skleiłem i oszlifowałem efla maga na koniu. Jutro lub pojutrze zacznę go malowaćco masz teraz na warsztacie?
[PL] lolerowe mazanki
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Re: [PL] lolerowe mazanki
no to pewnie znow bedziesz mogl popisac sie freehandamiloler wrote:skleiłem i oszlifowałem efla maga na koniu. Jutro lub pojutrze zacznę go malowaćco masz teraz na warsztacie?
Stop competing with others. Start competing with yourself.

po pierwsze: czesc! milo cie tu widziec 
po drugie: gratulacje! wykosiles tyle nagrod i wyroznien ile sie chyba dalo
a teraz po kolei:
1. Goblinek
Co prawda nie wiedzialem, ze to autorska rzezba, ale i tak mi sie podobal. malarsko troche mu brakuje (gladkosci przejsc, glebokosci cieni) - a przy tej skali powinno byc to wykonalne
2. Paladyn
Chyba najslabsza z prac, a moze inne byly po prostu lepsze? Niby poprawna, bo przyczepic sie za bardzo nie ma czego, ale z drugiej strony nie ma tez elementu, ktory zaslugiwalby na szczegolna pochwale: czegos, co wyrozniloby te prace sposrod innych....
Fajne i gladkie fiolety, ale metaliki takie szare, kamienne, niezbyt wiarygodne... No i na glowie mocniej wyciagnalbym rozjasnienia.
Za to statannosc zachowana!
3. Eldar
Zaczne od oczywistego: freehandy swietne! Dziwie sie, ze przy takich umiejetnosciach nie wykorzystales ich na swoich innych pracach. Do tego wykorzystanie moze ryzykownych kolorow, ale za to w bardzo udany i zgrany sposob. No i podstawka swietnie dopasowana do modelu! Tyle na plus - wystarczylo, zeby sposrod modeli S-F stal sie dla mnie faworytem w tej kategorii. Mial wyrazny element wyrozniajacy go na plus, przy rownoczesnym braku wiekszych problemow.
A problemy, owszem, byly...
Spodnie strony ramion i dloni niechlujne. To znaczy: nie fatalne, nie zrozumiejmy sie zle, ale: wyraznie odstajace od caloksztaltu modelu. Do tego bardzo przecietnie pomalowana twarz (nawet nie glowa, ale wlasnie twarz a raczej maska). Brak gladkosci i wyraznego podkreslenia detali (przypominam, ze mowie o wrazeniu "na zywo" i z bliskiej odleglosci, ale tak oceniane byly prace finalowe). Dlonie wygladaly jakby na calosc mial naciagniete brudne rekawiczki - detale byly troche niestaranne, zwlaszcza te na gornych stronach dloni (jakas bron albo zewnetrzny szkielet?) i jakby niedokonczone.
Mnie razila ta jakosciowa niespojnosc: wiekszosc bardzo dobra, ale niektore elementy dosc przecietne...
Co nie zmienia faktu, ze dla mnie praca miala w sobie to cos, co pozwalalo przymknac oko na niedociagniecia i nacieszac sie "plusami".
Oby tak dalej!
po drugie: gratulacje! wykosiles tyle nagrod i wyroznien ile sie chyba dalo
a teraz po kolei:
1. Goblinek
Co prawda nie wiedzialem, ze to autorska rzezba, ale i tak mi sie podobal. malarsko troche mu brakuje (gladkosci przejsc, glebokosci cieni) - a przy tej skali powinno byc to wykonalne
2. Paladyn
Chyba najslabsza z prac, a moze inne byly po prostu lepsze? Niby poprawna, bo przyczepic sie za bardzo nie ma czego, ale z drugiej strony nie ma tez elementu, ktory zaslugiwalby na szczegolna pochwale: czegos, co wyrozniloby te prace sposrod innych....
Fajne i gladkie fiolety, ale metaliki takie szare, kamienne, niezbyt wiarygodne... No i na glowie mocniej wyciagnalbym rozjasnienia.
Za to statannosc zachowana!
