[PL] Aerograf i jego przydatność

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
szczurek_

Re: [PL] Aerograf i jego przydatność

Post by szczurek_ »

Kurcze ja sie przymierzam powoli do aero ... :wink: Jak mniemam podrobka tej Ivety czy jak sie ona tam zwie za 150zł dostane ? a ile najtanszy kompresor ? Bo ja widzialem tylko takie po 350 polskiej waluty :roll:
Image
dzejendes

Post by dzejendes »

szczurek_ wrote:Kurcze ja sie przymierzam powoli do aero ... :wink: Jak mniemam podrobka tej Ivety czy jak sie ona tam zwie za 150zł dostane ? a ile najtanszy kompresor ? Bo ja widzialem tylko takie po 350 polskiej waluty :roll:
https://www.martola.com.pl - mają pIwatę za około 100 złotych, mają też na stanie kompresorki, ale:
1. za 350 mniej-więcej - da radę na allegro nabyć taki kompresor za 230-240.
2. podobno te kompresory to nie jest szczytowe osiągniecie myśli technicznej a nawet wręcz przeciwnie

Na cytadela.pl mieli kiedyś artykuł o aerografach i kompresorach. Tego typu rozwiązania jak wyżej zostały mocno skrytykowane, ale autor trochę przegiął w drugą stronę bo stwierdził że najlepszy jest przemysłowy kompresor z 50 l zbiornikiem. Czyli taka kobyła koło 1,20 metra długości na gumowych kołach :)
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

na kompresorze za 400-500 zł da się pracować. a jak masz zacięcie do majsterkowania i blisko jakiś złom/punkt recyklingu to może byś (albo ktoś) zrobił ci kompresor z lodówkowego.
opisów pełno w internecie np. https://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=8459
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
dead

Post by dead »

odswierze troche temat.
Teraz tak chcialbym zasiegnac informacji na temat tego jakie fundusze powinienem przeznaczcy by sie zaczac aero bawic. Zawsze chcialem sprobowac ale jak wiecie to spory wydatek. Kwestia jest taka czy kupowac na pierwszy sprzecik chinskie podroby czy celowac w sprzet 3x drozszy. (przedzial cenowy rzedu 300-500). Kolejnym problemem jest sprezarka/kompresor bo niby sa male gowienka ktore stale pompuja za cene ok 300pln sa tez troche wieksze gowienka np z 3l zbiornikiem w cenie 400pln ale rowniez mamy takie zwykle sprzeciki "castoramowe" (25/50l) w cenach roznych bo nawet 300 pln za ok 24litrowa butle az do xxx (ale te 50l widzialem po jakies 400-450pln).

Glowna kwestia jest taka ze nawet jakbym sie zdecydowal na konkretny aero (zamowienie na swieta i niech rodzina sie zrzuci :P) to zostaje problem sprezarki (chyba te male biurkowe odpadaja w przedbiegach skoro jest w tej samej cenie butla - ale cos slyszalem ze do bardzko komfortowej pracy zalecany jest 50l bo te olejowe sa glosne ;) 80-90db. Tylko czy ja bede az tyle uzywal tego aero zebym odczul ta roznice w pojemnosciach butli?

Ostatnio widzialem sporo prac Theotril'a i kurde zainspirowalo mnie to do przemyslen na temat zakupow.

Dlatego generalnie prosze o wypowiedz uzytkownikow polskich podrobek z okreslonym konkretnym modelem jakiego uzywaja
Uzytkownikow ktorzy dodatkowo posiadaja jakies "wyzszopolkowe sprzety"
No i wypowiedzi na temat sprezareczki.

Niby sporo w tym temacie zostalo napisane ale jednak nie dowiedzialem sie wszystkiego co chcialbym na ten temat wiedziec. Pozdrawiam i licze na pomoc.
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Jak chodzi o sprężarkę - zawsze możesz zmontować z lodówkowego agregatu.
A jeśli masz miejsce - możesz kupić taką castoramową "krowę" - to będziesz mógł malować też większe rzeczy.

