[PL] Foto FAQ

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
szczurek_

Re: [PL] Foto FAQ

Post by szczurek_ »

To ja mam pytanie do forumowych miszczow fotopstrykania ... :wink: Foty squiga z tego linku : https://www.chestofcolors.com/forum/view ... &start=210 to najlepsze foty jakie osiągnąłem swoim aparatem (nawet balansu bieli nie robilem slowem nic w programie) :mrgreen: Mozna od razu sobie luknac poprzedzajace i nastepne foty... od razu widac ,ze sa duzo gorsze i teraz pytanie wtf. jak robic tak dobre foty bo ja juz nieogarniam szczerze ... cykajac tak samo fotki (te same ustawienia aparatu ,te same swiatlo) ,a wychodza kazda inna :banghead:
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

skoro każda inna to pewnie masz tryb auto włączony i za każdym razem dobiera parametry. a światło jakie masz?
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

ci nie powiem bo zdjęcia masz wykastrowane z Danych Exif wiec jest tylko obrazek a nie dane o tym jak były robione (w zasadzie publikowanie bez Exif a jest bardziej zalecane jeśli boimy sie że nam ktoś fotkę ukradnie ale ktos musiał być twardym klockem by kraść fotkę Wipa Ludka :P )

możliwe ze masz jako oświetlenie "jarzeniówkę" ??
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
szczurek_

Post by szczurek_ »

@Maru

Nie wiem o czym do mnie mówisz ale spoko :wink:
skoro każda inna to pewnie masz tryb auto włączony i za każdym razem dobiera parametry. a światło jakie masz?
Trzaskam na full manualu :wink: metoda prob i bledow opracowalem jakies tam ustawienia ale zeby bylo super to nie powiem ;) fakt ,ze aparat byl niedawno w naprawie (spadl mi idealnie na wysunietym obiektyw ... naprawilem w profesionalnym serwisie ale nie wymienialem obiektywu tylko to zrobili ... moze tego wina bo te super foty co mi wyszly to przed krasz testem :wink: )

Jezeli chodzi o swiatlo ... Mam taka typowa lampke biurowa (nie taka smama ale podobna ;) https://cokupic.pl/i/c_big1676594.jpg) i faktycznie chyba daje takie zoltawe(?) swiatlo bo bez balansu bieli w programie foty sa zzolkle ...

przyklad:

prosto z aparatu :
ImageClick to see full-sized image

Balans bieli w GIMP2 :
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

to że balans bieli trzeba podciągnąć to akurat norma. chodziło nam o to, czy żarówka jest zwykła (żarowa?) czy tzw. jarzeniówka.
Jarzeniówki mają migoczące światło, więc każda fotka może być trochę inna... :|

A ta fotka po korekcie balansu jest bardzo niezła :)
-- Mahoń

Image

Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

jeśli to taka lampka jak na fotce i jeszcze się grzeje - to halogen - światło lekko ciepłe ale nie migoczące

natomiast nie wiem jak ty ten balas bieli zrobiłeś fotka powyżej + auto WB i jest lepszy efekt niż ty uzyskałeś .. a manualnie jeszcze lepszy
jakiego ty Gimpa używasz ??
Exif ..
https://pl.wikipedia.org/wiki/Exchangeab ... ile_Format

Gimp obsługuje .. (w każdym razie mój )
Image
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

Dodałem do 1 posta nowe info
ostatni Q&A - może być bardzo pomocne dla wielu bo jest o Flashu
Image
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

ok coś ciekawego wyszło mi przy własnych fotkach ludka do infinity
a mianowicie co sie dziwnego dzieje zależnie od tła (efekty widać u mnie w temacie)
a no na czarnym tle dostałem model z kolorami niemalże az przegrzanymi i z rurami które aż "wyskakiwały" (tyle że dostałem też szumy ...)
a na białym tle (te zdjęcie z gradientem czarno białym podłożonym ) wyszło mi Zdesaturowane - rurki wyglądają bardziej jak w rzeczywistości ale wszystko jest takie jakby zostało "wessane" - brak tego kolorowego "wybuchu" jak na czarnym tle

z czego sie to bierze a no z tego :

