[PL] pigmenty

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
MiSiU

Post by MiSiU »

Technika dokładnie jak opisana na stronce GW, tylko zamiast wody używamy Terpentyny Balsamicznej.
przemo

Post by przemo »

Demi - dopiero teraz zauważyłem że napisałeś o mieszaniu z alkoholem. Z jakim? Może chodziło Ci o wyżej wspomniana terpentynę balsamiczna?
przemo

Post by przemo »

testors dullcote -co to jest i czy może ktos przetłumaczyć to na polski bo nie znalazłem w słowniku :?:

Gdzie to mozna kupić? Słyszałem że model master też produkuje ale reki nie dam uciąć.

Czy ktos korzystał? Jak wrażenia?
Szary

Post by Szary »

Mahon i Ana dosc dobrze to znaja, to ci powiedza :)
Szary

Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Testors Dullcote to po prostu matowy lakier testora. Matowy jak diabli! Tłumaczenia nie znalazłeś bo to nazwa własna - jak np. McDonald's ;) Ale gdyby pisać to "dull coat" sprawa zrobiłaby się prostsza :P

Europejska wersja produkowana jest przez Model Master - jak pisałem już w innym temacie - jest tak matowy, że aż "wyżera" koplopry i kontrasty. Malując figurkę musisz z założenia pomalować ją barwniej i bardziej kontrastowo, bo lakier ci ją "spłaszczy" i "zmiękczy".
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
kacpero

Post by kacpero »

hmmm a czy macie jakies porównanie miedzy Testors Dullcote a supermatowym lakierem Touchme firmy To Do??
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
MiSiU

Post by MiSiU »

mahon wrote:Europejska wersja produkowana jest przez Model Master - jak pisałem już w innym temacie - jest tak matowy, że aż "wyżera" koplopry i kontrasty. Malując figurkę musisz z założenia pomalować ją barwniej i bardziej kontrastowo, bo lakier ci ją "spłaszczy" i "zmiękczy".
Ta... I potem Ci recenzenci piszą, że highlightów nie zrobiłeś na figurce :D
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Znam to z życia - dopóki robiłem modelmasterem to musiałem malować ze 2 rozjaśnienia więcej niż bym chciał :P A do tego nawet precyzyjne cienkie linie wyglądały jakoś tak miękko....

Ale mat strasznie matowy!
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
przemo

Post by przemo »

No wszystko na razie pasuje:) Ale nie bez powodu wrzuciłem to w temacie "pigmenty". Czytałem bowiem gdzieś że przy zabawie z pigmentami przydatny jest ów lakier matowy. Nie do końca zrozumiałem ale chyba ściera on warstwe pigmentu która nim pomalowaliśmy. Mam racje?
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

jak nałozysz pigment to troche jakbys po prostu wtarł w model proszek - jesli przetrzesz palcem albo pedzelkiem to zacznie sie scierac :) dlatego mozna probowac lakieru czy czegos w ten desen zeby "przykleic" pigment do modelu :)
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
Post Reply