[PL] Warsztat ARBAL'a
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Re: [PL] Warsztat ARBAL'a
stąd inboxa na blogu robiłem tylkoraz bo co tu pisać... po drugie po statystykach widać, że oglądalnośc tego typu materiałów jest znikoma..
No powiem Ci ze nie do konca sie zgodze.
Sama czesto pyram po necie szukajac info i oceny figs przed zakupem.
Co do znikomego zainteresowania to tez nie do konca. Jakos u mnie na blogu tego typu wpisy nie sa zaniedbane. Zrezta nawet jakby mialy pomoc tylko kilku osobom to moim zdaniem warto.
Inna sprawa: statystyki to nie wszystko. Jak piszesz bloga tylko dla numerkow to troche bida. Chyba chodzi o pasje i dzielenie sie wiedza a nie o publiczke;p
'eM
Sama czesto pyram po necie szukajac info i oceny figs przed zakupem.
Co do znikomego zainteresowania to tez nie do konca. Jakos u mnie na blogu tego typu wpisy nie sa zaniedbane. Zrezta nawet jakby mialy pomoc tylko kilku osobom to moim zdaniem warto.
Inna sprawa: statystyki to nie wszystko. Jak piszesz bloga tylko dla numerkow to troche bida. Chyba chodzi o pasje i dzielenie sie wiedza a nie o publiczke;p
'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Twisted Brushes
Taka mentalnosc... najlepiej ignorowacARBAL wrote:Czyli jak nie pokażę zdjęcia pudełka z figurką to będe uznany za malującego żywicę z allegro...
Nie przejmuj sie, dawaj kolejne modele na pokaz.
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
@Marta
Blog'a piszę dla przyjemności i cieszy mnei kiedy ludzie z tego korzystają... nie pisze pod publikę, ale obserwuję statystyki, żeby wiedzieć co ludzi najbairdziej interesuje i dostosowywac do tego materiał....
@sea.man
Thx
Blog'a piszę dla przyjemności i cieszy mnei kiedy ludzie z tego korzystają... nie pisze pod publikę, ale obserwuję statystyki, żeby wiedzieć co ludzi najbairdziej interesuje i dostosowywac do tego materiał....
@sea.man
Thx
-
Nameless
- The Better Choice

ciagle odbijasz pileczke i omijasz temat. moze wystarczyloby powiedziec "mam oryginalny produkt" bez pokazywania pudelka?ARBAL wrote:Czyli jak nie pokażę zdjęcia pudełka z figurką to będe uznany za malującego żywicę z allegro...
jako ten, ktory rozpoczal te czesc dyskusji oglaszam wszem i wobec, ze nie oskarzam Arbala o niecne uczynki zwiazane z piractwem figurkowym, nie mam najmniejszych powodow, zeby akie oskarzenia wyglaszac ani tez nie mam zamiaru przeprowadzac sledztwa. jesli moje posty sugerowaly cos wiecej niz chcialem przekazac - kajam sie.
Twoją wypowiedź też mam określić "taką mentalnością"? Byłbym ostrożny z takimi osądami, bo o samej szeroko pojętej mentalności można poczytać w temacie o piractwie na konkursach...sea.man wrote:Taka mentalnosc... najlepiej ignorowacARBAL wrote:Czyli jak nie pokażę zdjęcia pudełka z figurką to będe uznany za malującego żywicę z allegro...
A Ty ARBAL nie wygłupiaj się, bo zaraz jeszcze powiesz, że prośba o recenzję będzie równoznaczna z udowadnianiem posiadania oryginalnego modelu
No i tyle, w czym Wy problem widzicie? Krótko i wprost.Nameless wrote:ciagle odbijasz pileczke i omijasz temat. moze wystarczyloby powiedziec "mam oryginalny produkt" bez pokazywania pudelka?ARBAL wrote:Czyli jak nie pokażę zdjęcia pudełka z figurką to będe uznany za malującego żywicę z allegro...
O blogach się nie wypowiem jako autorytet, bo sam nie prowadzę i nie chcę się wymądrzać, ale od siebie powiem tyle, że jeśli czegoś nie ma u jednej osoby (która np. słynie z robienia rdzy), to szukam dalej. Zresztą zawsze zaczynam od Google, a blogów i tak za często nie czytam, bo nie mam czasu. Każdy sobie chyba jakoś sam te kryteria dot. treści wybiera, ale dla mnie robienie czegoś dla przyjemności to wolność, a nie dostosowywanie się i badanie statystyk. Owszem, widać popularność i to na pewno jest miłe, ale to tyle.
Następne brednie poskutkują zamknięciem tematu i zaczniemy oczyszczać forum w ten sposób, aż może zniknie z mapy Internetu, skoro dorosłe chłopy ganiają się i wymijają. Komicznie to wygląda, a wystarczy - jak to zwykle powtarzam - mówić WPROST, a nie asekurować się i wykręcać, jak - wybaczcie - małe dzieci. Przeczulenie i przewrażliwienie osiągnęło już apogeum, do tego wciskacie sobie bzdety, których nikt nigdy nie powiedział i nie widać ich na monitorze.
A jeśli czujecie nieodpartą chęć klepania w klawisz nt. piractwa, to idźcie do "Śmietniska", tak jak ja i tam się wyżywajcie, bo po to jest ten dział. Oczywiście także w jakichś tam granicach
Są tutaj jeszcze inne osoby, które się bawią pędzelkami i farbkami, może tam zajrzycie i wpiszecie parę słów, na które na pewno czekają?
Moderator says:
Jeśli ktoś kogoś źle zrozumiał i poczuł się urażony - reagować grzecznie i mówić o tym WPROST, a nie tak, jak powyżej to robliście. Albo nie reagować. Innej opcji nie ma. Dosyć tego.
Medali na tym forum za piractwo nikt nigdy nie dostanie, co najwyżej kłódkę.
Nameless i ARBAL, proszę o dokończenie wymiany zdań nt. modeli (albo i nie, Wasza wola), a reszta w tej kwestii ma siedzieć cicho i się nie wtrącać, bo będę ciął posty bez uprzedzenia. Wracamy do WIP-ów.
--Sławol
Medali na tym forum za piractwo nikt nigdy nie dostanie, co najwyżej kłódkę.
Nameless i ARBAL, proszę o dokończenie wymiany zdań nt. modeli (albo i nie, Wasza wola), a reszta w tej kwestii ma siedzieć cicho i się nie wtrącać, bo będę ciął posty bez uprzedzenia. Wracamy do WIP-ów.
--Sławol
Żeby ruszyć temat dalej i odciąć od powyższych słów, pozwoliłem sobie skopiować Twoje zdjęcia i ponownie je tu wkleić, bo w ogóle się na temat modelu nie wypowiedziałem. Mam nadzieję, że się za to nie obrazisz, ARBAL 
[rimg]https://img542.imageshack.us/img542/658/dsc09138mini.jpg[/rimg]
Model póki co sprawia wrażenie nieco bladego i tak jak wcześniej zostało to wspomniane - duża skala wciąż będzie Cię męczyć, bo największym problemem są najmniejsze detale, które właśnie z racji dużej skali - są doskonale widoczne.
Samo malowanie pancerza jest trochę jednolite jeśli chodzi o oświetlenie, natomiast zniszczenia zapowiadają się nawet nieźle. Jeśli idziesz w tę stronę, czyli w malowanie bez ostrych światłocieni, to w porządku, ale jeśli nie - no to znów jest trochę za płasko. Proponowałbym chociaż odcinać mocniej poszczególne elementy pancerza.
Taa, model też mi się kojarzy ze SC, jak Demiemu
Myślę, że sam pomysł na całość jest obiecujący, a przede wszystkim robisz coraz bogatsze podstawki! I to się chwali.

