Hej,
Słuchajcie czy ktoś z was wykorzystuje farby olejne do malowania figurek ?
Dziś pierwszy raz spróbowałem i powiedzmy ze do końca zadowolony nie jestem:P
Chodzi mi głównie o to:
- Czy do rozcieńczenia używacie spirytusu ?
Bo ja użyłem i niezbyt jestem zadowolony.
farba olejna tak jakby zaczęła mi się rozwarstwiać. Potem sobie przypomniałem sobie ze mam terpentynę w domu i ją zastosowałem i efekt był o wiele lepszy. ale nie wiem czy jednak terpentyna nie jest za mocna i mi pewnego razu nie zmyje lakieru razem z farbą:p
- Jakich farb olejnych używacie i czy do nich tez macie specjalne pędzle?
Z góry dzięki za podpowiedzi:)
[PL] Farby Olejne
Re: [PL] Farby Olejne
Przepraszam za może głupie pytanie, ale jakiego spirytusu użyłeś?mis3q wrote:Hej,
- Czy do rozcieńczenia używacie spirytusu ?
Bo ja użyłem i niezbyt jestem zadowolony.
Spirytus Gdański 95% XD ..ten akurat miałem:P
Od razu zaznaczam, ze jestem poczatkujacym 'olejarzem';]
Do olejow uzywa sie czegos o nazwie 'white spirit' co jest chyba destylowana terpentyna. Ja osobiscie uzywam wlasnie tego, lub specyfiku winsor and newton o nazwie 'Sansodor' - low odour solvent... faktycznie mniej wali.
Jesli chodzi farby to mam firmy Daler & Rowney 'Georgian'. Kupilam kilka podstawowych kolorow na probe i jestem calkiem zadowolona.
Pedzle mam inne niz do akryli bo rozpuszczalniki i oleje jednak bardziej niszcza. Na razie testuje jakies mniej lub bardziej no name-y, glownie male plaskie do rozcierania koloru.
Jesli chodzi o jakies rady odnosnie obchodzenia sie z olejami to mam jedna:
Jak masz zaciecie do zdobywania wiedzy to pogooglaj sobie filmiki rozne i artykuly. Sa nagrywane/pisane zwykle przez ludzi ktorzy sie na tym znaja, wiec wiecej wniosa niz rady amatorow. Szczegolnie duzo daja filmiki na yt.
pzdr
'eM
no to troche nie teges ten spirytusmis3q wrote:Spirytus Gdański 95% XD ..ten akurat miałem:P
Do olejow uzywa sie czegos o nazwie 'white spirit' co jest chyba destylowana terpentyna. Ja osobiscie uzywam wlasnie tego, lub specyfiku winsor and newton o nazwie 'Sansodor' - low odour solvent... faktycznie mniej wali.
Jesli chodzi farby to mam firmy Daler & Rowney 'Georgian'. Kupilam kilka podstawowych kolorow na probe i jestem calkiem zadowolona.
Pedzle mam inne niz do akryli bo rozpuszczalniki i oleje jednak bardziej niszcza. Na razie testuje jakies mniej lub bardziej no name-y, glownie male plaskie do rozcierania koloru.
Jesli chodzi o jakies rady odnosnie obchodzenia sie z olejami to mam jedna:
Jak masz zaciecie do zdobywania wiedzy to pogooglaj sobie filmiki rozne i artykuly. Sa nagrywane/pisane zwykle przez ludzi ktorzy sie na tym znaja, wiec wiecej wniosa niz rady amatorow. Szczegolnie duzo daja filmiki na yt.
pzdr
'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Twisted Brushes
No właśnie o to mi chodziło co powyżej napisane - zupełnie nie ten spirytus
Tzw. white spirit to po polsku spirytus mineralny. Ja swój (produkcji AK Interactive) nabyłem w sklepie modelarskim, można je pewnie też dostać w sklepach dla plastyków. Poszukaj, bo to dobra rzecz, lepsza w mojej opinii niż zwykła terpentyna.
Tzw. white spirit to po polsku spirytus mineralny. Ja swój (produkcji AK Interactive) nabyłem w sklepie modelarskim, można je pewnie też dostać w sklepach dla plastyków. Poszukaj, bo to dobra rzecz, lepsza w mojej opinii niż zwykła terpentyna.
Oj no to siem wygłupił z tym spirytusem Gdańskim
a ja myślałem ze jak spirytus to spirytus i tyle:P
Bardzo wam dziękuje za pomoc:) spirytus już zakupiłem (AK) i chyba jeszcze kupie inne farby olejne bo te no name mi trochę nie przypadły do gustu ;/
a ja myślałem ze jak spirytus to spirytus i tyle:P
Bardzo wam dziękuje za pomoc:) spirytus już zakupiłem (AK) i chyba jeszcze kupie inne farby olejne bo te no name mi trochę nie przypadły do gustu ;/