[PL] 3D, 2D i CofCD - różne wymiary kina

Offtop - wiecie, wszystko i nic...
Post Reply
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Re: [PL] 3D, 2D i CofCD - różne wymiary kina

Post by Nameless »

Nameless wrote:to juz koniec pottera? o, swietnie, to teraz juz moge isc do wypozyczalni po cala serie i wreszcie bede wiedzial o co chodzi :)
no, to zobaczylem. w 10 dni chyba. juz wiem o co chodzi.

a z listy Slawola:
1. nie chce ogladac
2. zobaczylem, raczej ziewalem.
3. conany bym sobie zobaczyl... i red sonie. a reszte nie
4. przewidywalny az do bolu, ale i tak rewelacyjnie sie ogladalo.
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

ja tam wreszcie miałem okazję po nocy obejrzeć "Melancholię" (może spodziewałem się trochę więcej, ale podobała mi się i tak, ale ja po prostu lubię filmy Von Triera) i "Book of Eli".
Ludzie buczą na słabiznę, nudę i przesyt biblijności, ale dla mnie to niezły film postapokaliptyczny. A mało fajnych filmów w tym klimacie widziałem, o ile nie liczyć takich o zombiakach. A tu fajne pustkowia, zapylone i okurzone wraki, niszczejące budynki. Ładne. Żadne arcydzieło, ale miło mi się oglądało. Na pewno inspirujące figurkowo..
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
dead

Post by dead »

A co powiecie na:
1) Body of Lies 2008 7,1/7,3
2) Drive 2011 7,2/8,1
3) Fracture 2007 7,8/7,1
4) Felon 2008 7,7/7,6
5) Moneyball 2011 7,4/7,8
6) Warrior 2011 8,2/8,3
7) Real Stell 2011 7,1/7,3
8 ) Rise of the Planet of the Apes 2011 7,2/7,7
9) Killer Elite 2011 6,7/6/6

To taka krotka lista filmów które oglądałem niedawno - myślę że śmiało mogę polecić. Rozbieżność ocen (filmweb/IMDb)spora ale warto spróbować :D.
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

"Melancholii" jeszcze nie widziałem, ale się przymierzam...
mahon wrote:"Book of Eli".
Ludzie buczą na słabiznę, nudę i przesyt biblijności, ale dla mnie to niezły film postapokaliptyczny. A mało fajnych filmów w tym klimacie widziałem, o ile nie liczyć takich o zombiakach. A tu fajne pustkowia, zapylone i okurzone wraki, niszczejące budynki. Ładne. Żadne arcydzieło, ale miło mi się oglądało. Na pewno inspirujące figurkowo..
Miałem właśnie podobne odczucia. Film bez nawalanki, ale przyjemnie się oglądało. W końcu z samego założenia nie miało to być mordobicie, czy wymuszanie okupu za porwanego dzieciaka... Klimat postapokaliptyczny na pewno zachowany, więc inspiracji do tworzenia sporo. Poza tym lubię Washingtona jako aktora i wypadł w tej roli bardzo przekonująco moim zdaniem.

@dead - z Twojej listy mam parę filmów na oku do zaliczenia. A na cyferki z "filmowych łbów" i innych to w ogóle nie zwracam uwagi ;)

Sam za to obejrzałem ostatnio "True Grit" z 2010 roku. Niby western, ale dość spokojny i trochę mnie momentami nudził... Bardzo dobra rola Bridgesa, bo Damon to tak średnio w moich oczach wypadł jako kowboj. Poza tym nie jest to film z gatunku mierzenia się wzrokiem w pojedynkach, czy o długich gonitwach w siodle przy skocznej muzyce :)

Zebrał trochę nagród i nominacji, obejrzeć można, ale dla mnie to jednak film "na raz"...
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

Book of Eli moge polecic wszystkim z czystym sumieniem, a samemu zobaczyc jeszcze raz
True Grit tez, tyle ze dla mnie to 100% western, a nie "niby western" :) tyle, ze nakrecony teraz, a nie 50 lat temu (inaczej: nakrecony po Unforgiven, nie przed ;) )

z listy deada nie widzialem nic, a zaluje - przynajmniej do miejsca 5 :) pozniej- moge zobaczyc, ale nie zalezy mi :)

EDIT: ja ostatnio skatowalem wreszcie w calosci i na raz trylogie Bourne'a. fajna bajka. trzyma w napieciu bardziej niz bond.
a wczoraj bylem na Rzezi Polanskiego - polecam. swietnie dobrana obsada, dobrze zagrany, napisany i nakrecony film. i posmiac sie mozna, i troche pomyslec nad soba :)
Image
dead

Post by dead »

Dziewczyna z tatuażem - polecam (zarowno to co w kinach leci jak i wersja Szwedzka - czla trylogia). Oczywiscie polecam dla tych co lubia zagadki kryminalne bo w tym filmie tak wiele akcji nie ma - za to zagadka ciekawa i film mi sie bardzo podobal. I oczywiscie 2D :D.

