Marta wrote:No chyba, ze chodzilo Ci o to ze swietlowka bedzie tak samo swiecic wetknieta w pr0 uber lampe firmowa i zwykla lampke z castoramy czy innej ikei, to wtedy fakt:D
Tak, o ten wariant mi chodziło

.
Gildor: jeżeli dorwiesz 6500K to myślę że wszystko powinno być ok (nie wiem dlaczego świetlówki Daylight'a ), jednakże nie widziałem takich. Co do porównania produktów poszczególnych producentów to nie wypowiem się w tym temacie, bo to trzeba by było wziąć kilka modeli o podobnych parametrach na tapetę i je porównać.
A czy warto? Oczy mam tylko jedne (jak mi wypadną z powodu złego oświetlenia to game over). Druga sprawa jest taka, że będziesz miał zbliżone warunki jak przy świetle dziennym czyli to co pomalujesz w nocy w dzień będzie wyglądało mniej więcej tak samo (przynajmniej 'więcej' niż pod zwykłą żarówką). Białe światło to też zero przebarwień i masz zapewnione jednolite warunki oświetleniowe. Przynajmniej taki jest mój punkt widzenia.
Z tymi kolorami to jest ogólnie problem, bo każdy postrzega je inaczej

, jak się dorzuci czynnik barwy światła to sprawy się jeszcze bardziej komplikują.
Przejrzałem inne świetlówki Daylighta na stronie producenta i są takie, które mógłbym wrzucić do mojej lampki (11W, gwint nawet podobny), ale ww. sklep ich nie sprowadza ;P.. Co za życie..
Pzdr,
P.