Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
chyba "ważone", bo "warzone" = "gotowane"
a te opcje to nie ostrość tylko tryby pomiaru światła.
- pierwsze mierzy światło tylko w środku kadru
- drugie w wielu punktach (zwykle sprowadza się to do ogółu kadru)
- trzecie to pomiar w wielu punktach, ale z większym naciskiem na obiekt w centrum kadru.
Wybierz co ci pasuje, bo od tego co wybierzesz będzie zależało jaką korekcję naświetlenia będziesz musiał dać.
o dzęki dobrze wiedzeć
a właśnie tą korekte naśwetlenia to lepiej przeprowadzić za pomoca przysłony czy może tym cyfrowym suwakiem (-/+) ?? ... albo wogule dać wolniejsza migawke ? (kwatki i żuczki robić umiem .. ale modele w tej skali to jest bardzo wymagajacy przeciwnik .. )
przesłonę domknij na tyle, żeby cały model mieć ostry
do tego dobierz czas ekspozycji
jeśli robisz w trybie ręcznym to dobierasz to ustawiając zarówno przesłonę jak i czas
jeśli np. w trybie priorytetu przesłony, to ustawiasz przesłonę i stopień prześwietlenia albo niedoświetlenia (korektę naświetlenia), a aparat sam do tego dostosowuje ci czas
jeśli światło masz mierzone tylko na środku, to korekta zależy od tego czy model jest jaśniejszy czy ciemniejszy od "średniej szarości" (jeśli zabierasz się za ręczne ustawianie światła, to pewnie masz ogólną przynajmniej wiedzę na ten temat)
jeśli mierzysz wielopunktowo, to z jednej strony może być to trudniejsze (bo na światło wpływa ci też kolor tła) ale z drugiej prostsze (z tego samego powodu - ze względu na to, że aparat mierzy też kolor i jasność tła, to nie jest tak silnie zależny od samego modelu i możesz wypracować bardziej "uniwersalne" ustawienia)
Druga fotka jest wg mnie lepsza o niebieskie tło, co do pierwszej to jest ostrzejsza ale nie wiem czy to flash czy lamka za mocno od przodu oświetla i za bardzo odbija się od modelu.
Pozdrawiam
hym niebieskie tło - dodane (niebieski bristol)
lampa ZA mocna - skierowałem w sufit i odbiłem od białej kartki (bez flesha wogule nie było flesza ani razu )
lepiej / gorzej
acha cos zauwarzyłem - popracuję nad tym - aparat ostrzy mi na podstawke a ma na model ... musze chyba celować na "ponad" modelem tak by nie mugł zmierzyć do podstawki i musiał do modelu .. (sprawdzę to )
z jakiej odległości od modelu pstrykacie fotki ??
Bardzo fajne malowanie, podoba mi się zwłaszcza broń i klatka piersiowa.
Nie podobają mi się za to włosy i to że gogle są w tym samym kolorze. Przez chwilę zastanawiała się co to za stwór
Przede wszystkim zdjęła bym ten kolor z włosów, bo trochę głupio, że przykuwasz uwagę do najmniej fajnego elementu, a odciągasz go przez to od fajnej całej reszty.
(ja to bym w ogóle odcięła tą kitkę i wyrzeźbiła coś normalniejszego, no ale może Tobie ona się podoba?)
hym utwierdzasz mnie w przekonaniu że miałem racje chcąć uciąć tego um...."tentacla"
nie usunełem go bo :
1. spieszyło mi sie (i teraz pewnie sam się w tyłek kopne bo go usunę i coś z tym zrobie ... może warkoczyk ?? )
2. postanowiłem sie zmierzyć z tym bo sie z tym zmierzył Angel Giraldes (malujący dla CB ) i wyszło mu to tak : https://www.infinitythegame.com/infinity ... ibsWeb.jpg
ta klatki piersiowe zawsze sa fajne zwłaszcza kobiece i to niezależnie czy to model 28mm czy modelka 170cm
jak cos zmajstruje z tym um Tentaclem dam znać i fotki zrobie
(za usunieciem jestto że jest to model do gry a ten um .. tentacl zachacza sie o wszystko i urywa panience głowe ...)
No Angel wyszedł z tego bardzo "punkowo" a może by tak uciąć i zostawić ucięte, nic nie dorabiać? Nie może laska mieć krótkich włosów, których nie da się złapać i dzięki temu "pomóc" w walce?
malowanie fajne, tylko te namalowane krechy od zadrapań farby jakieś takie wulgarne. za grube?
zdjęcia dobre, tylko za mała głębia ostrości i przez to nie możesz złapać całej figurki "na ostro"
ale robiąc przy tak szeroko otwartej przysłonie 3.2 to ty masz biedaku g*** a nie głębie ostrości.
domknij na przynajmniej 11-16, powinno wystarczyć na tak mało przestrzenny model.
odległość 25-30 cm wystarcza, żeby dla większości modeli proporcje nie były przerysowane (co zdarza się przy upieraniu się żeby zdjęcia robić "na makro").