[PL] Gotowce Struny

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Post Reply
Struna

[PL] Gotowce Struny

Post by Struna »

Po roku (tak, wiem szybki jestem :D ) odświeżam swój warsztat- WIPów i gotowców jeszcze w 2011 roku. Na razie w tym temacie wrzucę Archona pomalowanego rok temu, w najbliższym czasie coś tam dodam ;)

ImageClick to see full-sized image

Z góry dzięki za komentarze ;)

Pozdrawiam
Last edited by Slawol on 2 Jan 2012, o 00:44, edited 1 time in total.
Reason: Wstawiłem "[PL]" w temacie.
Pozdrawiam
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Re: [PL] Gotowce Struny

Post by Slawol »

Pierwszą krytykę dostaniesz na temat fotek ;)

Pamiętaj, że jeśli figurka na zdjęciu wychodzi ciemna, to nigdy, przenigdy nie dawaj jej na jasne tło, bo będzie wyglądać na jeszcze ciemniejszą :) A z kolei na ciemnym tle da się uratować co nieco. Tutaj masz gradient i widać, co jest lepsze w odbiorze: jak dla mnie, to górna część :)

Poza tym fotka jest dość nieostra i zamazana, a malowanie nie jest wcale takie złe - jedynie nie dość widoczne. Samo wycinanie też nie jest zbyt dokładne. Próbuj robić fotki na gotowym tle, nawet na np. dużym arkuszu papieru, wtedy masz cały plan oświetlony jednym źródłem światła.

Wycinanie obiektu i wklejanie na gradient/gotowe tło w programie graficznym musi być przemyślane, ponieważ (u Ciebie jest to doskonale widoczne!) oświetlenie modelu i gotowy, ostry podkład w programie skutecznie ukazują różnicę w natężeniu światła. Sam widzisz, że model jest rozmytą plamą, a podkład - czystym, ostrym tłem. Z tego też względu niedokładne wycinanie jeszcze dodatkowo psuje efekt, bo tak naprawdę nie widać, co jest modelem/krawędzią, a co pozostałością po wycinaniu.

To jest tak, jak wtapianie modelu w podstawkę i zespolenie go z ziemią :) Zawsze trzeba tam coś przybrudzić bądź dopasować odcień, żeby model nie odstawał za bardzo i nie wyglądał na sztucznie doklejony. To samo dzieje się tutaj, przy wklejaniu modelu na gotowe tło.

Parę słów o malowaniu jednak postaram się napisać.

Malujesz na pewno dokładnie i nie paskudzisz modelu. Kolorystka mi pasuje, uważam, że dobrze rozmieściłeś kolory i efekty, jak np. świecące oczy, czy też ten płomień na dłoni. Pancerz mógłby być trochę wcześniej rozjaśniany, bo na zdjęciu wygląda mi to tylko na zwykłe krawędziowanie - no chyba że miało tak być :)

Tył modelu też bardzo niewyraźny na zdjęciu, a nie chcę Cię skrzywdzić stwierdzeniem, że są tam ze 2 kolory tylko ;)

Widzę też tam jakieś freehandy, ale niestety - znów zdjęcie uniemożliwia dokładną ocenę :)

I na koniec podstawka: nie wiem, czy ona jest zimowa, czy jesienna/ziemista, bo to zależy od fotki (przód i tył) ;) Obstawiam, że to jednak piach jest.

Ale najważniejsze, że pokazujesz nam swoje prace, czekamy na więcej!
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

no i Slawol powiedzial chyba wszystko co trzeba bylo :)
czekamy na kolejne prace :)
Image
Flameon

Post by Flameon »

Płaszcz wygląda całkiem fajnie, natomiast niestety przodu niemalże w ogóle nie widzę :( tak ,że czekam na nowe fotki żebym mógł coś niecoś powiedzieć o figurce i witam na stronie ;)
Struna

Post by Struna »

Pozdrawiam
Flameon

Post by Flameon »

Niestety znowu nic na nich nie widać :( polecam dokładne zapoznanie się z tym tematem, Maru zebrał w nim wszystkie porady dotyczące fotografii jakie przyszły nam do głowy:

viewtopic.php?f=11&t=6573

Pozdrawiam
loler

Post by loler »

coś mi to przypomina;)
Image
Struna

Post by Struna »

Panie pośle zaprzeczam wszelkim insynuacjom ;)

Update fot:

Pozdrawiam
IRKUCK

Post by IRKUCK »

model ładnie się prezentuje ale cały efekt psuje duża ilość tych meszków, włosków czy co to jest... i model wydaje się poprostu jak by był drybrushowany miejscami
....::::Dar Makabere Tanza Des Vampires:::....
Image
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

Najbardziej podoba mi sie szmatka i freehand na niej, wyglada jakbys poswiecil na nia polowe czasu spedzonego nad tym modelem. Reszta juz troche na szybkiego ;)
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
Post Reply