[PL] Aerograf i jego przydatność

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
Post Reply
Kuzyn

Re: [PL] Aerograf i jego przydatność

Post by Kuzyn »

Dzięki wielkie za opinię Theotril :) A tak jak patrzysz na ten kompresor to wydaje się lepszy od tego o którym pisałeś? I czy dobrze kupic najpierw tą podróbke iwaty, a potem oryginał jakis dobry, czy moze nie tracic kasy na pół środki i od razu kupic dobry sprzęt? I jakiego retendera dodajesz do vallejo model air? i w jakich proporcjach? Sory, ale nie ma sie kogo zapytac. :angel:

Peace!
Theotril

Post by Theotril »

A tak jak patrzysz na ten kompresor to wydaje się lepszy od tego o którym pisałeś?
Hmm, głowną wadą mojego obecnego jest przegrzewanie się no i brak dobrej regulacji ciśnienia. Może ten na filmiku przez Ciebie prezentowanym nie bedzie się tak grzał.
Ja wiem jedno napewno wymienie mój kompresor na nowy na początku roku, ale niestety dobry kompresor który cicho chodzi jest drogi :suicide:
I czy dobrze kupic najpierw tą podróbke iwaty
- jeśli chodzi o pseudo iwate, to ja coś takiego sam kupiłem na początku i nei żałuje. Nauczyłem się w miare obsługi i tego jak się go czyści.

P.S .
Ja aero maluje pojazdy i figurki w skali 54mm i większe. Malowanie figurek z gier bitewnych (skala 30mm) napewno będzie wymagało jeszcze więcej cierpliowści i praktyki.
I jakiego retendera dodajesz do vallejo model air

Ogólnie używam opóźniacza Talensa
A jeśli chodzi o proporcje to trzeba samemu spróbować, sam szukam "złotego środka"- ale wszystko zależy od farby , a czasem nawet od koloru.
Na pewno kolory metaliczne akrylowe nawet valejo air nie nadaja się do aerografu bo błyskaiwcznie go zapchają ze względu na brokat.
Czasem do matowych dodaje samej wody.
Chyba właśnie rozcieńczanie farb przysparza mi najwięcej problemów. Także jakby były farby akrylowe które można by lać do aero od razy i się nei martwić że farba zaraz zaschnie na dyszy/igle to był by CUD MIÓD ORZESZKI:P.
Powoli zaczynam myśleć o użyciu farb olejnych w moim rozpylaczu.
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Theotril wrote:
I czy dobrze kupic najpierw tą podróbke iwaty
- jeśli chodzi o pseudo iwate, to ja coś takiego sam kupiłem na początku i nei żałuje. Nauczyłem się w miare obsługi i tego jak się go czyści.
...bo jak zmarnujesz taki aerograf przez zaniedbanie lub niedomycie, to da się przeboleć. jak zmarnujesz taki za 500+ złotych to ból może być nieco większy.

tak, takie przypadki się zdarzają...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Kuzyn

Post by Kuzyn »

Thaotril dzięki wielkie :clap: :D
mahon wrote: tak, takie przypadki się zdarzają...
nie mów :bonk: :mrgreen:
ainuin

Post by ainuin »

Witam malarzy aero.

Poszukuję cichego (+- 50dB) wydajnego kompresora (ciśnienie 6-8 bar przy wydajności około 80l/min) i taniego (+- 500pln). Zaczynam zabawę z aero w modelarstwie, a używanie kompresora, którym maluję blachy w samochodach jest trochę uciążliwe (bydle jest ciężkie i głośne).

PS. Jeżeli kompresorek się wam przegrzewa można tanim kosztem zmontować układ chłodzenia : najtańszy zasilacz komputerowy, wiatraki i ewentualnie odpowiedni termistor regulujący napięcie zasilające w zależności od temperatury na obudowie silnika.
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

Czy zmieniając kolor, który rozprowadzacie na modelu, czyścicie aerograf?
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
ainuin

Post by ainuin »

Wystarczy, że dobrze wytrzesz zbiorniczek i przepuścisz rozpuszczalnik odpowiedni przez aerograf, aż do momentu gdy na papierze nie zauważysz koloru (3-5 minut roboty).

PS. Jak masz duża butlę, to nie zapomnij raz na jakiś czas odkręcić zaworek znajdujący się na dole. W butli skrapla się wilgoć nagromadzona w powietrzu.
Theotril

Post by Theotril »

Osobiście jak zmieniam kolor to wylewam reszte farby z aero, Wlewam wody do pojemniczka, uruchamiam aero i wypsikuje wode z resztkami farby do " painting station" -( zbiorniczek na tzw. toksyny i inne ciecze). Potem maczam czubek aero w miseczce z wodą i naciskam spust. Co spowoduje przeczyszczeniem dyszy i czubka igły. Potem czasem jeszcze maczam patyczek do uszu w Wamodzie i przecieram dysze + wystająca część igły.
Oczywiście pracuje z farbami akrylowymi.
Pozdrawiam
Mike

Post by Mike »

Poleci mi ktoś dwa dwufunkcyjne aerografy (tani i drogi)? Właśnie umarł mi mój srebrny mazak :( (niby 130 kosztował ale za dobry nie byl).
Theotril

Post by Theotril »

Używam takiego i jestem zadowolony - EVOLUTION SILVERLINE Two in One
https://www.aerografy.com/product_info.p ... cts_id=162

Wcześniej używałem - Mar 25 Aerograf EW-181 0,2mm + dysza 0,3mm
https://www.mojehobby.pl/mar-25-aerograf ... 74073.html
Post Reply