[PL] Tutorial - klocek pod figurkę.

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Re: [PL] Tutorial - klocek pod figurkę.

Post by Slawol »

U nas też można było to dostać po świetnych cenach kiedyś tam dawniej (nie myślałem wtedy o wystawkach :banghead:), ale niestety - już niedostępne:
https://www.mojehobby.pl --> Dodatki --> Podstawki --> opcja 6 od góry "Dostępność": pełna oferta i wyskoczy nam pełno takich podobnych...
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Sławol, ja miałem na myśli takie jak pokazała Marta, a na mojehobby.pl mimo zmiany wyświetlania dostępności ich nie widzę...

https://www.sockelmacher.de/index.php?pa ... t&Itemid=1
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

A to nie wiem, czemu się nie pokazują... Zrobiłem tak jeszcze raz i po naciśnięciu przycisku "Pokaż" wyskakuje długa lista - podobnych do tych z Twojego drugiego linka... Czyli takie zwykłe, na podwyższeniu właśnie.

A te, które Marta pokazała są świetne.. :roll: Można taką podstawkę zrobić, ale trochę czasu i dłubania by to kosztowało... Może przy użyciu takiej maszynki Dremel i frezów sobie wiercić i szarpać drewienko? :think: Albo dać kornikom zeżreć :mrgreen:

A może byśmy kiedyś wspólne zamówienie zrobili? ;)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Slawol wrote:A to nie wiem, czemu się nie pokazują... Zrobiłem tak jeszcze raz i po naciśnięciu przycisku "Pokaż" wyskakuje długa lista - podobnych do tych z Twojego drugiego linka... Czyli takie zwykłe, na podwyższeniu właśnie.
takie to się pokazują. tylko że ja pisząc o tych "naturalnie pokancerowanych" miałem na myśli te, które znalazła Marta...
Slawol wrote:A te, które Marta pokazała są świetne.. :roll: Można taką podstawkę zrobić, ale trochę czasu i dłubania by to kosztowało... Może przy użyciu takiej maszynki Dremel i frezów sobie wiercić i szarpać drewienko? :think: Albo dać kornikom zeżreć :mrgreen:

A może byśmy kiedyś wspólne zamówienie zrobili? ;)
takie właśnie widziałem na GD w Francji. Dla mnie super. Z tego co wiem to nie są sztucznie dziurawione, tylko robione z takich właśnie kawałków drewna - stąd też ich urok. Ale ceny były dość wysokie, więcej będzie wiedział Stefan, bo ich trochę nakupił :P
-- Mahoń

Image

Marta

Post by Marta »

obawiam sie ze zrobic taka byloby trudno
to jest jakis specjalny rodzaj drewna
slicznie widac na powiekszeniach naturalne krzywizny i sloje

zaraz dorzuce pare linkow do nazwimy to "prefabrykatow" z egzotycznych rodzajow drewna, tylko musze to wygrzebac
moze komus z dostepem do odpowiedniego sprzetu sie to przyda.

edit:
Znalazlam cos takiego w przyplywie rozpaczy i desperacji (U nas w OBI niestety nie uswiadczysz zyczliwego pana Mietka).
Linki sa do stron gdzies w swiecie i niestety niektore sa srednio detaliczne, ale jesli by sie zebralo pare osob (+ktos z urzadzeniem do rzniecia)
to wydaje mi sie ze jest to jakas opcja na polozenie lapek na egzotycznie wygladajacych klocuszkach.

Zakladam tez ze mozna szukac tego typu rzeczy i w Polsce.

https://www.woodturnerscatalog.com/store ... ials?Args=
https://www.woodcraft.com/Category/10010 ... ducts.aspx
https://www.westpennhardwoods.com/index.php

tu bezposredni link do klockow 2x2x10 cali (tylko 30 szt w paczce, ale za to darmowa wysylka:P)
Last edited by Marta on 8 Feb 2010, o 23:56, edited 1 time in total.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

mahon wrote: Z tego co wiem to nie są sztucznie dziurawione, tylko robione z takich właśnie kawałków drewna - stąd też ich urok. Ale ceny były dość wysokie, więcej będzie wiedział Stefan, bo ich trochę nakupił :P
Aha, skoro nie są sztucznie dziurawione, to znaczy, że do ich wyrobu wytrwale szuka się drzew już przeżartych przez korniki? :think: To by tłumaczyło cenę tych podstawek... A Stefan sprzedaje tanio? :mrgreen:

@Marta - no, pewnie nie byłoby to łatwe...

