[Pl]pytanie poczatkujacego

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
Luk

Post by Luk »

Dzięki wszystkim za porady. Bedę ćwiczył :)
Luk

Post by Luk »

Chcialbym się zapytac jak malowac czerń. Czy ubranie które ma byc pomalowane na czarno to tylko chaos black. Bo mnie sie troche ten chaos black świeci. Tzn chaos black odbija swiatło i nie wiem czy po prostu na koniec pomoze matowy spray czy dodawac cos do chaos black by byl bardziej matowy ale nadal czarny.
Aha no i ze krawedzie poninny byc rozjasnione szarymi liniami itp to mniej wiecej wiem chodzi mi tylko o sama czern na reszcie ubrania.
romek

Post by romek »

Ja nie mam problemu takiego. Używam Czarnej farby Maowej firmy pactra i jest super zarówno do malowania jak i podkładowania.
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

Ja też nie znam problemu świecenia się farby, więc chyba Ci nie pomogę, ... jeśli chcesz żeby czerń wyglądała na skórzaną, to rozjaśniaj bladym żółtym, a jak chcesz plastik to dobry jest do tego szary, czy biały jak kto woli, ale czerń jest wymagająca w rozjaśnianiu, więc ułatwieniem jesy np, rozjaśniać niebieskim/błękitnym (oczywiście w tym przejściowym etapie, bo plastik polerowny ma białe odblaski i one zawsze muszą być ostatecznie białe)
A co do farby, to radzę Ci zmienić na matową, bo z połyskiem oszukuje Cię na światłocieniu :( Ale jeśli tylko czarny nadaje połysk, to po dodaniu jakiegokolwiek koloru rozjaśniającego - matowego, powinieneś zmatować czerń i nie powinna Ci przeszkadzać. Albo nałóż podstawowy grafitowy i dopiro wtedy przyciemniaj czernia, to może będzie Ci mniej przeszkadzać :roll:
-- Ańa

Image
Luk

Post by Luk »

Chciałbym sie też zapytac o lakier. Nie wiem czy kupic ten niby matowy z GW w spray'u bo słuszałem zo ponoc sie błyszczy. Słyszałem tez cos o jakims lakierze Pactra. O nim słyszałem ze nie nadaje sie na farbki cytadelki bo cos tem z nimi robi. Więc jaki wybrać??

Thx za pomoc.
Galharen

Post by Galharen »

Ja używam lakieru GW w spray'u i jestem z niego bardzo zadowolony.
Nie świeci się, chyba że się psiknie za dużo. :D
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

modelmaster - bez zadnych watpliwosci :)
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
Luk

Post by Luk »

no własnie gdzies juz słyszałm o tym Model Master ze jest dobry. Ale szukając po necie znalazłem go w sklepie w dziale lakiery do farb olejnych.

Wiadomo cytadelki to akryle. Czy wszystko jest w dobrze po jego uzyciu czy to nie ma znaczenia ze do olejnych?
hashmallum

Post by hashmallum »

Krylon w sprayu , Werniks do obrazow firmy Talens, Lakier do decoupage'u.
Jak chcesz zaszalec to mozesz kupic Testorsa, ale nie wiem czy do Polski beda chcieli wyslac.
Najgorsze lakiery - lakiery GW w puszce - potrafia zniszczyc dobre malowanie , przez to ze dziwnie reaguja z farbami , crap totalny.

Spraye GW tez ssa - ceny maja z dupy, a jakosc moze lepsza, jednak za 1 spray GW kupujesz 5 spraywo samochodowych , cena wygrywa nad jakoscia.
Poza tym GW przelewa spraye firmy duplicolor do swoich puszek i sprzedaje jako GW - Duplicolor kiedys szeroko dostepny, teraz jest bialym krukiem :D

Dobrze sie nimi grafole malowalo, za starcyh , dobrych czasow ;)
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

W życiu nie zawierzę już sprayom GW po tym co miałem (nie)szczęście widzieć....
Jak chcesz bardzo (może za bardzo) matowego efektu to Model Master nakładany pędzlem. A jeśli nie chcesz żeby ci kolory pozbawiło nasycenia i "spłaszczyło" to krylon w sprayu się nadaje bo ładny satynowy efekt wychodzi :) Mniej satynowy (właściwie bardzo matowy) jest Windsor & Newton w sprawyu ale potrafi schnąć tygodniami....
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Post Reply