No baaa

zdecydowanie cel osiągniety, nie wyglądają TT.
Również witam na forum
[quote="mahon"]Czesc!
Dziwie sie ze jakos uwadze umknal tyranid (carnifex?) Nie wiem jak inni, ale ja lubie takie malowanie - czyste, staranne, wyrazne, po prostu cukierek i przyjemnosc dla ogladajacego!
A co do drop podow - tu juz nie musze chyba dodawac ze sa fajne, zwlaszcza udane sa obicia i brudzenie.
Ponad ladny tabletop wybija sie jeszcze bibliotekarz.
A reszta to takie na stol, co?
Niezle wejscie...
[/quote]
Tym razem zgadzam się z Mahoniem, bo i mnie podobają mi się najbardziej tyranidzi i drop pody.
Dredzio na trochę zbyt plamiście namalowane obdrapania

subtelniej wygląda to na statku, ale to już tez ktoś powiedział ...
Co mi osobiście przeszkadza to wygląd metalików na pancerzach - brrrrrrrrr
Błyszczą się niemiłosiernie i pewnie przez to tak trudno zrobić im dobre zdjęcie ... nie wiem jak na żywo, ale z fotek zasugerowałabym Ci pokryć metaliki większą ilością cienia - nie koniecznie z koloru tego ciepłego washa, ale coś co by nie wyglądało jak przebarwienie a jak cień (każdy ma swój dobór kolorów ... na czyste złoto można położyć cień takich kolorów jak brązy, czernie, fiolety, a może wszystkiego po trochu?)
Nie chcę Ci za bardzo ingerować w technikę, ale obecnie one wyglądają na zwashowane i trochę rozjaśnione Metal Medium.
Proponuję Ci, żebyś wypróbował techniki malowania metalików tak, jak przy malowaniu NMM.
Pokryj metaliki warstwami glaze/laserunku kolorem cienia i światła w taki sposób, jak by farba sama z siebie nie odbijała światła. W ten sposób będziesz kontrolował w którym miejscu światło ma się odbijać, a gdzie ma być stłumione.
Metody na cieniowanie metalików są różne:
- cieniować suchymi pigmentami
- glaze nie metaliczne przeplatane warstwami z farb metalicznych
- glaze nie metaliczne na metalikach (cienie wychodzą bardziej matowo)
- mieszanie farb na mokro
... ale wszystkie te metody wychodzą fajnie, kiedy odważnie podchodzi się do światłocienia
Nie wiem, czy ta rada była Ci potrzebna, ale moim zdaniem te metaliki odstają jakościowo od tego jak Ci wychodzi cała reszta.