[PL] Galeria Gimiaka

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Marek

Re: [PL] Galeria Gimiaka

Post by Marek »

przemo wrote:w moim tez nie. szczegolnie te biele jakos mnie odstraszaja.
Prawda? Bardziej je zbrazowic, jesli ma to byc kosc, a nie jechac bialym i tylko w zaglebieniach troche przyciemniac.
Albo fakture jakas domalowac... :think:
*** de gustibus non est disputandum ***
gimiak

Post by gimiak »

Generalnie rzecz biorąc zapodane modele, pomimo swoich braków, mają status skończony. Oczywiście można by było przy nich dłubać i dłubać... Mam jednak cel aby mieć choć jedną pomalowaną armię do 40k, a mam ich dwie. ;) Pomału dłubię kosmiczne marynaty, bo puki co całkiem przyzwoicie się mi nimi gra. Nowy dex tyranidów mnie odepchnął chwilowo od malowania kolejnych robali, no ale nie ma co marudzić. Zapewne kiedyś do nich wrócę. Póki co walczę z tym weteranem, którego skończonego zapodam już niebawem do oceny. Wtedy oczywiście będę wdzięczny za kreatywne komentarze dotyczące malowania i co jest do poprawy. :)

Ps: Robale wyglądają dużo lepiej w rzeczywistości, jednak na białym tle wygląda to... słabo.
Kramik z różnościami Gimiaka... czyli mrocznyraj.pl.
Image
Lemartes

Post by Lemartes »

Czesc!
No fajne prace, tyranid mi sie podoba, taki czysty i podrecznikowy. Drop pody juz widzialem na cmonie, bardzo dobre wrazenie robia!nie no fajnie ci to wychodzi, fajne przejscia robisz, aczkolwiek momentami te przestrzenie wygladaja poprostu pusto. moze to czas na dodanie freehandow?aha, i moldy ucinaj dokladniej na przyszlosc ;) dredzio ma na rurach z tylu jakas nierownosc
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Witaj Gimiak!

No te Drop Pody są super! Kolory są stonowane, dobrze dobrane i starannie nałożone. Metaliki ze zniszczeniami i rdzą są super! natomiast te otarcia i obicia są troszkę "plamiaste"... Trochę mało "szarpane" są te rysy i zadrapania, wyglądają bardziej na plamy kamuflażowe momentami albo na płaty odchodzącej farby. Albo jak maskol ;) To samo tyczy się Dreanoughta. Poza tym jest OK. Za to ta zardzewiała kabina Sentinela na podstawce jest SUPER! :clap: Bomba! Rury wydechowe też są ekstra! Takie malowanie lubię :) Zauważyłem tylko linie łączenia połówek kominów, których nie zalepiłeś ;)

Malowanie Tyranidów mi się podoba, przypomina malowanie katalogowe. Białe elementy również bym trochę przyciemnił, ale niewiele.

Za to u zwykłych modeli najbardziej podobają mi się: pancerze tego z meltą trzymaną w dwóch rękach i tego drugiego (dobra baza do Blanchitsu :mrgreen:) oraz niebieskie soczewki. Gorzej wypadają czarne elementy, czerwienie też są ładne. Jeśli to do grania, to jak najbardziej! Librarian ze SH - topór, a właściwie jego ostrza mi się nie podobają, reszta ładnie wyprowadzona. Ten gość a'la Helbrecht - płaszcz mi się podoba, mniej starannie pomalowany, niż reszta modelu, także pancerz jest trochę gorszy, niż u tego z meltą.

