[PL] Hussar 2011 - Warszawa, 22.10.2011

Informacje i dyskusje o imprezach związanych z malowaniem - specjalnie dla rodaków :)
mahon
Super Villain
Super Villain

Re: [PL] Hussar 2011 - Warszawa, 22.10.2011

Post by mahon »

Tula wrote:Dla ludzi znających się impreza była super. Dla osób z zewnątrz...cóż, bariera wstydu- nie podejdą, nie zapytam bo głupio.
no a jak to rozwiązać? na siłę podchodzić i mówić "cześć, jestem Mahoń i chcę być twoim przyjacielem"?
a może liczyć, że ludzie sami się przełamią?
a może zorganizować gry towarzyskie na przełamanie lodów? takie w głuchy telefon i w pomidora?

ja tam nie miałem oporów podejść nawet do ludzi bardziej znanych ode mnie na zagranicznych imprezach i zagaić rozmowę, mówiąc, że podoba mi się to co robią. jakoś przecież trzeba te znajomości nawiązać. poza tym część ludzi znała się z internetu, z forów, z facebooków i naszych-klas. a identyfikatory były.
ale ja to pewnie się nie znam...

pamiętam, jak kiedyś Ania goniła ludzi żeby na identyfikatorach pisali swoje ksywki, bo bez tego to trudno ocenić czy ten Wojtas to aby ta sama osoba co Maru, a Sławol - no, to może nie najlepszy przykład ;)
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

Tutaj musze sie przyznac, ze pare osob do mnie podeszlo sie przywitac - po moim identyfikatorze wiedzieli z kim rozmawiaja :D
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
Tula

Post by Tula »

Mahoń nie wiem, dzielę się tylko spostrzeżeniem. Mam jakby trochę inne doświadczenia jeśli chodzi o organizację imprez, w sporcie jest trochę łatwiej aktywizować widzów ;)

Ale jest rok na wymyślenie czegoś, jestem dobrej myśli.
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Tula wrote:Mahoń nie wiem, dzielę się tylko spostrzeżeniem.
chyba na tym trochę polega dyskusja. a w tym przypadku szukamy co jest do poprawy i potencjalnych rozwiązań. żadne nie jest złe, niektóre wydają się lepsze od innych.

a wiem, że masz w temacie doświadczenie - może uda się je przełożyć na tę imprezę.
-- Mahoń

Image

Szaman

Post by Szaman »

Tula wrote:A to, że coś jest "niszowe" czy "drogie" nie wyklucza dobrej, dużej imprezy.
otoz to! a "drogie" to pojecie bardzo wzgledne ;)
mr_Denial

Post by mr_Denial »

Ciesze się, że jest ktoś z zacięciem organizacyjnym i pomysłami.
Jednak musimy pamiętać, że do tej pory był to "konkurs malarski",
a przynajmniej dla ludzi z tego forum, więc nikt raczej nie szukał innych atrakcji, a rozwijał i nagłaśniał właśnie ten temat - malowanie.
W tym zakresie myślę, że zrobiono wiele i prawie wszystko na co pozwalał budżet i zasoby organizacyjne.

Mamy salę konkursową, na której ciągle się coś dzieje, nie można powiedzieć, że jest "nudno". Czas antenowy w tym miejscu został wykorzystany chyba w całości:
- warsztaty rzeźbienia
- warsztaty z malowania
- speed painting
I nawet wyjechaliśmy programowo poza ramy czasowe.
Nie można marudzić, że postronni ludzie nie mają co ze sobą zrobić albo, że są nieśmiali. Nie ukrywajmy, że jest to impreza niszowa i reklamowana jako "konkurs malarski" i jako taki jest zorganizowany bardzo dobrze. Nie wiem, nie byłem na GD i innych konkursach za granicą, ale wydaje mi się, że programowo Hussar nie ma się czego wstydzić. Ilość zgłoszeń to już oddzielny temat :)
Także jak się idzie w miejsce konkursu trzeba się liczyć z tym, że nerdowe klimaty malarsko rzeźbiarskie będą główną atrakcją, bo inaczej właśnie ci malarze i rzeźbiarze mogą zacząć się nudzić jak zrobimy tam jakiś totalny "cyrk" :bonk:
To jednak jest coś innego niż konwent, a przynajmniej sam konkurs.

Nie mniej podobają mi się pomysły Tuli co do zaangażowania w event jeszcze części komiksowej, artystycznej(malowanie rysowanie) itd.
Programowo mam też jeden swój mały, ale nie jest pewny, więc się jeszcze nie chwalę.

Mój pomysł jest taki, że można by zrobić spotkanie organizacyjne przy piwie z Januszem w określonym terminie i pogadać jakie są pomysły, spisać to, pomyśleć czy da się to zrobić, co będzie potrzebne, czy była by na to kasa. Nie zapominajmy, że pewnie będą ograniczenia w postaci miejsca itp. Ja chętnie na coś takiego wpadnę pogadać, myślę, że ludzie z Wawy również. Na luzie wymienimy spostrzeżenia zobaczymy kto i jak może pomóc albo poszukamy pomocy na forum tym czy innym :)

Póki co postarajmy się jak możemy żeby konkurs był znany na świecie.
Wrzucajcie fotki prac na CMONa z adnotacją, że brały udział w hussarze wraz z linią do stronki. Chwalcie się statuetkami i wyróżnieniami, to mimo wszystko ogląda sporo osób, więc niech wiedzą, że coś takiego istnieje i że jest w Polsce.

