[PL] Warsztat theotrila

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Theotril

Re: [PL] Warsztat theotrila

Post by Theotril »

Tamiya 35269 M1A2 Abrams OIF - to ten model dokładnie.

Jeśli chodzi o kase, to warto na allegro popatrzeć- często można trafić fajną okazję. Ostatnio kupiłem tygrysa Tamiya za 120 zl z przesyłka, + metalowa lufa, grill, blachy i inne duperele ( same te elementy to jakies 60-70 dyszek) :D .
Theotril

Post by Theotril »

O taki tam update, pokazujący części przed brudzeniem jak i po 8)

ImageClick to see full-sized image

Pozdrawiam
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Theotril wrote:Jeśli chodzi o kase, to warto na allegro popatrzeć- często można trafić fajną okazję. Ostatnio kupiłem tygrysa Tamiya za 120 zl z przesyłka, + metalowa lufa, grill, blachy i inne duperele ( same te elementy to jakies 60-70 dyszek) :D .
A pewnie, rynek wtórny rządzi :mrgreen: A dolicz jeszcze literaturę do tego - kolejne kilka stów, jeśli mówimy o wydawnictwach Militaria, AJ-Press, czy też pozycje o Panterze autorstwa Waldemara Trojcy... Że nie wspomnę już o zestawach pracujących gąsienic ogniwkowych rewelacyjnej firmy Modelkasten... Masz kolejnego Abramsa z Tamiyi + dodatki za same tracki... Ale to nie nowość, że doszło do sytuacji, kiedy dodatki są droższe, niż model, do którego są przeznaczone.

Tak żeby Cię zachęcić do zakupu, to np. zestaw do "wczesnego" Tygrysa:
https://www.modelcentrum.pl/go/_info/?id=16199

A Tamiya to głównie gumowe gąsienice (to już tej firmy tradycja) oczywiście wysokiej jakości - te nowsze zestawy - w postaci pasków, ale jednak ustępują tym zestawom Modelkastena ;) Zestaw jednego czołgu + wszystko na full to spokojnie najniższa krajowa...

No i oczywiście nie zawsze wszystko z blach się wykorzystuje. Niektóre elementy są po prostu płaskie, bo taka technologia i pewnie parę detali zawsze zostaje... Lepiej wyglądają te plastikowe z pudełek, bo są po prostu "3D" ;) Ale jak się ma mix żywica Verlindena/Eduarda itp. + blachy Abera/Eduarda, to można się bawić w wierność detali ;) Tylko kiedy przy upychaniu na maksa kończy się zabawa, a kiedy się zaczyna sztuka dla sztuki?

Inna sprawa to kupno modelu za np, 80zł gorszej firmy i wykręcenie z niego Grand Prix na Mistrzostwach Polski ;) Ale to już dla modelarzy, którzy mają czas/chęci/umiejętności, żeby tyle dłubać i mają gruntowną i bogatą wiedzę przy okazji. A miłośników jednego czołgu i tym podobnych nie brakuje. Przy pancerce może i się tak często nie zdarzają rażące błędy nie do usunięcia/wymiany detali. Osobiście wolę znieść mniejszą finezję wykonania, niż błędy wymiarowe w skali. Jeśli samolot w skali 1:72 ma za krótkie skrzydło o 3mm (w sumie 6mm z obu stron), to już nie jest dobrym zestawem ;) Prawdziwi puryści to dostają zawału, gdy im coś nie pasuje w granicach 0,5mm, no ale ja się do takich nie zaliczam :mrgreen:

Dobra, ale o tym to można oddzielny temat założyć, bo jak się tutaj rozkręcę...

