[PL] Jak cieniowac Kamuflaz

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
Post Reply
BORS

[PL] Jak cieniowac Kamuflaz

Post by BORS »

Pozdrawiam po dłuższej przerwie
I od razu z pytaniem przybywam, a właściwie z całym problemem: Jak zrobić cienie na kamuflażu? Pomyślałem o washach, ale nie jestem pewnien. Może ktoś ma lepszy pomysł, albo jakieś dobre rady w tej kwestii. Tylko prosił bym prosto i łopatologicznie bo w zasadzie kolejny raz zaczynam od podstaw.
kacpero

RE: Jak cieniować Kamuflaż

Post by kacpero »

https://www.chestofcolors.com/cofc-postn ... pic&t=3620

tu byl poruszony podobny temat.. mam nadzieje ze przesledzenie go pomoze Tobie w uzyskaniu chociazby czesciowej odpowiedzi na postawione pytanie
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
BORS

RE: Jak cieniować Kamuflaż

Post by BORS »

Dzieki, ale pamiętam ten temat. A chodzi mi o same cienie. Bo bez cieni wydaje mi się kamo strasznie płaskie. Brudzenie to odtrebna sprawa.
alvarezwawa

Post by alvarezwawa »

sprobuj moze mocno rozwodnionym, ciemnym laserunkiem (mocno rozwodniona farba, odsaczony pedzel - malujesz jak farba, z tym ze pigment jest ledwie widoczny) nalozyc kilka(nascie?:P) warstw, z pewnoscia sciemni to obszar, ktorym go pokryjesz. Nie mam jednak pojecia w jakim stopniu pomoze to sprawie, ale to jedyny pomysl jaki mi przychodzi do glowy.
BORS

Post by BORS »

pytanie podstawowe brzmi: jakim kolorem jeśli camo ma powiedzmy 3. nie mam doświadczenia w laserunkach, washach, glazeach itp. Wcześniej malowałem prawie wyłącznie warstwami. NIe jestem specjalnie utalentowanym malarzem. Szukam skutecznej metody która pozwoli mi uzyskać przyjemny efekt bez cieniowania każdej plamy kamuflarzu oddzielnie.
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

jeśli chcesz prosto to możesz spróbować tak jak sugerowałem w tamtym temacie:
- wycieniuj kolor podstawowy
- namaluj na nim nie za duże łaty. jak będą nieduże to nie będzie raziła płaskość, jedynie załamie ona kształty (cieniowanie) sylwetki - a chyba o to chodzi w kamuflażu. a tyle koloru podstawowego ile będzie widać zapewni wycieniowany wygląd. czyli np - pomaluja jak gładki zielony mundur, a na to płaskie ne za duże łaty

inna metoda:
wycieniuj sobie czarno-biało spodnie, a potem farbami transparentnymi (np. z vallejo model color albo z tamiyi) lub inkami (choćby z vallejo model color lub GW) nanieś na to plamy i kolory - cieniowanie podkładu powinno przebijać spod spodu.
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
BORS

Post by BORS »

niestety kamuflaż już wymyśliłem i niewiele podstawowego koloru spod niego będzie widać, ale cieniowanie pod kamuflażem to może być strzał w dziesiątkę. Maluję Vallejo i Reaperami, które odpowiednio rzowdnione powinny przświtywać.
Dzieki Mahon.
Zobaczę jak to zadziała i dam znać.
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

ja już to robiłem i wiem że Ania też to czasem stosuje

a tu masz tutorialik o tej technice: https://dragonbloodminis.com/lonebrushma ... inting.htm
-- Mahoń

Image

mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

https://www.thecourtjestersstudio.com/files/wpm3low.pdf - strony 24 do 30.

albo bejcowanie....
-- Mahoń

Image

BORS

Post by BORS »

Żadne bejcowanie. To nie gwardia do wh40k. Nie chcę sfabrykować 100 modeli, tylko pomalować kilkanaście. Do infinity potrzebuję z 15 modeli na grę. Mam zamiar je pomalować "uczciwie" i przy okazji odnowić tę wprawę w machaniu narzędziem. Na drugi ogieńe idą Nomadzi dla których zaplanowałem bardziej ambitne malowanie.
Dzieki za "pomoce naukowe".
Post Reply