3. Eldar
Zaczne od oczywistego: freehandy swietne! Dziwie sie, ze przy takich umiejetnosciach nie wykorzystales ich na swoich innych pracach. Do tego wykorzystanie moze ryzykownych kolorow, ale za to w bardzo udany i zgrany sposob. No i podstawka swietnie dopasowana do modelu! Tyle na plus - wystarczylo, zeby sposrod modeli S-F stal sie dla mnie faworytem w tej kategorii. Mial wyrazny element wyrozniajacy go na plus, przy rownoczesnym braku wiekszych problemow.
A problemy, owszem, byly...
Spodnie strony ramion i dloni niechlujne. To znaczy: nie fatalne, nie zrozumiejmy sie zle, ale: wyraznie odstajace od caloksztaltu modelu. Do tego bardzo przecietnie pomalowana twarz (nawet nie glowa, ale wlasnie twarz a raczej maska). Brak gladkosci i wyraznego podkreslenia detali (przypominam, ze mowie o wrazeniu "na zywo" i z bliskiej odleglosci, ale tak oceniane byly prace finalowe). Dlonie wygladaly jakby na calosc mial naciagniete brudne rekawiczki - detale byly troche niestaranne, zwlaszcza te na gornych stronach dloni (jakas bron albo zewnetrzny szkielet?) i jakby niedokonczone.
Mnie razila ta jakosciowa niespojnosc: wiekszosc bardzo dobra, ale niektore elementy dosc przecietne...
Co nie zmienia faktu, ze dla mnie praca miala w sobie to cos, co pozwalalo przymknac oko na niedociagniecia i nacieszac sie "plusami".
Oby tak dalej!
no właśnie chce się trochę nimi pobawićno to pewnie znow bedziesz mogl popisac sie freehandami
@Mahon
dzięki za bardzo konstruktywny komentarz
masz rację w tym co piszesz. Na wiele rzeczy nie mam wytłumaczenia, części z nich nie zauważyłem:P
ale na niektóre jestem w stanie odpowiedzieć
tu fakt, ale powiem szczerze że to pierwszy model w takiej skali jaki malowałem i chyba chciałem go skończyć zbyt szybko co dobiło się na dokładności i płynności. A przy takim dużym gościu szczególnie trzeba by przysiedzieć...Co prawda nie wiedzialem, ze to autorska rzezba, ale i tak mi sie podobal. malarsko troche mu brakuje (gladkosci przejsc, glebokosci cieni) - a przy tej skali powinno byc to wykonalne
Co do paladyna to malowałem go całkiem na szybko (właściwie to też bez żadnego celu. po usłyszeniu o braku GD chciałem pomalować coś nie GW na szybko). Wiem że to słabe wytłumaczenie ale lepszego nie mam
co do różnic w elementach farseera.
być może przyczyną jest to że malowałem go przez ponad miesiąc co dzień robiąc jakiś mały element. Można powiedzieć że delektowałem się tym modelem
dzięki raz jeszcze:)
nie musisz pisac ze wyjasnienia sa slabe - dla mnie sa wystarczajace. dla mnie wyjasnienia "nie chcialo mi sie juz", "mialem dosc tego modelu", "spieszylo mi sie", albo "nie umiem lepiej" sa calkiem dobre i zadowalajace!
gratuluje!
gratuluje!
Mały up
jednak nie robię elfa maga na koniu a elfkę, tyle że nie na koniu...
praca na zamówienie
na razie tylko skóra zrobiona (oprócz brzucha, uszu i przodu nóg)
powiedzcie co o niej sądzicie jak na razie
Click to see full-sized image
jednak nie robię elfa maga na koniu a elfkę, tyle że nie na koniu...
praca na zamówienie
na razie tylko skóra zrobiona (oprócz brzucha, uszu i przodu nóg)
powiedzcie co o niej sądzicie jak na razie
Click to see full-sized imageRe: [PL] lolerowe mazanki
Jak na razie zapowiada się świetnie .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Zbuduj z nami nową lepszą ePolske
ladny odcien skory ale chyba zrobilbym wiekszy kontrast..
Stop competing with others. Start competing with yourself.

mi sie wydaje ze skora bedzie dobrze wygladala i taki efekt jest dla tego ze reszta jest w jasnym podkladzie...
jestem mocno ciekwy konca pracy
jestem mocno ciekwy konca pracy