Enyłej - mówisz, że masz Tygrysa I... No dobra, ale którego? Tygrys I nic nie mówi ;) Jak to wersja? Early/Mid/Late Production? Musisz to sprawdzić, wtedy możesz dopiero szukać schematu malowania. Skoro kupiłeś najpierw model, to teraz dowiedz się o nim czegoś ;) A i skoro nakupowałeś sobie dodatków przy okazji, to widzę, że się chcesz poważnie zabrać do tego czołgu... Pewnie na pudełku/ w instrukcji jest nazwa podana... A jak nie, to późnego możesz poznać na pewno po stalowych kołach (całych), wcześniejsze wersje miały jeszcze bandaże gumowe naokoło. To takie abacadło, niuansów będzie więcej, jak zgłębisz temat... Tak samo przy Panterze. Wersja G, ale wczesna, czy późna? Diabeł tkwi w szczegółach :mrgreen:

Mam staaaaaarą publikację nt. Pantery (10 lat, jak nie lepiej - pamiętam, że kupiłem w podstawówce i na lekcjach czytałem, za co miałem przerąbane :lol:), nr 60, wyd. "Militaria":

Obecne numery tego wydawnictwa to 300>... ;) Ale jak Ci się uda gdzieś zdobyć, to polecam.

No i działaj!

Aha, polecam też tę stronę - już gdzieś podawałem, ale łap tutaj:
https://www.track-link.net/ <-- zajrzyj do galerii i baw się dobrze ;)
https://www.armorama.com/<-- a tu coś innego, też bogata strona

P.S. Aha, fajne fartuchy boczne na ostatniej fotce ;)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Theotril

Post by Theotril »

Hey, jestem pod wrażeniem twojego posta :D jak i wiedzy, ja jestem raczej jeszcze mocno zielony w tych kwestiach:P
Z góry dziękuje za cenne informacje oraz linki do stronek. Żebym nie pozostawał dłużnym to się podziele takim oto linkiem nie wiem czy znasz https://libellule.heavy.jp/site/unites/5SS-Wiking.html - bardzo ciekawa stronka 8) .

Tygrysek to TAMIYA 35216 TIGER I AUSF.E FRUHE PRODUCTION SD.KFZ.181

ImageClick to see full-sized image -

Model w budowie, gąsiennice nie przyklejone bo powinny przylegać do kół.

Natomiast panthera to Sd.Kfz.171 Panther G w/Zimmerit, model Dragona. Już widzę ze modele firmy Dragon są dużo ciekawsze od Tamki, ale i droższe zarazem

Co do gąsiennic to właśnie jestem ciekaw jak się bedzie je malowało, z uwagi na to że są wykonnane z gumy.

Pozdrawiam
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Dzięki za link! Tego nie znałem.
Theotril wrote:...AUSF.E FRUHE PRODUCTION...
Wczesny, znaczy się Early, ale już sobie po numerze znalazłem ;) No to teraz teatr działań (literatura), dobieramy kolory wg wzornika RAL lub Federal Standard (w tekstach najczęściej oznaczane jako FS po prostu) i można się bawić. W instrukcjach są podawane malowania z danego okresu, ale jeśli chodzi o kolorystykę i układ kamuflażu dobrze jest jednak traktować to jako punkt wyjścia, a nie wiarygodne źródło ;) Ogólnie w instrukcjach zdarzają się błędy dot. malowań - a to nie ten rok, a to nie ten kolor w tym okresie był używany, nie przez tę jednostkę i takie tam... Serio, tych detali jest mnóstwo!

Sam już trochę pozapominałem i też muszę sobie odświeżyć wiadomości :mrgreen:

A tu takie coś:

No i farby. Przykładowo Gunze Sangyo - mają dobrą paletę do pancerki ;)

