[PL] 1 2 3... proba pedzla

Miejsce na prezentację i omawianie modeli, nad którymi ciągle pracujecie.
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Marta

Re: [PL] 1 2 3... proba pedzla

Post by Marta »

Mowisz i masz Slawol:D

Zebralam sie dzisiaj w sobie i pobawilam sie w koncu olejami na Grinderze. Efekt jest taki jak widac ponizej. Pacialam skore, skorznie i niestety wlosy. Na przyszlosc bede juz wiedziala, ze lepiej nie paciac za duzo na raz.

ImageClick to see full-sized image

Jak Wam sie podoba sie? Daje rade?

Od razu zeznam, ze kontrast na skorze jest za maly w rzeczywistosci, ale to co udalo mi sie uzyskac i tak zniknelo pod swiatlami lamp.

Swoja droga macie jakis pomysl jak walczyc z paproszkami co sie przylepiaja ciagle do farby? Bo gdyby nie to, toby mi sie calkiem to olejowanie podobalo;]

Peace
'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Marta, nie spapraj teraz tego!

Skóry są rewelacyjne! :clap: Widać teraz dokładnie fakturę rzeźby, bomba. I skary się świetnie wtopiły, szkoda że ujęcia ramienia nie zrobiłaś, ale to następnym razem pamiętaj :)

Skóra jest jeszcze przyciemna, no ale to się pewnie zmieni, więc trzeba poczekać.

Paprochy próbuj albo zbierać pędzlem na bieżąco albo bardzo delikatnie jakąś wełną metalową, mi się parę razy udało... Ale kilka razy za długo sobie polerowałem i zjechałem farbę prawie do podkładu :lol:
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Marta

Post by Marta »

Slawol wrote:Marta, nie spapraj teraz tego!
hehe postaram sie:P Ale latwo nie jest. Nie do konca jeszcze ogarniam te oleje.

Slawol wrote:Skóry są rewelacyjne! :clap: Widać teraz dokładnie fakturę rzeźby, bomba. I skary się świetnie wtopiły, szkoda że ujęcia ramienia nie zrobiłaś, ale to następnym razem pamiętaj :)
Faktycznie rzezba wymiata, az sie przyjemnie maluje:D
A ramie na razie wyglada najgorzej, przynajmniej jesli chodzi o blending. Mam nadzieje, ze uda mi sie to ogarnac do nastepnych fot:D

Slawol wrote:Skóra jest jeszcze przyciemna, no ale to się pewnie zmieni, więc trzeba poczekać.
Skora bedzie ciemna, w koncu to ma byc indianco podobny barbarzynca. Bede rozjasniac swiatla, ale chce ja utrzymac w dosyc ciemnej tonacji.
Slawol wrote:Paprochy próbuj albo zbierać pędzlem na bieżąco albo bardzo delikatnie jakąś wełną metalową, mi się parę razy udało... Ale kilka razy za długo sobie polerowałem i zjechałem farbę prawie do podkładu :lol:
Staram sie zbierac na biezaco oczywiscie, ale te oleje sie kleja paskudy dosyc mocno.
Z welna nie bede probowac, bo mam noname jakies kiepskiej jakosci i wiem ze tylko spartole. Zreszta przed lakierem sie bedzie mazac wszystko, a po lakierze... bedzie trudno;p

'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

Marta wrote:Swoja droga macie jakis pomysl jak walczyc z paproszkami co sie przylepiaja ciagle do farby? Bo gdyby nie to, toby mi sie calkiem to olejowanie podobalo;]
czesciej kurze scierac? :curtain:

ekhm, tak, oleje znaczy sie... tez sobie je kiedys obiecywalem, ale w koncu powiedzialem ze najpierw opanuje jako tako akryle. oleje poszly do hall of shame ;)

skory istotnie bardzo ladne, ale juz na jego skorze i wlosach to nic ciekawego na razie. oczywiscie zakladam, ze te elementy to duzo wczesniejszy etap wipowy niz elementy skorzane.

