[PL] 3D, 2D i CofCD - różne wymiary kina

Offtop - wiecie, wszystko i nic...
Post Reply
mahon
Super Villain
Super Villain

Re: [PL] 3D, 2D i CofCD - różne wymiary kina

Post by mahon »

Nameless wrote:trzyma w napieciu bardziej niz bond.
mnie to bardziej od większości Bondów trzyma w napięciu chyba nawet Strażak Sam... :roll:
Slawol wrote:Mnie również, ale za to był kultowy łuk, była opaska na głowie, były wybuchy, trochę biegania i rozwalenie gościa maszynówką z odległości metra :twisted:
Jakoś nie wymieniłeś gadania i przemyśleń. Tak, zwłaszcza przemyśleń... :twisted:
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

mahon wrote:
Slawol wrote:Mnie również, ale za to był kultowy łuk, była opaska na głowie, były wybuchy, trochę biegania i rozwalenie gościa maszynówką z odległości metra :twisted:
Jakoś nie wymieniłeś gadania i przemyśleń. Tak, zwłaszcza przemyśleń... :twisted:
Wyczuwam tutaj aluzję w moją stronę... :twisted:

Rambo ma roz...walać budynki, ratować świat, napinać muły i całować czołgiem śmigłowce :)

A z "gadających" momentów w tej serii to lubię scenę z jego monologiem pod koniec I części, w obecności płk. Trautmana. W ogóle "Pierwsza krew" to moim zdaniem najlepszy film z całej serii i najchętniej właśnie do niego wracam.

Poza tym to jedyna część, która nie ma w tytule słowa "Rambo" na początku, ale i tak wszędzie tak się ten film opisuje :)

P.S.Maruda zaraz znów będzie mi zrzędził, że mnie tragicznie dramatyczna i nostalgicznie melancholijna depresja dopada, ale muzyczkę Wam wrzucę :D Ciężko na YT znaleźć właściwe brzmienie przez te wszystkie hajdefiniszyny i kompresje zmieniające i zaciągające muzykę...

"Home Coming" - "First Blood" Soundtrack
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Obejrzałem niedawno "Dziewczynę z tatuażem", tę z 2011 roku... Prawie na siłę, bo poprzednia wersja "Mężczyzn, którzy nienawidzą kobiet" podobała mi się o wiele bardziej, pozostałe 2 części także są niezłe (no ale na te 2 nowsze trzeba czekać z porównaniem).

Nie wiem... Ani nie zbudowali napięcia od początku, fabuła wrzucona na szybkiego, gra aktorska taka jakaś "zamerykanizowana" i sztuczna momentami, a sam film "ładny", szwedzka wersja o wiele surowsza i dzięki temu lepiej zwraca się uwagę na to, co się dzieje, zamiast na oprawę wizualną... Lubię kino niezależne i z innych krajów, niż USA, jakoś inny klimat w tym wszystkim potrafią stworzyć, przy tym posługując się językiem z danego regionu, a nie ogólnie przyjętym angielskim.

Poza tym całość wyglądała dla mnie jak zlepek scen, szybkich zmian, przeskoków pomiędzy akcjami, urywanymi scenami (gdzie można było rozszerzyć lub dokończyć jedną, a potem przejść do kolejnej, dziejącej się w innym miejscu, zamiast skakać), krótkimi wstawkami, niedopowiedzianymi dialogami (czasami zdarzało się, że ktoś o czymś wiedział, a nie wiadomo skąd, bo nie było to pokazane w żadnej rozmowie). Zdarzało się też, że niektóre ważniejsze sceny, wpływające na dalszy rozwój wydarzeń i porządkujące myśli, były potraktowane po macoszemu, wręcz na od***... Bałagan.

Nawet obsada mnie trochę drażniła. Craig roztrzepany i czasami drętwy, raczej pseudobiznesmen, niż dziennikarz, Rooney Mara ujdzie (choć bardziej mi do roli nastolatki pasuje), ale jednak wyglądała mi na zwykłą dziewczynę, a nie taką z problemami i nie dopuszczającą nikogo do siebie... Jednak Noomi Rapace o wiele lepiej wypadła w roli Salander (gdzieś tam czytałem, że chcieli ją do amerykańskiej wersji, ale ponoć odmówiła), o wiele wyraźniej to było widać w jej zachowaniu na ekranie. No i charakteryzacja o wiele lepsza.

Berkoff i Plummer za to odwalili niezłą robotę w tej nowej wersji, ich gra mi się podobała.

Powiem krótko: jeśli ktoś nie czytał książki, to po obejrzeniu tej starszej wersji (najlepiej wszystkich 3-ech części naraz jedna po drugiej) będzie zadowolony. Wprowadzony w temat, obejrzy dobrą grę aktorską i zostanie wciągnięty w ponury klimat budowanym stopniowo nastrojem z bardzo dobrą muzyką. I tutaj czuć, że ten film grają przede wszystkim dwie osoby: dziennikarz i ta dziewczyna. Lepiej zostali ukazani i od samego początku przedstawieni, przez co widz głównie na nich skupia uwagę i z niecierpliwością czeka na rozwój wydarzeń.

