Dzięki za komentarzsmok wrote:
proponuje Ci postudiować trochę anatomie mięśni, co czego służą, które prostują, które składają kończynę itd.
proporcja między tylnymi a przednimi nogami, ich grubość
dodatkowo ta poza jest zbyt statyczna. rozumiem, może tak titan forge chciał, ale też chciałem na to zwrócić uwagę.
i tak na koniec, trochę Ci się dziwię/podziwiam, że tyle masy na raz dałeś i nie wypiekasz tego. Ja teraz też dużo lepię z fimo, ale "dla spokojności" jak coś ulepię to wole wypiec, raz, że nie zniekształcę całości przy mocniejszym nacisku podczas robienia konkretnego elementu (np zagłębienia przy mięśniach), dwa, że nie muszę się martwić że przypadkiem nacisnę palcem gdzieś model i zgniotę coś albo nawet zostawię papilarne...
Anatomię do tego projektu studiowałem, aż dosyć jej mam Za przednie nogi dopiero się tak naprawdę zabieram, tu chodziło głównie o te tylnie. Z anatomią tej figurki jest o tyle problem o tyle że jest to pół-lew, pół-człowiek, ma dwa korpusy i kilka innych niemożliwych szczegółów :p Dysproporcja nóg jest celowa, rzeźbiarz z TF nadzoruje cały czas ten projekt i jest tak jak chcieli, tylne nogi są dżo potężniejsze, to jest ta lwia część, a środkowe łapy już bardziej nawiązują do człowieka, stąd są dużo szczuplejsze.
Statyczna poza jak sam się domyśliłeś została mi narzucona i nie za bardzo mogę ją zmienić.
Z tego samego powodu dla którego ty wypiekasz, ja nie wypiekam, w dowolnej chwili mogę, jeśli jest taka potrzeba nacisnąć w danym miejscu żeby poprawić pozę, czy ułożenie całej figurki... A odciski palców, no cóż, zdarzają się, mam wtedy zabawę z odbudową :p Ale przy dużej grubej podstawce jaką mam tu dużo łatwiej ich uniknąć niż np w przypadku typowych podstawek GW.
A że to temat wipów, to wrzucę co mam akurat na biurku, wyjaśnienie czym to jest - na blogu
Click to see full-sized image
Click to see full-sized image