@Marta, Slawol - dzieki za komentarze w moim temacie. podziekowania tutaj, bo szybciej je znajdziecie :bonk:
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Marta wrote:
Slawol wrote:Skóra jest jeszcze przyciemna, no ale to się pewnie zmieni, więc trzeba poczekać.
Skora bedzie ciemna, w koncu to ma byc indianco podobny barbarzynca. Bede rozjasniac swiatla, ale chce ja utrzymac w dosyc ciemnej tonacji.
Jasne. Źle się wyraziłem. Oczywiście miałem na myśli rozjaśnienia :)
Nameless wrote:@Marta, Slawol - dzieki za komentarze w moim temacie. podziekowania tutaj, bo szybciej je znajdziecie :bonk:
:pfff:

Nic dziwnego, w swoim temacie nic nie odpisałeś, a przy tym ikonka się podświetliła :snooty:

W takim razie Ty następny komentarz do swoich prac znajdziesz także tutaj :lol:
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Marta

Post by Marta »

Nameless wrote:
Marta wrote:Swoja droga macie jakis pomysl jak walczyc z paproszkami co sie przylepiaja ciagle do farby? Bo gdyby nie to, toby mi sie calkiem to olejowanie podobalo;]
czesciej kurze scierac? :curtain:
bardzo smieszne;p
szczegolnie jak sie ma futro ktore dokonuje zlosliwego desantu klakow w najmniej odpowiednich miejscach;p

a tak serio to nie kurz wlasciwie tylko te klaczki z papierowych recznikow, o ktore wycieram pedzel. Moze sprobuje sie ze szmata? Ale szmata tez ma wlokna w sumie;/

Nameless wrote:ekhm, tak, oleje znaczy sie... tez sobie je kiedys obiecywalem, ale w koncu powiedzialem ze najpierw opanuje jako tako akryle. oleje poszly do hall of shame ;)
nie powiem, ze jest lekko;p czuje sie po wczoraj calkiem tak jakbym od nowa uczyla sie malowac;p ale moze pozniej bede miala odwage sprobowac wetblendingu?? kto wie;p

Nameless wrote:skory istotnie bardzo ladne, ale juz na jego skorze i wlosach to nic ciekawego na razie. oczywiscie zakladam, ze te elementy to duzo wczesniejszy etap wipowy niz elementy skorzane.
nawet nie tyle wczesniejszy wip (przynajmniej w przypadku skory, bo wlosow prawie nie ruszylam) co 'metoda prob i bledow' jak i same bledy;p
probowalam dodawac cien jak przy akrylach, stopniowo, na skorzniach lepiej sie juz do tego zabralam. licze na to ze uda mi sie to poprawic dzisiaj:D

Nameless wrote:@Marta, Slawol - dzieki za komentarze w moim temacie. podziekowania tutaj, bo szybciej je znajdziecie :bonk:
hehe;] jak Slawol napisal, cosik swieci, cosik blyska, to sie zaglada:D ;)

'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

Marta wrote:jak Slawol napisal, cosik swieci, cosik blyska, to sie zaglada:D ;)
jak wy tu w dwojke zaczniecie to swieci bardziej niz OSL C'tana i NMM Flameona razem wziete :mrgreen:
Image
Marta

Post by Marta »

No tak to juz jest, jak sie zbiora dwa trolle do kupy;]

edit: literowki i wyrazowki;p
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

naramiennik jest miodzio
skora wyglada bardziej wiarygodnie niz akrylowa, ale trzeba jeszcze nad swiatlocieniem i przebarwieniami popracowac. zwlaszcza ze to taka przyjemnosc przy olejach
wiedzialem ze oleje powinny ci podpasowac :)
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Marta

Post by Marta »

mahon wrote:wiedzialem ze oleje powinny ci podpasowac :)
powiem Ci, ze nie jestem jeszcze przekonana do olejow. Na razie probuje ogarnac techniki i pedzle, bo te do akryli jak na moj gust calkowicie nie nadaja sie do mieszania olejow na figsie;/ Maja za dlugie i za miekkie wlosie.
Ale potencjal w olejach widze ;] calkiem milo sie robi niektore rzeczy - i duzo szybciej.

'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Post Reply