oświetlenie

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

Eliash wrote:... według mnie najlepszym sposobem jest zastapienia tego swiatła, jest lampa jarzeniowa. Daje ona białe światło, która nie oszukuje bardzo kolorów i bardzo nie grzeje :) mozna kupic w sklepach elektrycznych takie male jarzeniówki ( nie naleza one do najtańszych :? ) ale swiatło jest na prawde dobre :)
Z tego co wiem, bardzo niezdrowe dla oczu jest malowanie przy sztucznym świetle, bo zwykle żarówki dają nienaturalne zabarwienie (żółte), które trudno znosi nasz wzrok. Podobno zdrowym rozwiązaniem są żarówki dające lekko niebieskawe- zabarwienie symuluje ona światło dzienne.
A jarzeniówki ponoć poszyły jakościowo z biegiem czasu, więc sama nie wiem, czy opinia ta jest nadal aktualna, ale pamiętam, że mówiło się jeszcze całkiem niedawno, że drgania jarzeniówki są bardzo szkodliwe dla oka. Nie wiem, czy udało się im z tym uporać, czy jedynie zminimalizować drgania :roll:

Tak sobie gadam i wymądrzam się, a sama nie wiem jaką mam żarówkę :P
Ale nie jest mi to potrzebne do szczęścia, kupuję ją w IKEA- bo mam stamtąd lampę i nie narzekam, bo daje całkiem naturalne światło :)
Tylko tak patrzę na nią, czy nie jest ona przypadkiem jarzeniowa :?:
:shock:
a może energooszczędna :P
:roll:
I tak już noszę ślepaki, bo studia szkodziły moim oczom
:wink:
-- Ańa

Image
Zolwik

Post by Zolwik »

Jak nie mogę malować w dzień to podobnie jak DiaCon maluję pod halogenem, choć na szczęście nie mam takich problemów z żarówkami- cały czas świeci dość dobrze :wink: Nigdy nie malowałem z innym sztucznym światłem bo z halogenu jestem bardzo zadowolony- na figurce zauważalne są odcienie, których nie dostrzeże się przy naturalnym oświetleniu. Jedyną wadą jaką zauważyłem to to, że żarówka wydziela dużo ciepła i farby szybko schną :wink:
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

a to że farby szybko schną to u mnie akurat i bez tego :lol:
Właściwie co dziennie powinnam nawilżać paletę ale zwykle robię to co 3 dzień :? Zapominalstwo ... kiedyś jak się dorbię pracowni, to wywieszę sobie wielką kartkę o podstawowych czynnościach do podjęcia przed malowaniem ... i po też by się przydało, bo pędzelki morduję jakto się mówi "w karygodny sposób"
:wink: Tutaj kogos zacytowłam
:lol:
Ja jak już wcześniej wspomniałam niestety nie umiem malować przy sztucznym- chm, nie umiem, może zastąpie to słowo "nielubię" :-) Tak lepiej .
Strasznie męczy mi się wzrok, zwłaszcza zimą, a ona niestety jest w Polsce przez większość roku. No dobra nie zima, ale jesien i wczesna wiosna ciągną sie chyba gdzieś z 8 miesięcy jak dla mnie :P
:roll:
może powinnam przenieść sie bliżej równika?
-- Ańa

Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

"Polacy są tak agresywni dlatego, że nie ma słońca" ;)
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

No więc właśnie, chcąc nie chcąc Polak musi pracować przy sztucznym swietle :(
A co myślicie o energoszczędnych?
Pracuje ktoś przy energooszczędnej?
-- Ańa

Image
DiaCon

Post by DiaCon »

Kiedys probowalem przy Osranie energooszczednym to po 15 minutach strasznie bolaly mnie oczy :(
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

jak widac chyba nie ma co oszczedzac na prądzie jezeli chodzi o kwestie malowania :wink:
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
-ACME STUDIO-
formerly el_kornikus

Post by -ACME STUDIO- »

jezeli chodzi o jazeniowy to naprawde niepolecam ich zasada dzialania powoduje ze wzrok bardzo sie psuje a przy samym malowaniu wzrok sie szybko meczy co powoduje zmniejszenie efektywnosci i jakosci malowania:D
osobiscie uzywam zwyklej zarowki tyle tylko ze jest to 100 wat
niedaje zupelnie bialego swiatla ale wystarczajaco zblizone
im wyzsza moc zarowki tym swiatlo jest bielsze ale tylko w zwyczajnych zarowkach sie to sprawdza... tak mi przynajmniej w szkole mowili :D
DiaCon

Post by DiaCon »

im wyzsza moc zarowki tym swiatlo jest bielsze ale tylko w zwyczajnych zarowkach sie to sprawdza... tak mi przynajmniej w szkole mowili Very Happy
elektrotechnika?? :D
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

dzięki za informację - to brzmi sensownie.
będziemy urządzać nowe miejsce do malowania to i o oswietleniu będzie trzeba pomyśleć :think:
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Post Reply