[PL] Aerograf i jego przydatność

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
Marta

Re: [PL] Aerograf i jego przydatność

Post by Marta »

Wszystko mozesz fajnie pomalowac taka podrobka iwaty.
Jak ktos juz tutaj napisal, sam aero nie pomaluje ci figurki, nadal to ty trzymasz narzedzie (tak samo jak pedzel) w dloni. Wieksze znaczenie dla efektow jakie dasz rade osiagnac ma wiekosc dyszy (moja 0,2 ponoc powinna dac milimetrowe kreski po sporej praktyce) i praktyka wlasnie. Cierpliwe cwiczenia i zapoznawanie sie z mozliwosciami narzedzia.

Co do glosnosci komrpesora membranowego to nei wiem jak bzyczy, ale tutaj masz link od ainuina https://www.youtube.com/watch?v=LLtmUYSf-TY, otwiera oczy i uszy;p

m
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Rentall

Post by Rentall »

Keram kupno aerografu, bo nie umiesz robić gładkich przejśc to dobry pomysł ?
Moim zdaniem, najpierw należy nauczyć się malować porządnie pędzlem, a potem szukać innych rozwiązań.
Aetografem zrobisz [FAJNIE] gładkie przejscia... ale na większych powierzchniach, na małych to mozesz sobie pomarzyć.. spróbuj zrobić przejscie aerografem na klejnotach, no chyba, ze malujesz tylko pojazdy, albo figurki w dużych skalach.
Mam tez wrazenie, ze myslisz o aerografie w ten sposob. "Dzieki aerografowi bede malował 3 marinsow na minutę, a niedługo otworze fabryke, bo tak szybko bede ich malował." Myslałem podobnie, chwyciłem terminatora i zaczałem go psikać i po sporym czasie stwierdziłem, ze z obecnymi umiejetnosciami jest to nie wykonalne, aby 90% figurki pomalowac aerografem. Termos jest wiekszy od zwykłego marina. Zastanow sie nad tym, zebys nie wyrzucił kupy hajsu w błoto, bo rzeczywistosc okaze się inna niz sobie wyobrazałes. Jestem kolejna osoba na fotum, ktora odradza Ci kupowanie drogiego aerografu na poczatek, jenak kazdy robi co chce ze swoimi pieniędzmi.
Mike

Post by Mike »

Ja kupiłem aerograf na samym początku przygody z malowaniem. Gładkich przejść pędzlem do dzisiaj nie umiem robić ;).
Rentall

Post by Rentall »

gratuluje :) ja i tak obstaje przy tym co powiedziałem
Mike

Post by Mike »

Swoją poprzednią wypowiedzią chciałem pokazać, że zgadzam się z tym co powiedziałeś.
Rentall

Post by Rentall »

myslalem, ze chcesz podkreslic, ze nie trzeba umiec dobrze pedzlować aby aerografować. Patrząc po Twoich pracach, na dobre Ci to wyszło. Wyjątek od reguły :)
mr_Denial

Post by mr_Denial »

Dobra moi drodzy, przebrnąłem przez ten wątek. Szkoda tylko,
że linie do allegro w większość przypadków są już martwe, więc info jest trochę wyrwane z kontekstu. Dlatego nie zdziwię się jak za miesiąc wpadnie ktoś z takim samym pytaniem :)

Dowiedziałem się już z tego wątku co nieco o kompresorach tak samo o aerografach oraz jego przydatności. Chwała wam za to :clap:
Tak swoją drogą przydał by się jakiś artykuł na stronę główną zbierający te informacje w jednym miejscu, bo trochę tego naprodukowaliście.

To teraz pytanie z natury debilnych ;)
Na start chce kupić coś niedrogiego co mogę rozwalić np. polecany już:
https://www.mojehobby.pl/Mar-Aerograf-EW ... 74073.html

ale na kompresor może bym się targnął jakiś lepsiejszy np.
https://www.fine-art.com.pl/euro-tec-16- ... 53-db.html

Tylko widzę, że nie ma przewodu z aero do kompresora, więc - czy te przewody są jakieś uniwersalne ? czy do tego modelu jest potrzebny jakiś specjalny ? widzę, że można dokupić przewodu różnych producentów, więc zakładam, że jak w każdej innej dziedzinie są jakieś autorskie patenty :|

Jak ktoś będzie miał chwilkę to niech się wypowie pliz.
Marta

Post by Marta »

Sa standardowe weze, ze dwa czy trzy rozmiary, nie pamietam dokladnie. I ewentualnie przejsciowki do nich. Producent podaje rozmiar weza w specyfikacji, sprzedawca tez powinien umiescic to w opisie produktu, albo chociaz podac Ci to info jak wyslesz zapytanie.
Popatrz sobie w instrukcji obslugi kompresora jakie tam masz wejscie na wezyk, moze jest napisane (link jest na stronie produktu).

A spisac te wszystkie madrosci to by sie przydalo. Nawet o tym myslalam w wolnej chwili, ale za malo chyba wiem na ten temat, zeby sie wymadrzac.

pzdr
m
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
lisius

Post by lisius »

Jeśli dobrze pamiętam to są dwie średnice kabli 1/4 cala (bardziej przemysłowy sprzęt) i 1/8 cala - ogólnie to najważniejsze wziąć dobry przewód. Jeśli chodzi o końcówki to są szybko złączki albo nakręcane. No wydaje mi się przewód powinien być w oplocie obowiązkowo.

Ale oczywiście najlepiej to poszukać instrukcję danego modelu i sprawdzić co do czego.

No i jeśli dobrze pamiętam to cały aero/kompresorowy sprzęt jest produkowany w standardzie z wyjściem 1/4 lub 1/8 plus minus przejściówki. Spowodowane jest to jeszcze tym że jest multum narzędzi pneumatycznych... wiertarki i inne tam narzędzia sadysty.

Kiedyś dawno dawno temu miałem silikonową sznurówkę i to była masakra... ale to był radziecki sprzęt i kompresor z lodówki.

Jako ze tez mam swoje debilne pytanko?
Ktoś oprócz Przemo ma podobny sprzęt? - Dobre złe wrażenia?

Sam zamierzam za tydzień/dwa zamówić nareszcie jakiś kompresor:
Co do aero to zdecydowanie pseudoiwatke zakupie.

Mniejsza wersja:
https://allegro.pl/mini-kompresor-do-aer ... 93159.html
https://allegro.pl/kompresor-do-aerograf ... 59458.html

Wieksza wersja:
https://allegro.pl/kompresor-do-aerograf ... 59463.html
Last edited by lisius on 23 Aug 2011, o 16:16, edited 1 time in total.
Red goz FASTA wiz Da Hamsta!!!
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

@marta - myślę, że gdyby ktoś zebrał inforlacje z tego tematu, to niezłe kompendium już by wyszło.
jak ktoś się tego podejmie, to myślę, że spotka go nagroda :curtain:
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Post Reply