Ale już zbiornik 1-2 litrowy daje ci jako-takie pole manewru, zakładając że malować będziesz figurki, a nie posągi.

Aerograf na początek możesz kupić tani - jak ci się spodoba (bo wcale nie jest powiedziane że tak będzie) to możesz dokupić lepszy, a ten tani traktować jako zapasowy/drugi. Na pewno się przyda.
-- Mahoń

Image

Theotril

Post by Theotril »

Hey.

A więc tak.
Ja posiadam taki kompresor (mar 3000)
ImageClick to see full-sized image

Zalety:
- małe gabaryty
- stosunkowo cichy

WADY!:
- po 30-40 min pracy woda się skrapla w przewodzie, co skutkuje pluciem wodą i końcem pracy na jakieś 2 godziny. Można niby kupić filter któy podpinamy do aero aby wyeliminować efekt plucia wodą. Pytałem w paru sklepach, produkt niedostępny w chwili obecnej.
- regulacja ciśnienia do banii, mała dokładność.
- przewód od kompresora do aero strasznie sprężynuje ( do wymiany od razu)

Ogólnie nei polecam. Zbiore więcej kasy to sobie kupie chyba cosik takiego Kompresor EUROTEC 16 A cichy https://www.aerografy.com/product_info.p ... cts_id=105

Jeśli chodzi o aerogafy. Na początku najlepiej kupić aerograf z grupy tych tańszych a la pseudo iwata. Ja jako pierwszy kupiłem -Mar 25 Aerograf EW-181 0,2mm + dysza 0,3mm
https://www.mojehobby.pl/mar-25-aerograf ... 74073.html
Cena 167 zł czyli nei jest tak źle. Na początku najważniejsze co - to poznanie budowy i umiejętność czyszczenia sprzętu, o który należy dbać :P. Do dziś używałem owego aerografu , od dziś mam coś takiego :
https://www.aerografy.com/product_info.p ... cts_id=162
Jeszcze dobrze go nei przetestowałem, opinie napisze jak więcej z nim popracuje.

Najważniejszą moim zdaniem rzeczą przy malowaniu aerografami jest ustawienei odpowiedniego ciśnienia powietrza oraz dobór konsystencji farby. Dla mnei największą bolączką jest farba zasychająca na końcu iglicy. Mimo że dodaje retardera i wody. Czasem można oszaleć :P . Bo jak farba zaschnie to już od razu aero maluej z inną dokładnością, źle farbe rozpyla itp. A jak wiadomo precyzja przy figurkach jest bardzo potrzebna. Osobiście używam farb valejo air( któe to niby od razu można lać do aero- no niesety trzeba jeszcze dodać do nich retardera i troszkę wody).

Chętnie odpowiem na inne pytania.
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

zgadza się, ja jakoś nie mogłem się przekonać do "czystych" Model Air...
-- Mahoń

Image

Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

ja tam też zawsze czegoś dodaję
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
Kuzyn

Post by Kuzyn »

a ja mam pytanie odnośnie tych tutków :
https://www.youtube.com/watch?v=K2Q_dZW6 ... re=related
https://www.youtube.com/watch?v=xSoObrm-4P0

dobrze prawi? co o tym myślicie?

Peace!
Theotril

Post by Theotril »

Na pewno filmik dot. rozkładania aerografu jest dobrą instrukcją dla wszystkich początkujących użytkowników aerografów. tym bardziej że budowa wszystkich aerografów jest raczej podobna. Jeśli chodzi o sprzęt prezentowany na 1 filmie to osobiście nie testowałem takiego kompresora, więc zdania nie mam, na uwagę zasługuje to że autor filmu prowadzi sprzedaż prezentowanych akcesorii we własnym sklepie, dlatego jego opinia może być co najmniej mocno subiektywna.
Post Reply