[PL] Hilfe wodny problem!!

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
Post Reply
CUKIERas

Post by CUKIERas »

aloha!
towarzysze mam problem takowy - oto używając żywicy firmy andrea, probowałem zabezpieczyć brzegi podstawki taśmą malarską (taką co po malowaniu łatwo odchodzi) i teraz udało się powstrzymać wycieki żywicy, w tym aspekcie wsio ok ale wydaje się jakby klej taśmy "zabrudził" bok mojej sztucznej wody przez co ni jak nie jest prześwitująca- pociągnięcie lakierem daje efekt tylko na czas gdy lakier nie wyschnie, próbowałem różniastych taśm -jakieś propzycje jak uniknąc takiej skuchy??
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

RE: [PL] Hilfe wodny problem!!

Post by Demi_morgana »

napisz PM'a do Stefana - on bawil sie sporo ze "sztuczna woda" i powinien znac jakies rozwiazanie :)
osobiscie probowalem kiedys zabezpieczac podstawke plastelina ale rezultaty byly... hmmm... powiedzmy po prostu ze nie polecam ^^
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

moze sprobuj najpierw oblozyc podstawke plastikiem - karty telefonicznie czy plyty pcv? dopiero plastik oklej tasma, zeby nie cieklo przez rogi :)
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Spróbuj najpierw przemyć te brudne boki wodą, a potem przepoleruj modelarską pastą polerską firmy Tamiya :) Może pomoże, przetarte papierem ściernym kabiny samolotów są po takim polerowaniu przezroczyste i nie mają żadnych rys :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Szary

Post by Szary »

a to ciekawa rada :think: dobrze widziec! dzieki Sław!
Szary

Image
CUKIERas

Post by CUKIERas »

bardzo dziękuję za podpowiedzi :) skorzystałem z pomocy Stefana i ona zaproponował powalczenie z acetonem i potem papier ścierny , papier i papier...i gloss varnish - robota zaiste stresująca ale wyjścia nie ma bo inaczej obie moje GDmonowe podstawki padną :( niestety możliwe, iż żywica andrei była już stara i weszła w reakcję z taśmą- oby udało się odratować -zdam relację jak się powiedzie :twisted:
CUKIERas

Post by CUKIERas »

pracy było w pytkę,ale efekt jest o niebo lepszy niż to co było świeżo po zaschnięciu żywicy - aceton zmatowił nieco tafle,ale zaczął złuszczać resztki kleju potem papierek ścierny i modlitwy :wink: bo to co ujrzały moje oczy podpowiadało "no to teraz masz zarysowany lód" dorobiłem więć nieco żywicy dałem jej podeschnąć w między czasie zmyłem opiłki z podstawki i nałożyłem pare warstw gloss varnisha ( talens i vallejo) potem gdy żywica była już pi razy drzwi podeschnięta na tyle by nie spływała wszędzie położyłem na boki kolejną warstwę i walczyłem z zaciekami ;) no cóż udało się wszystko mniej więcej ale i tak dzięki radom Stefana i Waszym podstawki nie wylądują w koszu.
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

:clap:
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

No to świetnie, że sobie poradziłeś i będziemy mogli nacieszyć oczy tymi pracami :clap:
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Post Reply