[Pl]pytanie poczatkujacego
- 
				Luk
Chcialbym się zapytac jak malowac czerń. Czy ubranie które ma byc pomalowane na czarno to tylko chaos black. Bo mnie sie troche ten chaos black świeci. Tzn chaos black odbija swiatło i nie wiem czy po prostu na koniec pomoze matowy spray czy dodawac cos do chaos black by byl bardziej matowy ale nadal czarny. 
Aha no i ze krawedzie poninny byc rozjasnione szarymi liniami itp to mniej wiecej wiem chodzi mi tylko o sama czern na reszcie ubrania.

Aha no i ze krawedzie poninny byc rozjasnione szarymi liniami itp to mniej wiecej wiem chodzi mi tylko o sama czern na reszcie ubrania.
- 
				romek
Ja też nie znam problemu świecenia się farby, więc chyba Ci nie pomogę, ... jeśli chcesz żeby czerń wyglądała na skórzaną, to rozjaśniaj bladym żółtym, a jak chcesz plastik to dobry jest do tego szary, czy biały jak kto woli, ale czerń jest wymagająca w rozjaśnianiu, więc ułatwieniem jesy np, rozjaśniać niebieskim/błękitnym (oczywiście w tym przejściowym etapie, bo plastik polerowny ma białe odblaski i one zawsze muszą być ostatecznie białe) 
A co do farby, to radzę Ci zmienić na matową, bo z połyskiem oszukuje Cię na światłocieniu Ale jeśli tylko czarny nadaje połysk, to po dodaniu jakiegokolwiek koloru rozjaśniającego - matowego, powinieneś zmatować czerń i nie powinna Ci przeszkadzać. Albo nałóż podstawowy grafitowy i dopiro wtedy przyciemniaj czernia, to może będzie Ci mniej przeszkadzać
 Ale jeśli tylko czarny nadaje połysk, to po dodaniu jakiegokolwiek koloru rozjaśniającego - matowego, powinieneś zmatować czerń i nie powinna Ci przeszkadzać. Albo nałóż podstawowy grafitowy i dopiro wtedy przyciemniaj czernia, to może będzie Ci mniej przeszkadzać 

A co do farby, to radzę Ci zmienić na matową, bo z połyskiem oszukuje Cię na światłocieniu
 Ale jeśli tylko czarny nadaje połysk, to po dodaniu jakiegokolwiek koloru rozjaśniającego - matowego, powinieneś zmatować czerń i nie powinna Ci przeszkadzać. Albo nałóż podstawowy grafitowy i dopiro wtedy przyciemniaj czernia, to może będzie Ci mniej przeszkadzać
- 
				Luk
- 
				Demi_morgana
- Chest of Colors 
- 
				Luk
- 
				hashmallum
Krylon w sprayu , Werniks do obrazow firmy Talens, Lakier do decoupage'u.
Jak chcesz zaszalec to mozesz kupic Testorsa, ale nie wiem czy do Polski beda chcieli wyslac.
Najgorsze lakiery - lakiery GW w puszce - potrafia zniszczyc dobre malowanie , przez to ze dziwnie reaguja z farbami , crap totalny.
Spraye GW tez ssa - ceny maja z dupy, a jakosc moze lepsza, jednak za 1 spray GW kupujesz 5 spraywo samochodowych , cena wygrywa nad jakoscia.
Poza tym GW przelewa spraye firmy duplicolor do swoich puszek i sprzedaje jako GW - Duplicolor kiedys szeroko dostepny, teraz jest bialym krukiem
Dobrze sie nimi grafole malowalo, za starcyh , dobrych czasow

Jak chcesz zaszalec to mozesz kupic Testorsa, ale nie wiem czy do Polski beda chcieli wyslac.
Najgorsze lakiery - lakiery GW w puszce - potrafia zniszczyc dobre malowanie , przez to ze dziwnie reaguja z farbami , crap totalny.
Spraye GW tez ssa - ceny maja z dupy, a jakosc moze lepsza, jednak za 1 spray GW kupujesz 5 spraywo samochodowych , cena wygrywa nad jakoscia.
Poza tym GW przelewa spraye firmy duplicolor do swoich puszek i sprzedaje jako GW - Duplicolor kiedys szeroko dostepny, teraz jest bialym krukiem

Dobrze sie nimi grafole malowalo, za starcyh , dobrych czasow

W życiu nie zawierzę już sprayom GW po tym co miałem (nie)szczęście widzieć....
Jak chcesz bardzo (może za bardzo) matowego efektu to Model Master nakładany pędzlem. A jeśli nie chcesz żeby ci kolory pozbawiło nasycenia i "spłaszczyło" to krylon w sprayu się nadaje bo ładny satynowy efekt wychodzi Mniej satynowy (właściwie bardzo matowy) jest Windsor & Newton w sprawyu ale potrafi schnąć tygodniami....
 Mniej satynowy (właściwie bardzo matowy) jest Windsor & Newton w sprawyu ale potrafi schnąć tygodniami....

Jak chcesz bardzo (może za bardzo) matowego efektu to Model Master nakładany pędzlem. A jeśli nie chcesz żeby ci kolory pozbawiło nasycenia i "spłaszczyło" to krylon w sprayu się nadaje bo ładny satynowy efekt wychodzi
 Mniej satynowy (właściwie bardzo matowy) jest Windsor & Newton w sprawyu ale potrafi schnąć tygodniami....