Dzięki za uwagi!
@sea.man
Tak mniej więcej malowanie przebiegało następująco:
1. Podkład nałożony aerografem - Vallejo Surface Primer Grey (601)
2. Kamuflaż nałożony aerografem w dwóch krokach. Najpierw jasny kolor (mieszanka kolorów Andrea White Paint Set) potem ciemny (mieszanka Andrea Black paint set). Kamuflaż jest wykonany „na ostro" z zastosowaniem taśmy maskującej Tamiya czyli najpierw jasna farba, potem zabawa z ułożeniem taśmy na modelu i pryskanie ciemnego koloru.
3. Weathering. W pierwszej kolejności wykonałem odpryski farby gąbką lub pędzlem w zależności od pożądanego natężenia uszkodzeń. Dalej nałożyłem na cały model lekki filtr wykonany z farby olejnej (MIG Abteilung - niestety nie pamiętam nazwy

). Potem we wszystkie zagłębienia, nity itp. "wlałem" wash też wykonany z farby olejnej. Cały model został spryskany matowym lakierem bezbarwnym aby utrwalić farby olejne. Dalej przyszła kolej na zacieki wykonane również farbą olejną.
4. Elementy różne. Gąsienice podobnie jak łańcuch na przodzie zostały spryskane aerografem metaliczną fabą Tamiya i poddane weatheringowi gotowymi produktami AK Interactive (AK 087 Engines and Metal Weathering Set).
Wydechy zostały wykonane z pomocą Humbrol Masking fluid, kilku warstw rdzawych kolorów oraz rdzawego i czarnego pigmentu MIGa. Wszystko to najpierw zabezpieczone pigment fixerem i dalej matowym lakierem.
5. Ludzik – klasyka… chyba nie będę się tu rozpisywać
@ Nameless
Masz rację co do tych zacieków. Farba się tam skumulowała jakby to była płaska powierzchnia.
Jeżeli coś pominąłem, a ktoś jest zainteresowany jak to powstało - dajcie znać