[PL] LEKCJA PIERWSZA PROF. DEMONA - PODSTAWKI SKALKA+MORZE

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
DEMON_COLOR

[PL] LEKCJA PIERWSZA PROF. DEMONA - PODSTAWKI SKALKA+MORZE

Post by DEMON_COLOR »

-Witam wszystkich !
ekkhhmm...cisza już ! ! !
( a teraz wszyscy ładnie razem churalnym okrzykiem -
" DZIEŃDOBRY PROFESORZE DEMONIE :D ! ) :x
-Dzieńdobry!Proszę usiąść na swoich miejscach. Dzisiejszy temat :
PODSTAWKI SKAŁKOWE Z FRAGMENTEM MORZA :) Otwórzcie proszę zeszyty i będziemy notować . A więc:

KROK PIERWSZY

Mósimy najpierw zaopatrzyć się w następujące materiały(zdjęcie poniżej):
-PODSTAWKA(CHYBA RZECZ NAJWAZNIEJSZA :roll: )
-KOREK(może być od winka 8) ale nie taniego bo tam sa plastikowe:D I nie wiem zkąd wiem :? ?!)
-POXILINA
-KLEJ(nie musi być ten co na zdjęciu może być WIKOL - ale ten polecam
bo ma on fajną kosystencje ,dobrze łapie pasek i inne duperele- po
zatem jest przezroczysty )
-TRAWKA MODELARSKA (nie musi być gąbkowa)
-NARZĘDZIA DO MODELOWANIA

ImageClick to see full-sized image

KROK DRUGI

Teraz moi mili bierzemy korek ( może on być w różnych postaciach np. jako wielka płyta bądz jak wyrzej wspomniany korek z winka :lol: ) i modelujemy go nożykiem na kształt skałki. Strzępimy krawędzie żeby nadać naszemu KORKOWI charakter skałki. Nasza skałka nie może zakrywać całej wierzchniej powierzchni podstawki. Musimy pamiętać o tym ,że nnależy jeszcze wyrzeźbić morskie fale . Proponuje by nasza skałka zajmowala 3/4 badz 3/5 powierzchni podstawki. Wymodelowany korek przyklejamy do podstawki.

KROK TRZECI

Teraz łapiemy się za modelowanie MORSKICH FAL. Z całego bloku POXILINY odcinamy fragment mniej wiecej o grubości 4-5 ml. Wiadomo - mieszamy ( tylko otem nie pchać paluchów do buzi bo nie chce żeby mnie rodzice ścigali, że im dzieci potrułem :twisted: ) do uzyskania jednolitej barwy. Przyklejamy do podstawki ( w miejscu na to przeznaczonym:) nie tam gdzie nam się chce :wink: ) i modelujemy urzywając do tego łopatki dentystycznej bądz nożyka. Niech wasze ruchy będą szybkie i zdecydowane. Pamiętajmy , że fala rozpryskująca sie o skały to coś nieokreślonego . WIęc dajcie się ponieść fantazji ( ale niezabardzo żeby zostało troche miejsca na figurkę jak już skonczycie :wink: ) Poxilina schnie około 10 min ! Trzeba sie pośpieszyć :)

KROK CZWARTY

Teraz jak juz mamy wszystko ładnie wymodelowane( jeszcze raz powtórze - umyś rece po tym świństwie) możemy malować. Do malowania farb proponuje użyć następujących kolorów :
GW -MIDNIGHT BLUE - MIDNIGHT BLUE+ICE BLUE - ICE BLUE - ICE BLUE+WHITE - WHITE
Do pomalowania skałki proponuje następujące kolory:
BESTIAL BROWN -SNAKEBIT LEATHER - VOMIT BROWN -BLEACHED BONE - WHITE

Oczywiscie DRYBRUCHE ! Ale przy falach proponuje dość mokrym pędzlem i dużo farbki ! A skałke jak ktoś chce to można się pobawić w normalne mokre malowanie :) Ja bym polecał bo lepszy efekt.

KROK PIĄTY

No to już jesteśmy na finiszu :D Teraz pozostaje nam przykleić figurke ładnie do podstawki i posypac gdzie niegdzie TRAWKOM ( ale nie takął do palenia 8) 8) ) Zwykłą , modelarską :D I NIE MALOWAC TAKICH ŚLACZKÓW BO TO MÓJ ZNAK FIRMOWY :twisted: WYMYŚLCIE SOBIE COŚ!
I do następne LEKCJI!

mahon
Super Villain
Super Villain

RE: LEKCJA PIERWSZA PROF. DEMONA - PODSTAWKI SKAŁKA

Post by mahon »

Dzięki - fajne! Na pewno zainteresuje wiele osób :!:
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Slawek

Post by Slawek »

PIeknie dziękuje... Bardzo sie przyda. No moze nie w moich reliktorach, zelotach i gwardii ale gdzies na pewno

Slawek
messiah_182

Post by messiah_182 »

Bardzo fajny :) Póżniej się nim zajmę :twisted:
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

swietne! - jak z reszta cale twoje malowanie :oops:
jako temat nastepnego poradnika proponuje: "jak pomalowac cos co dostanie 8 na cmon" - wiem ze taki ranking mozna sobie nabic z pomoca znajomych ale chcialbym w koncu "dochrapac" sie 8-ki :wink: (i to wlasnymi silami)
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
DiaCon

Post by DiaCon »

Artykul naprawde pomocny, jako ze malowac jeszcze jako tako mi wychodzi to jak mam zrobic ladna podstawke to wtedy kicha i wychodza mi same gnioty.Proesorze Demonie zapisuje sie na wyklady i laborki :D ale w trybie zaocznym badz wieczorowym ;).Mysle ze mozesz stworzyc cos w stylu "Wykladow Demona" jako taka "ksiazeczke - tutorial".Pozdrawiam!
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

:evil: Psujesz moje babskie szyki 8)
Do tej pory w trudnych przypadkach wyręczałam się Mahoniem :roll:
... a teraz co :?:
Powiem, że nie umiem, to mi odpali: napisz do Demon Colora :!:
:?:
:wink:

Fajny tutorialik, chcemy wiecej Panie Psorze :!:
-- Ańa

Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

koniec wyzysku jednostki przez drugą jednostkę :twisted:
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Galharen

Post by Galharen »

Bardzo dobry artykuł.
Na pewno skorzystam, bo efekt jest świetny.
Już widzę pierwszy szereg moich silverów, których teraz maluję, z takimi podstawkami 8) - wypas.
DEMON_COLOR

Post by DEMON_COLOR »

Profesor DEMON jest bardzo rad iż jego artykuł się podobał :) Niebawem będzie więcej. Może pokaże tecznike ZŁOTEGO NMM w moim wykonianiu albo koleją lekcje z podstawkami - nm podstawka morska i bagienka :) Zastanowie się bo teraz jest duzo wolnego czasu( znaczy oczywiście w przerwach nad projektem na Golden Demona :P)
Post Reply