[PL] Galeria Gildora

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Gildor

Re: [PL] Galeria Gildora

Post by Gildor »

To tylko próby battledamage'a :)
Image
Kuzyn

Post by Kuzyn »

no to jeśli próby to luuuz. W sumie mój post był mało konstruktywny, więc teraz się poprawię. :angel:

Według mnie maskolu powinno się używac tylko na dużych, płaskich powierzchniach, ale może się mylę. Ja damage zrobiłbym tak: najpierw namalowałbym jasno błękitną plamkę, później w "nią" wmalowałbym brązową plamkę np. dark fleshem, podkreśliłbym górna krawędź ciemną farbą by był cień i kontur pozostały z jasnej kreski i inkiem, albo rozwodnionym brązem zrobiłbym zaciek wychodzący z danego zniszczenia. :) :wink:
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

a. maskol nanosimy gąbeczką - co by powstały - "losowe" i małe ślady
b. nie cieniujemy granatu czarnym - wychodzi brudny
c. maskol nanosimy na powierzchnie pokrytą wcześniej np bestial brownem - co by wyszedł "rdzawy" kolor - można tez jechać do metalu ale wtedy proponuje Boltgun jako podkład

a ostateczna wersja Maga nawet całkiem całkiem
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Udam, że nie widziałem tej fotki.
Wracaj po raz kolejny do płaskich kolorów i ćwiczeń krawędziowania, a ja wtedy wrócę do komentowania.
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
przemosz.

Post by przemosz. »

Oj Gildor Gildor :sniper: Wracamy do korzeni??
Gildor

Post by Gildor »

oj tam oj tam. Przecież napisałem że to próby zniszczeń :snooty: :snooty: :snooty: :snooty:
Image
Wojto

Post by Wojto »

Wiesz Gildorze co by Ci na to Hardcorowy koksu powiedział ?

Ogółem to nawet nie takie złe te zniszczenia , zobaczymy jak to dalej pociągniesz i jak będzie to wyglądało na gotowej figurce :wink:

Pozdrawiam
Zbuduj z nami nową lepszą ePolske
dead

Post by dead »

jak nie beda te zniszczenia DOBRE to my ciebie zniszczymy :D - po prostu jak go zobaczylem to od razu przypomnialy mi sie pewne prace o ktorych chcialem zapomniec ... no co tu duzo gadac - lepiej chyba namalowac na takim modelu te uszkodzenia albo jechac metoda na lakier + pedzelek :D
szczurek_

Post by szczurek_ »

kurcze nie wiem jak ty z tym maskolem pracowałeś ,ale moja niedawna 1 próba tego specyfiku wygląda tak :wink:

ImageClick to see full-sized image
Image
mr_Denial

Post by mr_Denial »

Hmmm wyszło ci to bardzo fajnie(mówię do szczurka), ale porównanie nieadekwatne trochę,
bo masz chyba trochę inną skalę i płaską powierzchnię, nie jest to model 28 mm.

Nie leży mi to co zrobił Gildor, bo zmasakrował strasznie model.
Wydaje się mnie, że nie wyszło ci to dlatego, że:

- to co namalowałeś na maskolu - ten niebieski jest strasznie pochlapany, chciałeś jeszcze jakieś gradacje robić(cienie, światła) co dodatkowo skomplikowało sprawę.
Sprawiło to, że efekt jest nieczytelny. Kładłeś czarny lining obok cieni na niebieskim, które są prawie równie czarne ;[

- i co najważniejsze. Zobacz jak położyłeś cienie i światło, w wielu miejscach jest to na odwrót. Namalowałeś czarne krechy w odpryskach na dole, a białe na górze, a czasem nawet jedne obok drugich. To się robi na odwrót. Najlepszym przykładem są wytarcia na naramienniku.

- odwrotne oświetlenie zrobiłeś też np. na nogach. Jest tam cień gdzie pada światło - powiedzmy na łydkach.

- no i dokładność! Jak zrobisz coś bez wodotrysków/glejzów/washy ale chamską równą kreską, to będzie wyglądało 10 razy lepiej niż jak spędzisz 5h paćkając bez ładu i składu.

Mam maskol, jeszcze go nie używałem, ale po obadaniu konsystencji tego specyfiku wnosze, że nie jest to najlepszy środek na model w skali 25-28mm.
Jeśli masz problemy z jego schnięciem, co czytając powyższe wydaje się odstępstwem od normy, to może trzeba go dobrze wymieszać przed użyciem.

Jeśli chcesz koniecznie bawić się w weathering, to polecam też spróbowanie użycia gąbki (np. z opakowań do figurek). Maczasz w farbie, która nie jest szczególnie rozwodniona(zawiera sporo pigmentu i zostawia zdecydowane ślady), dziobiesz tym kilka razy w papier zdejmując nadmiar, a potem to samo czynisz na modelu. Potem ciemna linia(nie gruba! równa!) na górze, a jasna na dole, bo tam uderza światło. Tak jak ciebie już pisali chłopaki. Na koniec robisz ewentualnie jakiś zaciek i kładziesz jakiś glaze na te linie, aby zredukować ich "chamskość".
Spróbuj! Mariany to dobry materiał testowy.

Życzę powodzenia i więcej cierpliwości ;)
Post Reply