[PL] Galeria Bohuna
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Re: [PL] Galeria Bohuna
no ładnie !! bede sledzil ten temat z zapartym tchem 
jakim cudem z czerwony + Skull White nie wychodzi ci majtkowo rużowy ?? -_-'
Dawaj Bohun, dawaj!
Dobra rzecz, ale przydałoby się trochę przykładowych zbliżeń. Byłyby pomocne.
Tak trzymaj!
Pzdr
Dobra rzecz, ale przydałoby się trochę przykładowych zbliżeń. Byłyby pomocne.
Tak trzymaj!
Pzdr
Cold "Strobe Light Network"
dzięki light orange i pozniejszym warstwom glazow? swoja droga "rÓżowy"Maru wrote:jakim cudem z czerwony + Skull White nie wychodzi ci majtkowo rużowy ?? -_-'
dzieki za tutka Bohun, milo podejrzec jak wygladaja u Ciebie kolejne etapy pracy
Stop competing with others. Start competing with yourself.

Tutorialik zapowiada się ciekawie.
Dzięki, że tobie się chce go pisać!
Dzięki, że tobie się chce go pisać!
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
Ok, to lecimy z następną partią
[rimg]https://img33.imageshack.us/img33/5909/6forum.jpg[/rimg]
[rimg]https://img30.imageshack.us/img30/5287/7forum.jpg[/rimg]
[rimg]https://img26.imageshack.us/img26/1051/8forum.jpg[/rimg]
Popracowałem nad następującymi elementami: 1. Czerwień ; 2. Czerń
1. Czerwień: Pobawiłem się z tonami pośrednimi (midtones).
Do urozmaicenia kolorów używam glaze'ów (mocno rozcieńczonej farby używanej punktowo) różnych odcieni. Staram się aby były to zawsze odcienie przeciwne (ciepłe/zimne). Dzięki temu kolor nabiera dodatkowego kontrastu i staje się ciekawszy dla oka.
W tym wypadku używałem następujących glaze'ów (rozrobiłem je wszystkie na 1 palecie żeby mieć do nich jednoczesny dostęp):
---> Blood Red/Light Orange/Goleden Yellow w proporcjach 50/25/25 (wartości w procentach). Do urozmaicania rozjaśnień
---> Blood Red/Red Beige(Vallejo MC)/Skull White proporcje 60/30/10. Do rozjaśnień
---> Blood Red (czysty). Do tonów pośrednich
---> Blood Red/Scab Red proporcje 50/50. Do tonów pośrednich
---> Scab Red/Lich Purple proporcje 50/50. Do cieni
Maluje glaze'ami stosując naprzemiennie różne mieszanki, aż do momentu gdy wszystkie odcienie przechodzą płynnie jeden w drugi i kolor mi odpowiada. Jest to najbardziej długotrwała i najtrudniejsza część całego procesu. Wymaga dużo dokładności i kontroli mieszanki i mnóstwo cierpliwości
Powodzenia
Po zakończeniu zabawy glaze'ami poprawiłem finalne rozjaśnienia. Miały być bardzo ostre (bo takie lubię
)
2. Czerń: Ponieważ proces malowania czerni jest bardzo podobny do czerwieni (i ogólnie wszystkich innych kolorów), odpuściłem sobie zdjęcia etapów, tym bardziej, że jest jeszcze nie skończona. Na zdjęciach rozjaśnienia i cienie wyszły w większości słabo widoczne. W rzeczywistości są dużo bardziej wyraziste. Będę musiał więc je chyba jeszcze znacząco wzmocnić.
Do malowania czerni użyłem zestawu Andrea Black Paint Set (gdyż podoba mi się odcień) a także Bleached Bone, której dodałem do rozjaśnień i Skull White. Jak narazie brak jakichkolwiek niuansów, ale będą
I to tyle dwa badyle! Zapraszam na nstępny odcinek Dobranocki, choć nie wiem czy uda mi się coś wrzucić jutro. W najbliższym odcinku:
-----> Dalsza praca z Czernią
-----> Złoto
[rimg]https://img33.imageshack.us/img33/5909/6forum.jpg[/rimg]
[rimg]https://img30.imageshack.us/img30/5287/7forum.jpg[/rimg]
[rimg]https://img26.imageshack.us/img26/1051/8forum.jpg[/rimg]
Popracowałem nad następującymi elementami: 1. Czerwień ; 2. Czerń
1. Czerwień: Pobawiłem się z tonami pośrednimi (midtones).
Do urozmaicenia kolorów używam glaze'ów (mocno rozcieńczonej farby używanej punktowo) różnych odcieni. Staram się aby były to zawsze odcienie przeciwne (ciepłe/zimne). Dzięki temu kolor nabiera dodatkowego kontrastu i staje się ciekawszy dla oka.
W tym wypadku używałem następujących glaze'ów (rozrobiłem je wszystkie na 1 palecie żeby mieć do nich jednoczesny dostęp):
---> Blood Red/Light Orange/Goleden Yellow w proporcjach 50/25/25 (wartości w procentach). Do urozmaicania rozjaśnień
---> Blood Red/Red Beige(Vallejo MC)/Skull White proporcje 60/30/10. Do rozjaśnień
---> Blood Red (czysty). Do tonów pośrednich
---> Blood Red/Scab Red proporcje 50/50. Do tonów pośrednich
---> Scab Red/Lich Purple proporcje 50/50. Do cieni
Maluje glaze'ami stosując naprzemiennie różne mieszanki, aż do momentu gdy wszystkie odcienie przechodzą płynnie jeden w drugi i kolor mi odpowiada. Jest to najbardziej długotrwała i najtrudniejsza część całego procesu. Wymaga dużo dokładności i kontroli mieszanki i mnóstwo cierpliwości
Po zakończeniu zabawy glaze'ami poprawiłem finalne rozjaśnienia. Miały być bardzo ostre (bo takie lubię
2. Czerń: Ponieważ proces malowania czerni jest bardzo podobny do czerwieni (i ogólnie wszystkich innych kolorów), odpuściłem sobie zdjęcia etapów, tym bardziej, że jest jeszcze nie skończona. Na zdjęciach rozjaśnienia i cienie wyszły w większości słabo widoczne. W rzeczywistości są dużo bardziej wyraziste. Będę musiał więc je chyba jeszcze znacząco wzmocnić.
Do malowania czerni użyłem zestawu Andrea Black Paint Set (gdyż podoba mi się odcień) a także Bleached Bone, której dodałem do rozjaśnień i Skull White. Jak narazie brak jakichkolwiek niuansów, ale będą
I to tyle dwa badyle! Zapraszam na nstępny odcinek Dobranocki, choć nie wiem czy uda mi się coś wrzucić jutro. W najbliższym odcinku:
-----> Dalsza praca z Czernią
-----> Złoto
Świetnie Bohun, że pochwaliłeś się swoim warsztatem i pokazujesz nam proces malowania
Dzięki wielkie, ja już robię sobie zapas przekąsek i czegoś do picia, żeby mieć na kolejną Dobranockę. A co do figurki - zapowiada się świetnie, bardzo podoba mi się czerwień w Twoim wykonaniu zawsze 
Stop competing with others. Start competing with yourself.