[PL] Malunki REDAVA
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Re: [PL] Malunki REDAVA
jest też inna metoda: możemy zachęcać ludzi do malowania niekomercyjnych figurek, a potem je od nich odkupować. ale czy nas na taki idealizm stać? 
nie kupię, zbyt komercyjne 
dobra, wróćmy do krytykowania komercji na przykładzie ukrzyżowanego Adonisa, czy jak mu tam
dobra, wróćmy do krytykowania komercji na przykładzie ukrzyżowanego Adonisa, czy jak mu tam
-
Nameless
- The Better Choice

slaba figurka. slaba. slaba. denerwuje mnie, ze slabe figurki rzadza cmonem, galeriami, aukcjami tylko dlatego, ze kodeks sie ukazal. denerwuje mnie setny podobny schemat na tej samej figurce (mowilem juz, ze slabej?). denerwuje mnie, ze malarze marnuja swoj potencjal na slabych figurkach (bo chca/musza/mysla, ze musza - niepotrzebne skreslic).mahon wrote:dobra, wróćmy do krytykowania komercji na przykładzie ukrzyżowanego Adonisa, czy jak mu tam
a tem konkretny - NMM udany, czekam teraz jak REDAV wpakuje tam inne kolory. nawet nie probuje zgadnac, jakie to kolory beda
ciekawe jaki kodeks wyjdzie przed Crystal Brushem i wygra $10.000Nameless wrote:slabe figurki rzadza cmonem, galeriami, aukcjami tylko dlatego, ze kodeks sie ukazal.
-
Nameless
- The Better Choice

mahon wrote:dobra, wróćmy do krytykowania komercji na przykładzie ukrzyżowanego Adonisa, czy jak mu tam
Maru wrote:a poza tym jest to jedna z niewielu figurek GW której proporcje ciała są niemalże ludzkie (odrobinę za krótkie nogi ale gdyby nie to - był by Pudzian w złocie
No i to jest taka pulapka która sprawi ze caly czas będziesz malowal modele zarobkowo i tym samym postawisz sobie pewną ‘blokade’ jeśli chodzi o postrzeganie figurek, malarski rozwoj itp. (oczywiście nie twierdze ze nie nabierzesz w ten sposób calkiem niezłych umiejętności malarskichREDAV wrote:Wiesz nie chodzi tutaj też o kompletny brak przyjemności, którą akurat mam z malowania modeli GW ale część wolę sprzedać aby akurat zarobić na inne modele. Uważam że najlepiej jest aby hobby samo się napędzało niż do tego dokładać a ładne modele będę malował jak się nauczę malować. Nie chciał bym abyś mnie źle zrozumiał jeśli chodzi o kwestę malowania bo nie robię tego tylko dla zarobku a moja wypowiedź jest raczej czystą obserwacją o jaką można się pokusić obserwując rynek figUrkowy.
No i właściwie ten cytat podsumowuje cala dyskusje..mahon wrote:jeśli malujesz dla siebie, maluj co chcesz. jeśli malujesz dla innych - maluj to czego oni chcą.
A co do modelu to ten NMM zapowiada się na bardzo efektowny ale jak patrze na zdjecie to wydaje mi się ze na CMON widziałem już sporo takich wlasnie wersji Sanguinusa (?)..
Stop competing with others. Start competing with yourself.

