[PL] Kora

Tu możemy rozmawiać o ciekawych produktach przydatnych w naszym hobby, o tym co chcielibyśmy zobaczyć, co nam się nie podoba...
Marta

Re: [PL] Kora

Post by Marta »

Flameon wrote:Ja nie używam niczego ;)
i nic Ci nie zżera?
Bo mi właśnie chyba coś zaczeło:(
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Ja też niczego nie używam. Wychodzę z założenia, że jak nałożę podkład sprayem, później milion kolorów i tyle samo dodatków na podstawkę, to żaden robal nie będzie chciał gryźć takiej ilości chemii ;)

Serio. Jakoś nie zwracałem i nie zwracam na to uwagi. Na początku tylko korę osuszam porządnie (bo często jest wilgotna prosto z ziemi) na kaloryferze albo na gazecie na słońcu na balkonie (zależy od pory roku), potem "oczyszczam" z ziemi i ze śmieci starą szczoteczką do zębów (przy okazji sprawdzam, czy nie ma tam gdzieś jakichś lokatorów), które odpadają od samego dotyku i tyle. Jak już mi zostaje czysty kawałek, to gruntuję farbą i to wszystko.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Flameon

Post by Flameon »

No ja po prostu jak biorę korę z krzaczków przy ulicy to jakoś tam nic żyć nie chce :P Może przed wykorzystaniem danego kawałka kory to wymocz go przez dobę lub dwie w słoiku z wodą a potem wysusz na słońcu. Wydaje mi się ,że zamieszkujące go robaczki tego by nie przeżyły.
Wojto

Post by Wojto »

Nigdy nawet nie pomyślałem o tym problemie .Jak wybieram się do lasu to znajduje jakiś duży kawałek , a jak się nie rozpada w rękach to znaczy że nie ma robaków i nie jest zgniły więc go biorę i od razu na podstawkę .

BTW niedługo kwitną brzozy , muszę się zaczaić na nasionka :twisted:

Pozdrawiam
Zbuduj z nami nową lepszą ePolske
Kuzyn

Post by Kuzyn »

Wojto wrote: BTW niedługo kwitną brzozy , muszę się zaczaić na nasionka :twisted:
to jeszcze długo się będziesz czaił, bo one muszą zeschnąć najpierw :D
Wojto

Post by Wojto »

Nie chce aby zeschły , poczekam aż się maksymalnie rozwiną w tych kokonach , wtedy zerwę a potem będę je suszył .

Pozdrawiam
Zbuduj z nami nową lepszą ePolske
Kuzyn

Post by Kuzyn »

sam próbowałem i mi nie wyszło, ale powodzenia :D
Post Reply