Baza pasuje jak ulał do Terran i Zergów, tzn. do Marinsów i Tyranidów
Sam model na podstawce jest typowym mutantem i faktycznie to ramię sprawia wrażenie przesadzonego, ale ja tam nigdy czegoś takiego na oczy nie widziałem
Może to kolejna groteska z gry komputerowej, a w takim "Dead Space" było tego trochę 
Co mógłbym doradzić? W sumie na tym etapie niewiele, bo to Twoja wizja, ale sam bym wrzucił jakieś zielsko bagienne i może podlał co nieco właśnie kolorową wodą. Ewentualnie zrobił z tej podstawki bagno, a prawą nogę żołnierza po prostu zatopił w wodzie lekko
Czekam na postępy!
[rimg]https://img542.imageshack.us/img542/658/dsc09138mini.jpg[/rimg]
Model póki co sprawia wrażenie nieco bladego i tak jak wcześniej zostało to wspomniane - duża skala wciąż będzie Cię męczyć, bo największym problemem są najmniejsze detale, które właśnie z racji dużej skali - są doskonale widoczne.
Samo malowanie pancerza jest trochę jednolite jeśli chodzi o oświetlenie, natomiast zniszczenia zapowiadają się nawet nieźle. Jeśli idziesz w tę stronę, czyli w malowanie bez ostrych światłocieni, to w porządku, ale jeśli nie - no to znów jest trochę za płasko. Proponowałbym chociaż odcinać mocniej poszczególne elementy pancerza.
Taa, model też mi się kojarzy ze SC, jak Demiemu
Myślę, że sam pomysł na całość jest obiecujący, a przede wszystkim robisz coraz bogatsze podstawki! I to się chwali.

Baza pasuje jak ulał do Terran i Zergów, tzn. do Marinsów i Tyranidów
Sam model na podstawce jest typowym mutantem i faktycznie to ramię sprawia wrażenie przesadzonego, ale ja tam nigdy czegoś takiego na oczy nie widziałem
Co mógłbym doradzić? W sumie na tym etapie niewiele, bo to Twoja wizja, ale sam bym wrzucił jakieś zielsko bagienne i może podlał co nieco właśnie kolorową wodą. Ewentualnie zrobił z tej podstawki bagno, a prawą nogę żołnierza po prostu zatopił w wodzie lekko
Czekam na postępy!
-
Demi_morgana
- Chest of Colors

Slawol wrote:Taa, model też mi się kojarzy ze SC, jak Demiemu
Pewnie tak, skądś się inspiracje biorą. Sam model Terrana też można chyba dostać, ale taki typowo z gry 
-
Demi_morgana
- Chest of Colors