@Nameless - oj ty! 
@REDAV - a wracając do Adonisa - jakie kolory do niego planujesz? tak jak pomalowało GW studio czy zamierzasz coś zrobić po swojemu?
@Kacpero - trudno się nie zgodzić. i co do proporcji, i co do blokady, a także co do tego że takich wersji było pełno. masowa produkcja
@REDAV - a wracając do Adonisa - jakie kolory do niego planujesz? tak jak pomalowało GW studio czy zamierzasz coś zrobić po swojemu?
@Kacpero - trudno się nie zgodzić. i co do proporcji, i co do blokady, a także co do tego że takich wersji było pełno. masowa produkcja
I właśnie podobne mam zdanie chociaż pokazuje jak przykre są tutaj realiamahon wrote:Nameless wrote:i to dla mnie konczy dyskusje, bo mnie sie z tym nie chce dyskutowacREDAV wrote:no ale modele GW łatwo sprzedać
a ja właśnie do tej wypowiedzi REDAVa też chciałem nawiązać - bo dla mnie jest to (może trochę przykry, ale bardzo mocny) argument, który załatwia całą sprawę.
jeśli malowanie traktujesz zarobkowo, to musisz malować coś co się sprzeda.
i co z tego że Blood Angelsi mi się nie podobają. na 100% sprzedadzą się lepiej niż wiele innych figurek GW, a już w ogóle - innych producentów.
więc możemy złorzeczyć na ten świat, ale musimy sobie jasno powiedzieć: jeśli malujesz dla siebie, maluj co chcesz. jeśli malujesz dla innych - maluj to czego oni chcą.
normalnie jak don kichot z wiatrakami ale nawet bym cię poprałNameless wrote:a pewnie.
moglbym byc na przyklad ortodoksem i nawolywac do zaprzestania malowania na zamowienia, bo to jest hobby malarskie dla mnie, i trzeba sie uczyc i sobie samemu malowac, a nie kolekcjonerstwo, gdzie robi sie wystawke na polce z cudzych prac.
moglbym tez byc naiwniakiem/romantykiem, i z kwiatkiem walczyc o to, zeby ludzie zaczeli myslec, co im sie podoba, a nie przyjmowac za swoje ulubione to, co wciska dzial marketingu.
i juz bysmy dyskutowali.
hehehe a może cię jednak zaskoczę ale wątpię, że bardzo tak czy siak chciałem coś w nim pozmieniać bo naoglądałem się już wiele kopi malowania studynjego. Przyznam że przy malowaniu tego modelu nie patrzę na to jak inni go pomalowali bo chcę go pomalować po swojemu i według swojego doświadczenia rozkładać światło na NMM'ie. Problem z tym modelem zapewne będzie taki, że każdy oczekuje malowania flufowego (chociaż nie jest jedyne słuszne no i może nie dla każdego tutaj ukłon w stronę Namlesa i innych walczących z wiatrakami) i przez taki pryzmat będzie oceniał tą pracę.Nameless wrote:a tem konkretny - NMM udany, czekam teraz jak REDAV wpakuje tam inne kolory. nawet nie próbuje zgadnąć, jakie to kolory beda
mahon wrote:ciekawe jaki kodeks wyjdzie przed Crystal Brushem i wygra $10.000Nameless wrote:slabe figurki rzadza cmonem, galeriami, aukcjami tylko dlatego, ze kodeks sie ukazal.
Ogólnie dzięki za odpowiednią dozę szydery i dystansu bo nawet miło mi się pracuje czytając takie oftopy hehehehe
Popieram ale ciąg dalszy zdjęć najprędzej w piątekNameless wrote:mahon wrote:dobra, wróćmy do krytykowania komercji na przykładzie ukrzyżowanego Adonisa, czy jak mu tam
EDIT: Kurcze tak długo pisałem posta że zdążyliście napisać następne dwa hehe
A też nacierał byś się olejkiem aby świecić się jak NMM ??![]()
![]()
O kurcze gdybym ja miał choc zbliżone proporcje to bym cale lato zażywał słonecznych kapieli na plazy w miedzyzdrojach puszczając oczko do pieknych pań ;P
I tutaj pojawia się kwestia malowania modeli w taki sposób aby nie wzorować się na malowaniu studyjnym czy kogokolwiek a robić to po swojemu nawet jeśli kolory się będą częściowo pokrywały. Zgodzę się co do tej blokady i może być to pułapka dla tego nie można tez przesadzać z malowaniem na sprzedaż. Poza tym ja to jeszcze mam do pomalowania z dwie armie i z 3 bardzo ciekawe projekty które siedzą u mnie w głowie i czekają na realizacjęNo i to jest taka pulapka która sprawi ze caly czas będziesz malowal modele zarobkowo i tym samym postawisz sobie pewną ‘blokade’ jeśli chodzi o postrzeganie figurek, malarski rozwoj itp. (oczywiście nie twierdze ze nie nabierzesz w ten sposób calkiem niezłych umiejętności malarskich)
na pewno zmienię skrzydła bo nie pasuje mi bardzo malowanie ich jak by były to pióra i może pójdę w stronę Archengela z komiksów Marvela. Zastanawiam się też bardzo nad kolorem miecza czy nie dodać jakichś czerwieni ale będzie raczej podobny do tych na banshee i może dorobię z niego jakiś leciutki OSL. Reszta wyjdzie w praniu bo czasami mi się wszystko zmienia hehehe.@REDAV - a wracając do Adonisa - jakie kolory do niego planujesz? tak jak pomalowało GW studio czy zamierzasz coś zrobić po swojemu?
Dobry table top, na cmonie 6 będzie. Bo przecież wyżej nie oceniają ci leserzy.