[PL] Malunki REDAVA

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
IRKUCK

Re: [PL] Malunki REDAVA

Post by IRKUCK »

fajnie bedzie cała taka cała armia się reprezentowała :)
i gratuluję zapału !
....::::Dar Makabere Tanza Des Vampires:::....
Image
quidamcorvus

Post by quidamcorvus »

Eldarowo :clap:
Image
REDAV

Post by REDAV »

Walczę ostatnio z Terminatorerm GK do naszej małej inicjatywy na TBB. W sumie postanowiłem zrobić metaliki a że doświadczenie z nimi mam małe to temat jest dla mnie praktycznie nowością. Poczytałem oczywiście na sieci tak więc moim celem było ukierunkowanie odbić światła generowanych przez metaliki no i zrobienie kontrastów. Zobaczcie i oceńcie czy mi się udało (zdjęcia niestety są coś żółtawe a sam model jest raczej zimny i cienie są fioletowo niebieskie eh).
ImageClick to see full-sized image
Jak macie jakieś rady to będę wdzięczny.

-RED
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Ale ta Twoja armia Eldarów będzie (jest) rewelacyjna! Doczekać się nie mogę, aż zrobisz jakąś zbiorczą fotkę :)

A GK? Tych fioletowo-niebieskich cieni to ja nie widzę za wiele ;) Z przodu owszem, gdzieś tam zimne kolory przebijają i widać je (z tyłu gorzej z tym, przynajmniej na moim monitorze), ale myślę, że to trochę wina zdjęcia - ostre oświetlenie, jasne, a w dodatku fotografujesz metal, więc wszystko odbija i inne tony giną.

Wiesz co, sam się zmagam z malowaniem metalików na coraz to wyższym poziomie, ale mogę Ci powiedzieć, że póki co model błyszczy się tam, gdzie trzeba. Przydałoby się więcej cienia na płytach pancerza, ale to pewnie jeszcze zrobisz. Na pewno wzmocniłbym cienie w zakamarkach i zalał jeszcze wszystkie rowki, ale rozumiem, że to dopiero wczesny etap. Do tego wygładziłbym powierzchnie, bo teraz widać jeszcze smugi i trochę takiego "mazania", a na srebrnym kolorze to bardzo wyłazi. Wiem, jaki to wredny kolor jest :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
IRKUCK

Post by IRKUCK »

chyba lepiej przód wygląda niż tył, z tym rozświetleniem ale może to przez to że szczegóły gubią...
Image
REDAV

Post by REDAV »

Trochę z gościem powalczyłem i w sumie wygląda obecnie tak:

Dorobię mu jeszcze błyskawice na młocie no i podstawkę.
Zdjęcia niestety nie są najlepsze ale zrobię lepsze jak odwiedzę Gimiaka. Będę malował jeszcze pięciu takich ale już w NMM bo puki co starczy mi metalików na jakiś czas hehe. Przyznam że ciężko się takowe maluje i na większych powierzchniach to dla mnie koszmar hehe.

-RED
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Ależ mnie nakręciłeś na pomalowanie takiego "metalowego" modelu! Pancerz bardzo udany, czysty i błyszczy się jak trzeba :clap:

Młot mi nie pasuje odrobinę... Jest taki mroźny, ale jak zrobisz błyskawice, to może zmienię zdanie ;)

Złoty pad trochę mocniej bym wycieniował, zwłaszcza od przodu. Więcej tam jakiegoś Tin Bitza, czarnego, Smokey Inka, czy innego Brazen Brassa ;) Złoty na razie jest trochę "blady" mimo swego metalicznego koloru i taki trochę "suchy"... I trochę więcej srebrnego bym dodał przy rozjaśnianiu oświetleniowym, podkreśliłbym też te literki wewnątrz pada i zalałbym tam mocniejszego washa, żeby się poodcinały od siebie bardziej. Oczywiście opinię opieram na porównaniu złotego z pancerzem :)

Tarcza piękna! Twarz super, o detale też zadbałeś. Podoba się.

Dawaj dalej!

Post Słavolum
Brakuje mi oczywiście brudzingu i zniszczingu, ale to tylko ja i moje trucie :mrgreen:
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
REDAV

Post by REDAV »

Slawol wrote:Ależ mnie nakręciłeś na pomalowanie takiego "metalowego" modelu! Pancerz bardzo udany, czysty i błyszczy się jak trzeba :clap:

Młot mi nie pasuje odrobinę... Jest taki mroźny, ale jak zrobisz błyskawice, to może zmienię zdanie ;)

Złoty pad trochę mocniej bym wycieniował, zwłaszcza od przodu. Więcej tam jakiegoś Tin Bitza, czarnego, Smokey Inka, czy innego Brazen Brassa ;) Złoty na razie jest trochę "blady" mimo swego metalicznego koloru i taki trochę "suchy"... I trochę więcej srebrnego bym dodał przy rozjaśnianiu oświetleniowym, podkreśliłbym też te literki wewnątrz pada i zalałbym tam mocniejszego washa, żeby się poodcinały od siebie bardziej. Oczywiście opinię opieram na porównaniu złotego z pancerzem :)

Tarcza piękna! Twarz super, o detale też zadbałeś. Podoba się.

Dawaj dalej!

Post Słavolum
Brakuje mi oczywiście brudzingu i zniszczingu, ale to tylko ja i moje trucie :mrgreen:
Dzięki za odpowiedź i rady bo w sumie trochę jeszcze powalczyłem z tym modelem ale złoty już jednak nie udało mi się aż tak bardzo poprawić. Brudzingu aż tak bardzo nie robiłem bo miał być w miarę czysty i niepodniszczony bo jak to przystoi rycerstwu aby się z plebsem w błocie taplać :lol:. Jestem zadowolony z pierwszego podejścia do tematu metalików chociaż następna piątka będzie w NMM :D.
A oto skończony model:
Mogłem trochę posiedzieć jeszcze nad gładkością bo momentami widać braki ale myślę, że ktoś będzie zadowolony jak wylosuje ten model w naszym małym blogowym konkursie więc zapewne warto będzie brać udział choć by dla samej szansy.

Teraz pracuję nad 5 Paladynów do GK. Obecnie jestem na etapie zrobienia podkładu i od jutra albo czwartku się za nich zabieram.

Za jakieś czas zamieszczę fotki z postępami.

-RED
Image
Kuzyn

Post by Kuzyn »

dla mnie ok, ale ja bym wolał większe kontrasty, widać gdzieniegdzie błękitne przebarwienia. Ja używam armor washa z P3, ja lubię jak cienie są prawie do czerni :D ale wiem, że zasamkuje ostrych cieni jak ich w NMM pomalujesz :D tak czy siak czekam na finisz!

Peace!
IRKUCK

Post by IRKUCK »

czekam na tą piątkę w NMM, bo też chodziła mi pogłowie wersja żeby malować GK w NMM ale nie wiadomo kiedy się do tego zabiorę ;)
Więc może mnie zmotywujesz :D
Image
Post Reply