[PL] Warsztat m.ike'a

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Mike

Re: [PL] Warsztat m.ike'a

Post by Mike »

Znowu jakiś czarny tydzień miałem. Wilczka bajecznie malowało się do czasu jak chciałem mu brakującą rączke dokleić, 2h w bitsboxie grzebałem i h*j. Ostatni raz maluje niesklejoną do końca figurkę.

W Stormravenie mała przerwa bo zjadł mi farbę białą i muszę skoczyć po nową.

Mały up w fiolecie, co dobrze, co zle robie?

ImageClick to see full-sized image

Nie wiem jakie mu dać ręce (SW), chyba bolter w dwie łapy mu właduje.

ImageClick to see full-sized image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Moldy na broni? Brak nawierconej lufy? Oj, będziesz bity! :twisted:

A co źle? Nie wiem, co chcesz dalej zrobić z tym purplem, ale dla mnie pancerz jest zwyczajnie poplamiony jakimś washem. Lewa noga za to ładnie jest oświetlona. Skrzydełka na napierśniku mimo washa z patyny jeszcze są trochę płaskie i można by tam dodać jakichś innych odcieni - może z jakiegoś brązu? No i proponuję później krawędzie metalikiem ładnie powyciągać.

Na drugiej fotce nie wiem, od czego zacząć... Ten gość z prawej w ogóle mi z tymi łapami nie podchodzi... Wybacz, ale nie podoba mi się wcale. Nogi mimo pancerza są jednak dość masywne, a korpus i ręce są z innej bajki - od jakiegoś niedożywionego zdechlaka ;) Już nie chodzi o fluff, czy schematy GW, ale zwyczajnie proporcje mi tu nie grają w ogóle :)

A gość z lewej ma dobre zaczątki Twojej rdzy.

I to chyba tyle, czekam na dalsze postępy :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Mike

Post by Mike »

Zrobiłem sobie niezbyt zgrabne rozjaśnienia i wszystko wygładzam glazami. Popracuję dziś nad nim i jutro w świetle dziennym zrobie zdjęcia, bo nawet z 2 lampkami mi dobre nie wyszło.

Zobacz jakie proporcje ma zwykły SM. Ten tutaj to tylko pan w spodenkach z power armora, więc proporcje wydają mi się bardziej naturalne niż u kolegi po lewej.
olekkkkk

Post by olekkkkk »

Ten chuderlawy w power spodniach fajny. Na proporcje raczenie nie ma co patrzec bo to w koncu ludki GW, ale przed malowaniem to by mu sie przydalo porzadne oskrobanie i ponawiercanie.
"Oddychanie jest bardzo ważne przy malowaniu figurek, jeśli malarz nie oddycha to robi się siny"
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Mike wrote:Mały up w fiolecie, co dobrze, co zle robie?
zakładając że rozjaśnienia są efektem malowania, a nie oświetlenia modelu (lub jego zacienienia), to rozkład świateł jest naprawdę niezły (zwłaszcza ujęcia od przodu, gdzie fajnie działa kontrast).
co jest źle? staranność - czytelność malowania leży i kwiczy. jakaś taka "miękka" breja ci wyszła. wygląda trochę jak gumowe żołnierzyki z mojego dzieciństwa. i mimo wartości sentymentalnej nie jest to zbyt duży komplement :oops: ratuje go tylko to, że to pewnie dopiero początek i dopracujesz jeszcze czytelność modelu...

no i ta linia podziału na broni? zakorkowana lufa?
jak ktoś od początku nie dba o staranność, to potem dobrze już nie będzie
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Mike

Post by Mike »

zakładając że rozjaśnienia są efektem malowania, a nie oświetlenia modelu (lub jego zacienienia)
Jeszcze tak fajnych zdjęć nie umiem robić ;)
staranność - czytelność malowania leży i kwiczy. jakaś taka "miękka" breja ci wyszła.
Krawędzing + blacklining nie wystraczy żeby ten efekt naprawić?
Dopiero na focie zauważyłem, bez problemu się usunie.
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

się nie znasz to nie lufa to szuszarka indukcyjna :bonk:
staranność - czytelność malowania leży i kwiczy. jakaś taka "miękka" breja ci wyszła.

Krawędzing + blacklining nie wystraczy żeby ten efekt naprawić?
nie natomiast poprawienie przejść i wygładzenie i dodanie cieni i świateł - tak

poza tym podoba mi sie rdza - wygląda jak rdza a to nie zawsze wychodzi
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

@mike:

1. to akurat nie tyle "fajne" co nieudane - skoro zmieniają wygląd figurki, który przecież chcesz zaprezentować. czyli nie jest tak źle ^^
2. spokojnie wystarczy, bo właśnie o to chodzi :)
3. to za takie rzeczy się ostro weź. taki błąd potrafi zniweczyć cały trud malarski. na konkursie właściwie miałbyś za to ogromny minus - właściwie przekreślający twoje szanse... nie żebym podejrzewał cię o konkursowe przeznaczenie tej pracy, ale warto jak najszybciej zacząć wdrażać to jako nawyk. tak, żeby nie wymagało to myślenia, ale stało się oczywiste.
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Mike

Post by Mike »

1. to akurat nie tyle "fajne" co nieudane - skoro zmieniają wygląd figurki, który przecież chcesz zaprezentować. czyli nie jest tak źle ^^
No wiadomo o co chodzi. I tak zawsze daję foty gdzie widać więcej niedociągnięć, chcę się czegoś nauczyć a nie was oczarować :D
2. spokojnie wystarczy, bo właśnie o to chodzi
To się zrobi, do tego poprawie plamiaki.
nie żebym podejrzewał cię o konkursowe przeznaczenie tej pracy
:lol: ogolnie podejrzewanie mnie o konkursy na razie nie wchodzi w grę. Jeszcze sporo farby przeleję zanim do tego dojdzie.
ale warto jak najszybciej zacząć wdrażać to jako nawyk. tak, żeby nie wymagało to myślenia, ale stało się oczywiste.
Wiem, wiem. Na zdjęciu zobaczyłem i miałem usunąć przed malowaniem rączki.
Post Reply