Ta metalowa lufa to co to za firma? Aber?
Theotril wrote:Natomiast panthera to Sd.Kfz.171 Panther G w/Zimmerit, model Dragona. Już widzę ze modele firmy Dragon są dużo ciekawsze od Tamki, ale i droższe zarazem.
To zależy. Twój Tygrys jest modelem kilkuletnim już, jednym ze starszych i pewnie z 5 lat na rynku wisi (a i tak zalicza się do "nowszej" Tamiyi i wciąż kosztuje sporo), a Pantera Dragona jest wyrobem zupełnie nowym, więc pewnie jakość może być trochę lepsza (pomijając fakt, że to modele dwóch różnych czołgów). Co nie znaczy, że nie można skopać modelu, mimo że jest nowym wyrobem, ale w przypadku tych dwóch firm zdarza się to bardzo rzadko :mrgreen: Jak będziesz miał okazję zobaczyć T-55M z Tamiyi na oczy, to zajrzyj do pudełka ;) A zestawów waloryzujących do tego konkretnego modelu wyszło od groma... Szał był normalnie z tym.

A są też modele, których formy mają po kilka lat, a po dziś dzień żadna firma nie wyprodukowała nic lepszego.

Powiem Ci tak: Tamiya to Intel, a Dragon - AMD. Albo Radeon (ATi) i GeForce (nVidia). Od zawsze się ścigają, więc jeśli jedna firma wypuści dany model, to można się spodziewać odpowiedzi konkurencji w niedalekiej przyszłości ;)

Z gumowymi gąsienicami jest o tyle trudniej, że trzeba je na siłę "nagiąć", żeby miały ten charakterystyczny zwis. Przy ogniwkach nie ma tego problemu, bo łatwiej można je modelować fragmentami, ew. odmierzonymi paskami i jak są jeszcze ruchome i klej nie chwycił do końca, to można je formować. A tutaj pozostaje Ci wciśnięcie czegoś w prześwit między kadłubem a gąsienicą dopóki klej nie chwyci.

A tutaj Twój czołg dokładnie - na moje koślawe oko ;)

https://www.alanhamby.com/early.shtml

P.S. Wiesz, ja w ogóle uważam, że to przede wszystkim dobra zabawa, więc nie traktuję wszystkiego w 100% poważnie, ale dobrze kilka rzeczy mieć na modelu zgodnych z realiami. Co innego konkurs - wtedy trzeba przysiąść nad pracą także od strony historycznej.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Theotril

Post by Theotril »

Ta metalowa lufa to co to za firma? Aber?
Tak jest to Aber, zamontowanie wymagało troche cięć w pancerzu, ale sama lufa obecnie dobrze się prezentuje.

Co to kolorów wybiore pewien schemat i dobiore kolory te co mam paleta valejo Air . Póki co nie bede kupował nowych kolorów. Ale już przy rozmieszczeniu plam kamo chciałbym w miare możliwości odwzorować je jak najdokładniej.

Co do Panthery to już prawie na 100% bedzie to zimowe malowanie. Nie wiem który model bede malował jako drugi Tygrysa czy Panthere, obecnei jestem na etapie malowania Abramsa i od czasu do czasu skłądania 2 pozostałych czołgów.
W tak zwanym między czasie szukam na necie ciekawego schematu kolorystycznego:)

PYTANKO MAM! :D Czy znana Ci jest technika na "sól"? - służy do uzyskania ciekawych odprysków farby .

P.S Dzieki za pomocne zdjęcia :clap:
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Theotril wrote:
PYTANKO MAM! :D Czy znana Ci jest technika na "sól"? - służy do uzyskania ciekawych odprysków farby .
A i owszem, znam, kiedyś to robiłem :)

No to łap kolejne sznurki:

https://www.forum.modelarstwo.org.pl/vie ... 6dbd6ac669
https://www.starshipmodeler.org/gallery7/bg_slaveone.htm
https://pwm.org.pl/viewtopic.php?p=119949
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Theotril

Post by Theotril »

loler

Post by loler »

bardzo lubię takie malowanie. Sam mam w planach kupić jakiś czołg i malnąć w tym stylu. czekam na koniec :)
Image
Theotril

Post by Theotril »

Kolejny update, nic wielkiego ale wciąż pracuje nad nim:)
Górna część bedzie zasłonięta przez boczne fartuchy które prezentowałem wcześniej

Post Reply