[PL] Warsztat ARBAL'a

Miejsce na prezentację i omawianie modeli, nad którymi ciągle pracujecie.
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
ARBAL

Re: [PL] ARBAL - 01.04.2012 Gigant

Post by ARBAL »

- nad twarzą troszke posiedziałem po przeczytaniu wskazanych tutoriali, czeka ją jeszcze rozjasnienie
- skóre przyciemniałem gównie w zagłębieniach, pogłebiając cienie, namoje oko wyszła uważam bardzo dobrze, ale zdjęcia nie oddaja chyba efektu, owszem może i jest troszkę zajasna ale nie bardzo widzę już sposób żeby ją ściemnić, poniosło mnie w czasie zabawy aerografem ;) bo było to mega przyjemne doświadczenie :)
- całą kolorystykę dobrałem właśnie stonowaną, na końcu pokaże wam giganta którego malowałem parę lat temu , jest komiksowy :) będzie fajne porównanie
- chce się ostatecznie pobawić jeszcze z pigmentami na samym końcu, w szczególności przybrudzić stopy i spodnie
Image
ARBAL

Post by ARBAL »

Gigant czeka na wolną chwilę i chęci żeby go skończyć, dużo czasu zajęło mi uruchomienie bloga i profilu na facebook'u. Maluje tego małego gnojka troszkę dla odprężenia i fanu:
[rimg]https://img215.imageshack.us/img215/9226 ... 105541.jpg[/rimg]
ale nie mam pomysłu na jakiś fajne jego urozmaiceniem jakiś efekt "z jajem" ...
pomóżcie...

HELP!!!!!!
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

ARBAL wrote:ale nie mam pomysłu na jakiś fajne jego urozmaiceniem jakiś efekt "z jajem" ...
pomóżcie...

HELP!!!!!!
Ale pytasz o malowanie, czy modelarską część? :) Jeśli chodzi o modelarską, to dla mnie model już jest jajcarski: pióra, płaszcz, czaszka przebita strzałą, kości... Jest sporo detali, które wzbogacają model.

A z malowania - dużo tatuaży plemiennych: na czaszce, na skórze... Może jakaś podstawka z okolic pola namiotowego, czyli ziemia, trawa, jakieś gałązki...

Kolory będą jaskrawe? Bo na razie baza jest dość zgaszona, więc możesz skupić wzrok kolorami :)

A żeby Cię trochę pobudzić artystycznie, to masz kilka obrazków:

ImageClick to see full-sized image
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
ARBAL

Re: [PL] ARBAL - 08.06.2012 Forest Goblin Shaman

Post by ARBAL »

Zacząłem juz nanosić cienie, jak widisz kolory bazowe są dość stonowane ale na końcu mam zamiar je mocniej rozjaśnić (piura na głowie, laska szamana), posiedziałem też troszkę nad kościami żeby w miarę porządnie wyglądały. Na tej małej miniaturce jest dość sporo detali, szczególików.
Myslałem nad tatuażami ale jestem cieńki we freehendach :)
Ten gobas ma czworo oczu jak pająk, myślałem żeby pomalować je farbą fluorescencyjną.
Figurka jest na magnesie bo siedzi albo na pająku albo może chodzić pieszo. podstawka ma pare większych kamyczków.
Jutro wrzucę jakies foty.

Dzięki za podsunięcie pomysłów :)
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

No to spiralki i inne wymyślne freehandy poćwicz sobie na czymś większym, a tutaj mam dla Ciebie łatwiejsze kształty - trójkąty i pasy.

Oglądałeś pewnie "Braterstwo Wilków", nie? ;)

I tutaj na CMON jeszcze:

https://www.coolminiornot.com/277352?browseid=1848190
https://www.coolminiornot.com/77452?browseid=1848190
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

ARBAL

Post by ARBAL »

Troszke wczoraj wieczorem porobiłem ale bez szału, pobawilem si etroszke z koścmi i piórkami, nic jeszcze nie rozjaśniałem:
[rimg]https://img41.imageshack.us/img41/9224/dsc07514t.jpg[/rimg]
[rimg]https://img577.imageshack.us/img577/1736/dsc07515f.jpg[/rimg]
Image
ARBAL

Post by ARBAL »

Wczoraj wieczorem nałożyłem cienie i zrobiłem podstawkę, bez wielkich fajerwerków ale jestem zadowolony, dzisiaj wieczorem rozjaśnie wszystko jak dobrze pójdzie. Bawiłem się troszkę z przebarwieniami skóry i oczami, parę niedociągnięć cieni zniknie po rozjaśnieniu.

Czekam na uwagi do wieczora :)

[rimg]https://img835.imageshack.us/img835/6044/dsc07518hd.jpg[/rimg]
[rimg]https://img201.imageshack.us/img201/1295/dsc07519z.jpg[/rimg]
[rimg]https://img262.imageshack.us/img262/6960/dsc07521m.jpg[/rimg]
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Czysto i starannie. Dodałbym więcej kolorów na wszystkich kościach, bo są jednokolorowe. I może pajęczyowy płaszcz zalałbym ciemniejszym washem w zagłębieniach. I na pewno bym zmienił kolor kości na nim, żeby nie był cały szary.

No ale skoro będziesz wszystko rozjaśniać, to poczekam.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

ARBAL

Post by ARBAL »

- kosci mają na sobei na tym zdjęciu 4 odcienie, rozjasniłem je już 2 odcieniami i wygladaja znacznie lepiej, nabrały głębi
- co do kosci na pajęczynie to tez na początku myslałem żeby je zrobic takim samym kolorem co ogólnie kości na modelu ale jakoś nie jestem przekonany, przejade je jeszcze washem, a potem chciałem wszystkie krawędzie rozjaśnic szarym

Na tym modelu starałem sobie brac do serca wszelkie uwagi, które dostałem na tym forum juz prędzej np. przebarwienia skóry i właśnie kości.

Dzieki za wszelkie uwagi Slawol!
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

ARBAL wrote:- kosci mają na sobei na tym zdjęciu 4 odcienie, rozjasniłem je już 2 odcieniami i wygladaja znacznie lepiej, nabrały głębi
Widać na zdjęciu więcej cienia, widać. A resztę zobaczymy z nowymi fotkami.

Może się źle wyraziłem wcześniej, ale to taki skrót, gdy widzę kość pomalowaną w całości np. Bleached Bone i trochę cieni w kącikach ;) Wydaje mi się to takie blade, chociaż różnie to może być z tymi kośćmi u szamanów, może myta, może głaskana i się wygładziła, a może zmurszała i chropowata. Zależy od tego, co sobie założysz w sumie.
ARBAL wrote:- co do kosci na pajęczynie to tez na początku myslałem żeby je zrobic takim samym kolorem co ogólnie kości na modelu ale jakoś nie jestem przekonany, przejade je jeszcze washem, a potem chciałem wszystkie krawędzie rozjaśnic szarym
Chodzi o to, żeby nie było zbyt jednolicie (nawet niekoniecznie ten sam kolor, który dałeś na reszcie kości), no ale to sobie zobaczysz :)
ARBAL wrote:Na tym modelu starałem sobie brac do serca wszelkie uwagi, które dostałem na tym forum juz prędzej np. przebarwienia skóry i właśnie kości.
No skoro ma być rozwój, to ciśniemy mocniej ;) To tylko sugestie, bo koniec końców - to Tobie ma się podobać!
ARBAL wrote:Dzieki za wszelkie uwagi Slawol!
A my dziękujemy za to, że mamy komu te uwagi wrzucać tutaj :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Post Reply