Phil wiesz do miejsca 5 jest ok :D potem juz bardziej bajeczki wchodza w gre ale rowniez warto na nie zerknac okiem.

Ze starszych rzeczy ktore moge jeszcze Wam polecic z mojej strony to min:
Prawo zemsty - oj tak filmik bdb :D
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Obejrzałem "Melancholię" i powiem krótko - bardzo dobry. Zupełnie inne kino.

Obejrzałem też sobie stare dobre kino SF: "Terminatora" I i II część, III i IV kiedyś zmęczyłem i więcej tego nie zrobię, bo to drewno straszne już, chociaż w III części jeszcze Arniego można było zobaczyć...

"Szpiega" zacząłem oglądać, ale przerwałem i muszę do niego powrócić od początku. Póki co, to wciągał mnie.

--------------------

A gdzieś tam ploty chodzą, że ma być "Terminator V" w 2014, w którym podobno ma zagrać Arnie znów :D I dobrze, bo w IV części już go nie było, a sama jego obecność dużo wnosi do filmu. Może im się uda?

I kolejna część przygód Johna J. Rambo ("Last Stand") też jest szykowana na 2013 rok. Heh, staruszkom jeszcze się chce biegać z giwerami.

P.S. A czy Wy wiecie, że niedługo będzie rok 2015 i latające samochody oraz deskolotki, które nie działają nad wodą? :mrgreen:

ImageClick to see full-sized image
ImageClick to see full-sized image
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

a ja zobaczylem ostatnio 2 o wojnie, oba moge polecic.
calkiem nowe "w ciemnosciach" - nie bede mowil co to, bo wszyscy wiedza :)
i niezbyt nowy "walc z baszirem" - animowany film/dokument o wojnie w libanie w latach 80.
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Damon jako kowboj do ciebie nie przemawia? Ja tam lubię niektóre westerny, ale po tym jak zobaczyłem film o dwóch współczesnych kowbojach, to nie wiem czy chcę zobaczyć Damona w tej roli. Ale True Grit zobaczyć trzeba, więc się ugnę... :P

A co do Terminatora ostatniego to mi pasował - nie ze względu na ambitność, dobrą fabułę, itd. Ale po prostu jako niezła wizualnie nawalanka w świecie terminatora. No i trochę inna perspektywa niż w poprzednich częściach. Żadne wielkie kino, ale hollywoodzkie widowisko. Nie narzekam.

Za to ostatnia część Rambo (też widziałem już dość dawno) solidnie mnie zawiodła. Nie oczekiwałem Rambo, który będzie tyle myślał i filozofował. Gdzieś nie trafiłem się z wizją. Co innego ostatni Rocky - tu mi się jakoś spójnie nawiązało do wcześniejszych części.
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

mahon wrote:Damon jako kowboj do ciebie nie przemawia? Ja tam lubię niektóre westerny, ale po tym jak zobaczyłem film o dwóch współczesnych kowbojach, to nie wiem czy chcę zobaczyć Damona w tej roli. Ale True Grit zobaczyć trzeba, więc się ugnę... :P
Westerny same w sobie lubię, ale ten mnie jakoś tak nie zachwycił. Nie wiem, skąd się to wzięło: może Damon, może nowoczesna produkcja, w której - w moim odczuciu - brakło trochę tego "starego klimatu"? A może to, o czym Nameless wspomniał ;)
mahon wrote:Za to ostatnia część Rambo (też widziałem już dość dawno) solidnie mnie zawiodła.
Mnie również, ale za to był kultowy łuk, była opaska na głowie, były wybuchy, trochę biegania i rozwalenie gościa maszynówką z odległości metra :twisted:
mahon wrote:Co innego ostatni Rocky - tu mi się jakoś spójnie nawiązało do wcześniejszych części.
Tak, ostatniego Rocky'ego z przyjemnością obejrzałem.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Post Reply