Bardzo ładne prace!
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

gimiak wrote:Wszystkie zapodane modele, to modele do grania. Staram się tylko aby wyglądały przyzwoicie. ;)
czyli większosc modeli innych graczy nie wyglada przyzwoicie? :think: ;)
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
gimiak

Post by gimiak »

mahon wrote:
gimiak wrote:Wszystkie zapodane modele, to modele do grania. Staram się tylko aby wyglądały przyzwoicie. ;)
czyli większosc modeli innych graczy nie wyglada przyzwoicie? :think: ;)
Ty mnie tu nie łap za słówka. ;) Chodziło mi o to że postanowiłem mieć dobrze (jak na moje możliwości) pomalowaną armię, z której będę dumny. A nie czysty TT na drybrushu i bejcy. :mrgreen:
Image
loler

Post by loler »

Ps: Robale wyglądają dużo lepiej w rzeczywistości, jednak na białym tle wygląda to... słabo.
zdecydowanie mogę to potwierdzić;) Na tych fotach nie widać faktury skóry (prążki?) co sporo odbiera w stosunku do wyglądu w realu.
Image
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

No baaa :D zdecydowanie cel osiągniety, nie wyglądają TT.

Również witam na forum :)

[quote="mahon"]Czesc!

Dziwie sie ze jakos uwadze umknal tyranid (carnifex?) Nie wiem jak inni, ale ja lubie takie malowanie - czyste, staranne, wyrazne, po prostu cukierek i przyjemnosc dla ogladajacego!
A co do drop podow - tu juz nie musze chyba dodawac ze sa fajne, zwlaszcza udane sa obicia i brudzenie.
Ponad ladny tabletop wybija sie jeszcze bibliotekarz.

A reszta to takie na stol, co?

Niezle wejscie... :twisted:[/quote]

Tym razem zgadzam się z Mahoniem, bo i mnie podobają mi się najbardziej tyranidzi i drop pody.

Dredzio na trochę zbyt plamiście namalowane obdrapania :) subtelniej wygląda to na statku, ale to już tez ktoś powiedział ...

Co mi osobiście przeszkadza to wygląd metalików na pancerzach - brrrrrrrrr
Błyszczą się niemiłosiernie i pewnie przez to tak trudno zrobić im dobre zdjęcie ... nie wiem jak na żywo, ale z fotek zasugerowałabym Ci pokryć metaliki większą ilością cienia - nie koniecznie z koloru tego ciepłego washa, ale coś co by nie wyglądało jak przebarwienie a jak cień (każdy ma swój dobór kolorów ... na czyste złoto można położyć cień takich kolorów jak brązy, czernie, fiolety, a może wszystkiego po trochu?)
Nie chcę Ci za bardzo ingerować w technikę, ale obecnie one wyglądają na zwashowane i trochę rozjaśnione Metal Medium.
Proponuję Ci, żebyś wypróbował techniki malowania metalików tak, jak przy malowaniu NMM.
Pokryj metaliki warstwami glaze/laserunku kolorem cienia i światła w taki sposób, jak by farba sama z siebie nie odbijała światła. W ten sposób będziesz kontrolował w którym miejscu światło ma się odbijać, a gdzie ma być stłumione.
Metody na cieniowanie metalików są różne:
- cieniować suchymi pigmentami
- glaze nie metaliczne przeplatane warstwami z farb metalicznych
- glaze nie metaliczne na metalikach (cienie wychodzą bardziej matowo)
- mieszanie farb na mokro
... ale wszystkie te metody wychodzą fajnie, kiedy odważnie podchodzi się do światłocienia :)

Nie wiem, czy ta rada była Ci potrzebna, ale moim zdaniem te metaliki odstają jakościowo od tego jak Ci wychodzi cała reszta.
-- Ańa

Image
gimiak

Post by gimiak »

Dzięki za komentarze, sugestie i rady.

Moja ostatnia praca, plecak w drodze. Czwarty sternguard.
ImageClick to see full-sized image
Image
Lemartes

Post by Lemartes »

Niezly koles. nawet te czerwone cos na podstawce mnie nie drazni, zgrywa sie kolorystycznie z reszta modelu ;) Source lightning moglby byc jasniejszy, zwlaszcza przy samych oczach. i to chyba tyle :)
Image
Post Reply