Filmu z 2011 roku nie skreślam, bo nie jest wcale taki zły, można obejrzeć raczej dla zasady, a przynajmniej tak się okazało w moim przypadku po seansie :)

Ale to tylko ja...
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Obejrzałem najnowszą część filmu o wampirach i wilkołakach: "Underworld - Awakening" i powiem tyle, że mocno przeciętny... A nawet bardzo mocno. Nie ma ani klimatu, ani atmosfery, ani niczego strasznie wciągającego... Same efekty i muzyka na poziomie, ale poza tym nic wielkiego, a do tego pewnie doczekamy się i V części, zobaczymy, co zrobią... Może to wina też innego reżysera oraz słabego scenariusza, bo I i II część robił obecny mąż Beckinsale, a w dodatku I część to jeszcze jego debiut był...

Lubię całą serię i oczywiście tematykę, ale ta część zdecydowanie słabsza. Dla samej Kate Beckinsale można obejrzeć :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Marta

Post by Marta »

Tez to dzisiaj widzialam, i jak dla mnie strata czasu. Lubie filmy o wampirach, ale ten to raczej bida.
I pan Kris Holden-Reid, grajacy przyglupowatego wilkołka-mutanta, nie dał rady go uratowac (a szkoda bo aktora lubie).
W sumie drugi pan, Charles Dance, tutaj grajacy chyba kierownika klanu wampirow, tez sie zmarnowal w tym filmidle.
O designie wilkołków w ogole sie nie wypowiem bo az zal.

W sumie tylko czarne skorzane plaszcze byly spoko.
pzdr

'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

a co ja tam ostatnio widzialem...

spadkobiercy - dobre, nie zachwycajace.clooney juz bardzo daleko od ostrego dyzuru, ma smykalke do robienia filmow. musze jego idy marcowe zobaczyc.

roza - dobre, ostre, daje do myslenia. chcialbym wierzyc ze tzw. prawdziwym polakom tez by dalo.

ksiaze persji - glupie, nielogiczne, niesmieszne i nawet efekty tego nie ratuja

polowanie na czarownice - z nicolasem cagem. alez on sie niewiarygodnie na drobne rozmienia.jakby ktos chcial gotowy scenariusz na sesje rpg, to polecam ten film. jest zadanie, jest druzyna, sa przeszkody (w tym obowiazkowy most na przepascia), jest przeciwnik i walka z nim na koniec. jak ktos chce mix sredniowecza z fantastyka, to polecam cos innego - czarna plaga, jesli dobrze tytul pamietam. z seanem beanem. jest mroczno, tajemniczo i nie ma mostu nad przepascia.

tyle mi sie przypomnialo. jak uskutecznie swoj plan zobaczenia wyszstkich filmow o komiksowych bohaterach, to sie odezwe.

a na razie do zobaczenia trailer Monster Brawl - lubie, jak filmowcy do mnie okiem mrugaja i nie udaja ze sa powazni :)
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Nameless wrote:polowanie na czarownice - z nicolasem cagem. alez on sie niewiarygodnie na drobne rozmienia.jakby ktos chcial gotowy scenariusz na sesje rpg, to polecam ten film. jest zadanie, jest druzyna, sa przeszkody (w tym obowiazkowy most na przepascia), jest przeciwnik i walka z nim na koniec.
mam wrażenie że kiedyś pisałem coś niemal identycznego. może to tylko wrażenie, ale miałem dokładnie takie odczucia :D

@Sławol - nie, nie było w tym podtekstu. po prostu Rambo myśliciel do mnie nie trafia.
A Pierwsza Krew była rzeczywiście całkiem całkiem
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Nameless wrote:a co ja tam ostatnio widzialem...

spadkobiercy - dobre, nie zachwycajace.clooney juz bardzo daleko od ostrego dyzuru, ma smykalke do robienia filmow. musze jego idy marcowe zobaczyc.
Na liście oczekujących :)
Nameless wrote:roza - dobre, ostre, daje do myslenia. chcialbym wierzyc ze tzw. prawdziwym polakom tez by dalo.
Również w kolejce.
Nameless wrote:ksiaze persji - glupie, nielogiczne, niesmieszne i nawet efekty tego nie ratuja
Na tym byłem chyba w kinie, żeby się odmóżdżyć, ale to dawno temu było... Faktycznie, "dno i 5 metrów mułu", jak to mówią...

O Cage'u z czarownicami rozmawialiśmy wcześniej i było tam podobnie z relacjami :)
Nameless wrote:a na razie do zobaczenia trailer Monster Brawl - lubie, jak filmowcy do mnie okiem mrugaja i nie udaja ze sa powazni :)
Ahahahahahaha, mocne! Witch Bitch :lol:

A ja oglądałem "Rzeź" ostatnio i podzielam zdanie Namelessa. Sam film bardzo bardzo dobry, świetnie zrealizowany, ze świetną grą aktorską wszystkich (Christoph Waltz zagrał jeszcze rewelacyjnie w "Bękartach wojny" i zgarnął za tamtą rolę sporo nagród).

I ja też mam dla Was przyczepki, znaczy się te, zwiastuny filmowe...

The Expendables 2 oraz Men in Black III
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

Slawol wrote:O Cage'u z czarownicami rozmawialiśmy wcześniej i było tam podobnie z relacjami :)
tak? musze temat przejrzec :)
EDIT: istotnie :bonk:

expendables sobie podaruje, MIB sobie nie podaruje :)
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Zaliczyłem film "The Front Line" (można powiedzieć, że nawet antywojenny). Koreański, osadzony podczas wojny w Korei. Jeśli lubicie takie filmy i w ogóle kino azjatyckie, to polecam, oczywiście bez zagłębiania się zbytnio w poprawność polityczną, sytuację w tamtym okresie itd. Ale obejrzałem z przyjemnością.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Post Reply