[PL] warsztat czlowieka.morze

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Re: [PL] warsztat czlowieka.morze

Post by Nameless »

pokaz scene z figurka, kompozycje, akcenty. jednym slowem - pokaz calosc :)
ocenimy wtedy dioramke.

poczatek - wyglada obiecujaco, ale na tym ciemnym zdjeciu ciezko ocenic szczegoly
Image
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

nie wiem czy warto przycinać krzaczora przed końcem - bo znowu przytniesz i nie spasujesz z reszt a I będzie kaszanka - najpierw spasuj
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

Ponieważ to jet wip, to nie mogę pokazać całości razem. Indianin jest na korku i się powoli maluje, dlatego tez nie mam możliwości pokazania teraz całej kompozycji. Na jednym z wcześniejszych zdjęć, zmontowałem gdzie wodzu będzie stał.
@Maru
masz rację, poczekam na koniec.
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

W trakcie robienia wodza, dokończyłem Alicję (Sławol zaczął ją skrobać na Golden Demonie w Poznaniu 2 lata temu) :mrgreen:
No i tak powolutku sobie ją malowałem, jakby cały zsumować cały poświęcony czas to wyszłoby raptem parę wieczorów.
ImageClick to see full-sized image
miniatures painted:
Wojto

Post by Wojto »

Jaka gangsta :D

Figurka zacna , jednak nie podoba mi się cieniowanie lewej nogi i butów , jak dla mnie za ostre .

Pozdrawiam
Zbuduj z nami nową lepszą ePolske
dead

Post by dead »

widze ze chciales oswietlic z jednej strony model.
nie bede sie wypowiadal na temat malowania ogolem a dam ci kilka rad jedynie.
Np jak malujesz oczy to staraj sie aby zaznaczyc linie rzes - innymi slowy oko musi miec obramowanie + widoczna brew. u ciebie tego nie ma ... tak samo jak malujesz wlosy to postaraj sie je urozmaicic by nie wygladaly jak jedna talfa (jakies pasemka przebarwienia refleksy).
jak malujesz kafle to staraj sie wyostrzyc krawedzie (najlepiej ciemnym kolorem zabierac powierzchnie jasniejszych kolorow i jechac po krawedzi jedna linia).
kolejna uwaga to przesadzona ta drewniana "podstawka" jesli chciales spotegowac efekt roznicy w rozmiarach to troche przesadziles.

na razie to wszystko co chcialem napisac
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

dzięki za komentarze.
pierwsze zdjęcie jest robione z góry, dlatego też drewniana podstawka wygląda na masywniejszą niż jest w rzeczywistości.
co do włosów, to może zachce mi się to jeszcze poprawić ;)
miniatures painted:
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

co do włosów to podpowiem ogladającym że te włosy to sa takie "listki" tam niema pasemek "makaronu" i tylko od naszego marynarza zależy jak dobrze pomaluje freehendy w postaci połysków na włosach - coś jak złoty NMM .. :)
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

czlowiek.morze wrote:W trakcie robienia wodza, dokończyłem Alicję (Sławol zaczął ją skrobać na Golden Demonie w Poznaniu 2 lata temu) :mrgreen:
Paaaaaaaanie Dzieju, kiedy to było! Ale miło, że pamiętasz :mrgreen: Skończyłem na wciśnięciu jej chyba w podstawkę i wypełnieniu GS-em szczeliny... :lol:

A model wyszedł Ci ładnie.

Oczy - na pewno są puste, mają małą kropkę. Następnym razem spróbuj tam dać jakiegoś ciemniejszego odcienia wokół albo w ogóle zacznij malować inaczej oczy: od zamalowania całego miejsca na ciemno, później białko, a na końcu źrenica. Kiedyś gdzieś to opisałem :whistle: Krechy naokoło nie muszą być ostre i mocne, bo wtedy zrobisz z niej gotkę albo osobę winną przesolenia zupy ;)

Skórze twarzy też przydałyby się cienie, chociażby w okolicach nosa. Jeśli model miałby być oświetlony głównie od przodu (a tak mi to wygląda), to ręce w okolicach łokci powinny mieć już ciemniejszy odcień :)

Włosy - no tu już zostało powiedziane chyba wszystko. Na płaskiej powierzchni dobrze jest nadać fakturę malowaniem, ew. można nałożyć cienką warstwę jakiejś masy i porobić gdzieniegdzie rowki symulujące kosmyki włosów.

Ciuchy - sukienka niezła (ma trochę brudnych kropek z przodu - chyba że tak miało być), trochę szorstka przy rozjaśnieniach (a przy malowaniu SM już Ci płynniejsze przejścia wychodziły). Fartuszek OK (trochę szorstki), ale krew trochę zbyt mało zróżnicowana - może odważniej tam czerwieni walnij? Jakieś krople większe, takie rozbryzgi, czy jak to nazwać... Myślę, że paćkanie samym tuszem Clear Red od Tamiyi (Red Inkiem od GW) w różnych proporcjach z wodą już by dużo dało.

Podstawka - kafelki dla mnie są OK, ale mało się na nich dzieje. Są odznaczone wyraźnie, ale poza tym nic na nich nie ma. To, że zrobiłeś szachownicę to oczywiście na plus, bo na pewno jest to urozmaicenie, ale skoro miś jest zakrwawiony, to może warto by trochę rozlanej krwi dodać na podłodze? :) I może jakiegoś "brudu kuchennego" :mrgreen:

Całej pracy brakuje odrobinę dodatków, a jest jeszcze miejsce, żeby je wcisnąć i całość uatrakcyjnić.

A ta drewniana podstawka jest faktycznie trochę za duża.

Post Sławolum
Widzę, że opalane kartki wciąż w modzie ;) A jako ciekawostkę dodam jeszcze: do pełni "plamistości" takiej karteczki (jeśli masz ochotę oczywiście i nie chcesz opalać wewnątrz, żeby nie wypalić dziury w tekście przypadkiem) proponuję wziąć miękki pędzel (jak do akwareli szkolnych) i zwyczajnie ją poplamić herbatą. Bardzo ciekawy efekt pożółkłej starej mapy wychodzi, a i kartka się oczywiście "artystycznie" pomarszczy od cieczy ;)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

Myślę, że poprawki do Alicji raczej nigdy nie odbędą się ale co do wszystkich porad dziękuję bardzo i postaram się zastosować do nich podczas kolejnych prac.
Dla między malowaniem róźnych modeli pomalutku maluję swojego pierwszego space marinse`a:
ImageClick to see full-sized image
wygładziłem trochę przejścia, pomalowałem szmetkę oraz purity seal`e oraz pokrawędziowałem białym. Niby taka prosta sprawa, a znacznie poprawiła czytleność malowania...
miniatures painted:
Post Reply