UUUUU ^^
p.s fajna podstawka;p
[PL] Warsztat theotrila
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
-
- Chest of Colors
Re: [PL] Warsztat theotrila
Jak będiesz chciał taką sporawą daj znać - dostaniesz cofcowy rabat
Kolejny świetny model się tworzy jak widzę .Świetne te obtłuczenia .Ja to nie wiem jak Ty to robisz , dziś robiłem na lakier to jak to traktowałem wodą to cała wierzchnia warstwa spływała .Malowałem pędzlem może w tym problem ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Zbuduj z nami nową lepszą ePolske
Jestem jakieś "20 lat za murzynami" jeśli chodzi o ostatnie odkrycia i techniki malarskie.Wojto wrote:Kolejny świetny model się tworzy jak widzę .Świetne te obtłuczenia .Ja to nie wiem jak Ty to robisz , dziś robiłem na lakier to jak to traktowałem wodą to cała wierzchnia warstwa spływała .Malowałem pędzlem może w tym problem ?
Pozdrawiam
Jak kumpel wskazał mi tą technikę, to cieszyłem się jak dziecko, że taki patent istnieje i tak dobrze to wygląda
Od razu chciałem sprawdzić jak to działa....
A teraz odpowiadając na twoje pytanie. Robiłem ostatnio "proof of concept" - jak zwykle na plasticardzie.
Podobnie jak Ty nie posiadam właśnie aerografu i się zastanawiałem jak to wyjdzie. No wyszło marnie, a to dlatego,
że jak sam się przekonałeś jak kładziesz warstwę farby na lakier to przeważnie robi się "paćkaja", farba się rozmazuje.
To dlatego, ze farba zawiera wodę, a dodatkowo ty naruszasz powierzchnię pędzlem.
Jeśli chcesz to robić pędzelkiem to na moje musisz odczekać swoje na dobre przyschnięcie lakieru,
a jak będziesz malował warstwę na lakierze, to musisz malować z jak najmniejszym użyciem wody - najlepiej jakąś z farb "foundation".
Niestety, jeździsz pędzlem po lakierze, więc ciężko to uzyskać bez aerografu.
Jeśli wiesz mniej więcej gdzie będziesz chciał robić te odpryski,
to możesz napsikać lakieru do pojemniczka a potem namalować kilka kropek pędzlem w tych miejscach.
Nie będziesz musiał się mordować z całą powierzchnią.
Tyle moich mądrości
Mam nadzieje, że kolega theotril uzupełni wiedzę, albo naprostuje nasz światopogląd na ten trick
Jeszcze pytanko z mojej strony. Jak wygląda sprawa z tym lakierem, obdrapiesz model tam gdzie chcesz, a czy on potem sam z siebie przez przypadek dalej nie zrzuca skóry/nie traci farby. Chodzi o to czy lakier zastyga na tyle, że później wszystko trzyma się kupy(bardzo, bardzo niefortunne zdanie), czy może trzeba przejechać jeszcze lakierem modelarskim aby zespoić całość ?
Ps. Twoje czołgi są bardzo zacne. Maksimum respektu
Więc tak:
Ja zawsze stosuje aero przy duzych powierzchniach, pedzelkiem tylko malowalem figurki, ale wtedy nei stosowałem techniki na "lakier do włsowów"
Wojto pewnie dlatego nie wyszło tak jak należy, ale to tylko spekulacje.
Na tym forum jest kilka bardzo cennych porad- polecam
https://www.migproductionsforums.com/php ... f=5&t=3293
Pozdrawiam
Ja zawsze stosuje aero przy duzych powierzchniach, pedzelkiem tylko malowalem figurki, ale wtedy nei stosowałem techniki na "lakier do włsowów"
Wojto pewnie dlatego nie wyszło tak jak należy, ale to tylko spekulacje.
Tak wszystko trzyma się kupy idealnie, farba sama nie odpada z czasem. Choć na pewno po ukończeniu całego modelu zalecane jest pokrycie wszystkiego matt varnishem w celach ochronnychJeszcze pytanko z mojej strony. Jak wygląda sprawa z tym lakierem, obdrapiesz model tam gdzie chcesz, a czy on potem sam z siebie przez przypadek dalej nie zrzuca skóry/nie traci farby. Chodzi o to czy lakier zastyga na tyle, że później wszystko trzyma się kupy(bardzo, bardzo niefortunne zdanie), czy może trzeba przejechać jeszcze lakierem modelarskim aby zespoić całość ?
Na tym forum jest kilka bardzo cennych porad- polecam
https://www.migproductionsforums.com/php ... f=5&t=3293
Pozdrawiam
Więcej fotek, nieco lepsze, prace postępują . Został środek do zrobienia.
Click to see full-sized image
Super!
Świetnie Ci idzie .Takie pytanko .Malujesz modele 4fun czy na jakieś zamówienia ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Zbuduj z nami nową lepszą ePolske
i tu mnie zaciekawiłeś: a jakie to ma znaczenie?