ImageClick to see full-sized imageg

tak to jest zakres w jakim klisza łapie obraz i w jakim łapie matryca - na kliszy jest zakres prześwietlenia ale potem jeszcze jest dalej głębia a na matrycy jest albo obraz albo niema (prześwietlone /niedoświetlone) w efekcie na tych samych ustawieniach tylko z innym tłem uzyskałem pełnie kolorów w ciemnych miejscach wręcz eksplozję i lekkie prześwietlenie jasnych miejsc - czarne tło (bo aparat zdołał to wszystko upchnąć ba dorzucił nawet to czego niema "w promocji" - szumy ) i dostałem brak kolorów przy zastosowaniu jasnego tła (biała kartka ) natomiast prawidłowe rozjaśnienia - kosztem 60% kolorów i głębi jakie są w moim modelu właśnie "schowane" w zakresie ciemnych barw i w półtonach - bo cyfrowa matryca przy białym tle złapała ciemnio/ jasno - pełen zakres tylko że półtony sie prawie nie zmieściły (a tam mam kolory :P)
a na czarnym tle złapała - ciemno , półtony i wściubiła odrobinę jasnego na doczepkę (dlatego jest tak kolorowo - bo z 50% złapanego zakresu to półtony )
- jeszcze poeksperymentuje z tłami - możliwe że któryś z gradientów wymusi na aparacie łapanie kolorów w równych porcjach (obstawiam na czarno szaro biały gradient - równy)
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

... i historia zatoczy koło: po fali fascynacji tłami "fantazyjnymi" wrócimy do tradycyjnych gradientów...
-- Mahoń

Image

Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

o ba :)
wykosztowałem sie i wydrukowałem sobie Pro tła na porządnym papierze :) (a co tam - to nie jedno razówki)
i mamy tak 1 flara jasna (kółko na ciemnym tle ) potem niebieski gradient
i pod spodem (lewy róg) chmury różnicowe i na prawo szary gradient odcarnego do białego (nie widać bo się w kadrze pełna rozpiętość nie zmieściła )

i teraz co z tym - ano leciałem z każdym na przysłonie 5 natomiast AV +2/-2 co 0.3 (mniej więcej)

teraz tak na szarym jeśli się WB zmierzyło bardzo trudno nie trafić z zdjęciem - trzeba sie starać - wyniki skrajne w zasadzie były tylko do odrzucenia z czym :
na "chmurach" i "flarze" tolerancja jest mniejsza i tylko 3 ~4 zdjęć było w właściwym zakresie natomiast na "nudnym gradiencie" tylko 2 zdjęcia były "nie do uratowania" z 9
na niebieskim gradiencie :
tak jak na szarym gradiencie - tylko że na szarym fotki były "nudne" i trzeba je dostroić a na niebieskim od razu łapały właściwy kolor i tony

(jak sie uporam i jakoś skompresuje negatywy z HDR to zapodam - widać na nich jak na szarym tle wszystko cała fotka ląduje w strefie "kolory średnie" i trzeba sobie wywołać określając która część będzie w ciemnych a która w jasnych , natomiast na niebieskim tle trzeba tylko określić próg jasności a reszta jest już na fotce )

- więc według mnie niebieski gradient FTW (a obok niego szary)
- ale teraz dlaczego tak anie inaczej : ano aparaty cyfrowe robi sie tak że mają zaprogramowane w sobie profile barw i kontrastów i ich rozpoznawanie
i tak - szary gradient oznacza "uwaga robią nami fotki testowe" - czyli łapiemy jak najwięcej tonów bez dynamiki ale łapiemy - a potem niech sobie wywołują i zamiast zjechać producenta że aparat warjuje z kolorami napiszą "dobry odbiór kolorów i głębi ale niska dynamika co i tak jest mało ważne bo można to samemu łatwo skorygować
a niebieski ??
heh niebieski to zdjęcia nieba z chmurami w słoneczny dzień - jedne z naj bardziej wrednych - bo żeby niebo nie wyszło białe z białymi chmurami tylko niebieskie to matryca nie może niczego upraszczać tylko musi złapać to co jest w pełnej dynamice i jeszcze na szybkiej migawce by ultra fiolet nie prześwietlił ujęcia - i wtedy działa tylko jeden we wnętrzy profil - wysoka dynamika (nie działa rozpoznawanie skóry , uśmiechu , ruchu i takie tam działa tylko wysoka dynamika ) - czyli w zasadzie to co chcemy przy robieniu ludków :wink:

obcięte negatywy po wywołaniu "na siłę" (tak się tego nie robi bo wygląda - jak wygląda - płasko - model też tak nie wygląda - ale jest pełen zakres )
zapodaje je by można by sobie je zgrać samemu odpalić opcję "lewels" (poziomy) i zobaczyć jak take coś reaguje (niestety z kadrowałem je bo były by zadu że do postowania i hostowania - kiedy były cale różnica w histogramach i i ch zakresie była zacznie bardziej widoczna )

spox finalne fotki tej pani zapodam jakoś na czasie do mojego tematu :)
Image
Post Reply