A tak w ogóle to chyba nie dacie mi się do końca dnia nacieszyć moimi klockami z OBI, nie? :twisted: I tak są najlepsze! Sam się będę bawił w kącie, bez łaski! :snooty:

<strzelił focha, wywalił język i trzasnął drzwiami>
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

oj nie sądzę że on to na sprzedaż kupił :|

a co do klocków, to pochwały już zebrałeś. nawet zgodziliśmy się że stosunek jakości do ceny jest wyjątkowo korzystny. a potem zaproponowaliśmy inne rozwiązanie - z trochę innej półki. ale dzięki temu wyszedł ciekawy temat o podstawkach.

i o to chodzi :D
-- Mahoń

Image

Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Mało pochwał! JESZCZE! Łaknę! Pragnę! Chociaż do północy...

Oj wiecie, że się dla sportu droczę i wygłupiam :lol:

Nie, ale serio, te gotowe podstawki są rewelacyjne!

P.S.
A może by tak w ogóle zmienić nazwę działu na "Malowanie i modelowanie figurek"? Jest tu dużo różnych rzeczy nie związanych z samym malowaniem :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Dla zainteresowanych - poszukiwanie podstawek o okrągłym przekroju:

W OBI stolarnia była akurat dzisiaj nieczynna (a i nie widziałem takich profili...), to sobie poszedłem do Nomi... Tam wielkie oczy, jak zapytałem o to, a po chwili zaproponowałem przetoczenie profilu o przekroju kwadratowym na okrągły kształt... Dostałem radę, żeby iść do hurtowni, bo mimo wielu maszyn, oni tego nie zrobią... OK, nie to nie ;)

No to pojechałem do Castoramy. Bingo! Wielkie, piękne, lakierowane i polerowane profile na poręcze i balustrady domów. Kolor naturalnego drewna, wiśnia i wiele innych. Super, średnica ok. 5cm. Długość - 360cm i 240cm i parę innych... Poszedłem do stolarni - tak, możliwe cięcie, ale najpierw wybrać i potem kupić/ciąć.

Facet z działu budowlanki powiedział, że takie coś kosztuje od ok. 300zł w górę, akurat mieli jakieś porządki i nie było cen naklejonych jeszcze, sprawdził w kompie... OK, w przeliczeniu na 6-8cm klocki to by było ok.40-60 sztuk, zależy od wymiarów... Super, na stolarni chłopak mi powiedział, że jedno cięcie/ciachnięcie kosztowałoby 1,50zł... No to ja się poddałem, dla jednej osoby to za wiele... Niby i może w przeliczeniu na sztukę wyszłoby za klocek nie tak drogo, ale na co mi 60 sztuk za ponad 300zł? A nie można kupić np. metra profilu, trzeba kupić taki długi i już. Ech...

Jeśli chcielibyście się zrzucić na takie klocki, to dajcie znać, możemy zrobić wspólne zamówienie, a ja wszystko bym zorganizował. Na razie dalej szukam czegoś tańszego.

A z wyglądu to jedne są jasne jak większość mebli, a inne podobne (kolorem, aż takich fantazyjnych słojów i prążków raczej nie mają) do tych ciemnobrązowych z linka Marty:
ImageClick to see full-sized image
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

Ilusionrip kupił sobie sporo ale na własny użytek :P
Też bym się nie dzieliła takimi ;) Naturalne drewno egzotyczne, wtedy to było za około 10eu za szt.
Powiedziałabym od kogo, ale nie mam upoważnienia - nie pamiętam czy on się tym para, czy to była koleżeńska przysługa ... ale jak chcecie mogę się dowiedzieć :)
(to sie rozmarzyłam) najbardziej podobał mi się klocek dziurawy jak ser ... ja jestem fanką naturalnej korozji.
-- Ańa

Image
Post Reply