Tyle moich wypocin.
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

My niestety możliwość spotkanie z Januszem mamy ograniczoną, ale grupa związana z organizacją żywo obraduje zawsze na organizatorskim forum. Jeśli ktoś chciałby się dołączyć do organizacji, to myślę, że wszyscy będą szczęśliwi.

Mówisz, że nie masz odniesienia do Golden Demona, więc już naświetlam podstawowy fakt: Golden Demony zwykle są częścią Games Daya - czyli większej imprezy Games Workshopu, gdzie promowane są ich gry, organizowane turnieje, stoją stoiska z ich produktami, przechadzają się przebierańcy, itd.

Podobnie może to wyglądać podczas Dni/Weekendu z Fantastyką - komiksiarze, figurkowcy i inne cudaki mogą razem zrobić wspólną imprezę. Myślę, że z korzyścią dla wszystkich.
Ale podobnie było dotychczas (i tym razem), tyle że na małą skalę.

Tak naprawdę, to na samym Golden Demonie nie ma za wiele do roboty, na szczęście można się przejść po Games Dayu. W przeciwnym razie Hussar mógłby wręcz służyć za wzór wypełnienia czasu...

A pozostałe GD? No, cóż - tam gdzie nie ma Games Daya, tam zwykle są częścią większej imprezy (vide Polska: Polcon, a potem PGA).

Zresztą podobnie było z konkursami malarskimi przedtem - jako samodzielne imprezy nie miały dostatecznej siły przebicia i stawały się częścią większych imprez: Wojenny Młot, Bazyliszek, itd.
Grey Seer też jest przykładem takiego podejścia, choć nie przekłada się to specjalnie na korzyść konkursu, bo środowisko graczy nie jest bardzo zainteresowane konkursami malarskimi.
-- Mahoń

Image

Marta

Post by Marta »

tak predziorem dodam swoje trzy grosze:

GDUK 2009 - impreza dla graczy, nic dla malarzy (nawet spotkania z 'EM byly raczej pod graczy) mozna sobie kupic mase stuffu, podpisac ksiazki i popatrzec jak graja - ale atrakcji dla malarzy nie ma

Salute 2011 - znow impreza przy okazji grania i handlowania - mozna bylo wydac setki funtow lekko liczac, ale atrakcji zadnych dodatkowych nie bylo (zadnych kursow malowania ani pokazow)

Euro Militaire 2011 - impreza malarzy historycznych - znow duzo stoisk z figsami i materialami, chyba byl jeden czy dwa pokazy, jakies dodatkowe wystawy niekonkursowe, ale ogolnie mozna sie bylo rozrywac raczej tylko towarzysko.

Hussar 2011 - w porownaniu z tymi wszystkimi imprezami wymienionymi wyzej: imprezka kameralna nie ma co ukrywac... ale i pokazy byly i dodatkowy konkurs speedpaintingowy i super strona socjalna i fachowe afterparty (dzieki Slawolowi w liczbie mnogiej;p)... nie mamy sie czego wstydzic serio serio;]

A co do tego wstydzenia sie w kontaktach miedzyludzkich i w ogole, to sama mam problem z poznawaniem nowych ludzi i tak po prostu zagadywaniem (ogolnie to ja niesmiala jestem), ale jakos trzeba sie przelamywac;p nie ma letko!

Jedyne co moim zdaniem ulatwiloby integracje, to nicki z forum gdzies na widocznym miejscu... Bo nawet jak mi ktos powiedzial ze jest Zdzisio, czy Jasio, to ciezko to odniesc do ludkow znanych tylko z nickow i nawet kogos 'cybernetycznie znajomego' mozna niechcacy potraktowac jak osobe obca, a to przykre. Ja osobiscie mysle, ze rozminelam sie z kilkoma osobami tylko dlatego, ze nie mialam szans skojarzyc twarzy i imienia z dzialalnoscia na cofc.

peace
'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Tula

Post by Tula »

żeby nie było ,że krytykuję, impreza była świetna, pokazy rzeźbienia i malowanie świetne.
Towarzysko po przełamaniu się również bardzo miło. Świetna strona internetowa, rewelacyjne nagrody- od Husarki po bilet.
Ale żeby ściągnąć dużo więcej ludzi pewnie potrzeba czegoś jeszcze. Pewnie i od strony estetycznej - jak ekspozycja prac, może lepsza kamera na pokaz, żeby faktycznie było coś widać. Warsztaty były świetne ale powinno być na nich dużo więcej osób, bo aż grzech nie skorzystać.
Tak sobie myślę, że jak mamy jakieś pomysły nawet wydające się kompletnie nierealne to warto się nimi dzielić, może ze 100 wyjdzie 10, ale zawsze warto.
Powiedzcie mi np. jak ludzie związani z malowaniem figurek zapatrują się na tematykę Gwiezdnych Wojen?
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

mysle, ze wiekszosc sie "bardzo" zapatruje :)
-- Mahoń

Image

Post Reply