[PL] Malunki REDAVA
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
-
Demi_morgana
- Chest of Colors

Re: [PL] Malunki REDAVA
No kufa taka ci fajną odpowiedz napisałem a tu "internal error .. bla bla bla reqired restart " ..
no dobra pokrótce:
- bardzo fajna podstawka - taka proponowałem chyba lorelowi ?
- techniczne model dobry ale:
to na toporze to jest tam wytłoczone - jeśli wytłoczone to kaszana jeśli namalowane to za mocno (czasami mniej = więcej )
tu było coś ogólnie jakieś tam uwagi ... nie pamiętam wykasowało sie ...
ale pisałem że coś mi nie pasuje .. i że chyba chodzi o jakiś niski kontrast
potem było (3 minuty przerwy)
a wiem już co mi nie pasowało !! - sprawdziłem twój ludek w B/W - pancerz ma niekonsekwentnie położone rozjaśnienie i przez to wydaje sie płaski
poza tym praca bardzo udana
(a tak sie przyczepiłem bo chyba właśnie chodzi o konstruktywna krytykę a nie żebym ci napisał "fajne" i wysłał jako posta
)
no dobra pokrótce:
to na toporze to jest tam wytłoczone - jeśli wytłoczone to kaszana jeśli namalowane to za mocno (czasami mniej = więcej )
tu było coś ogólnie jakieś tam uwagi ... nie pamiętam wykasowało sie ...
a wiem już co mi nie pasowało !! - sprawdziłem twój ludek w B/W - pancerz ma niekonsekwentnie położone rozjaśnienie i przez to wydaje sie płaski
poza tym praca bardzo udana
(a tak sie przyczepiłem bo chyba właśnie chodzi o konstruktywna krytykę a nie żebym ci napisał "fajne" i wysłał jako posta
Dzięki za komentarze.
Mam nadzieję komuś się ten model spodoba i będzie chciał zakupić a jak nie to zostanie na półce jako fajny element ekspozycji.
Pozdrawiam,
RED
Ano zawijasy na toporku ogólnie mi się w tym modelu nie podobały i początkowo zastanawiałem się czy je nie spiłować no ale zostały i jakoś tam je pomazałem.umpa wrote:Obie prace bardzo udaneWratihlord petarda, bardzo fajny koncept. Jedynie na Librarianie te, że tak to ujmę szlaczki troszke mocniej bym zaakcentował.
Pozdrawiam!
Jeśli chodzi o wzorki na toporze to patrz wyżej a jeśli o rozłożenie rozjaśnień to mógł byś bardziej konkretnie to pisać bo ja sam jakoś tego nie widzę.Maru wrote:No kufa taka ci fajną odpowiedz napisałem a tu "internal error .. bla bla bla reqired restart " ..![]()
![]()
![]()
no dobra pokrótce:
tu było coś ogólnie jakieś tam uwagi ... nie pamiętam wykasowało się ...
poza tym praca bardzo udana![]()
(a tak się przyczepiłem bo chyba właśnie chodzi o konstruktywna krytykę a nie żebym ci napisał "fajne" i wysłał jako posta)
Mam nadzieję komuś się ten model spodoba i będzie chciał zakupić a jak nie to zostanie na półce jako fajny element ekspozycji.
Pozdrawiam,
RED
obie prace bardzo mi się podobają
Librarian ma bardzo ciekawą podstawkę i realistyczne metaliki. OSL na pistolecie wyszedł troszkę słabo i czerwone ostrze siekierki jakoś mi nie pasuje. Są to szczegóły i nieznacznie wpływają na końcowy efekt
Wraithlorda - biel i zieleń super, freehandy ekstra, fioletowe kamyczki lipa
Librarian ma bardzo ciekawą podstawkę i realistyczne metaliki. OSL na pistolecie wyszedł troszkę słabo i czerwone ostrze siekierki jakoś mi nie pasuje. Są to szczegóły i nieznacznie wpływają na końcowy efekt
Wraithlorda - biel i zieleń super, freehandy ekstra, fioletowe kamyczki lipa
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
mógłbym napisać cos długiego i niezrozumiałego więc postanowiłem fotke obrobić 
Click to see full-sized image
co zrobiłem : zapuściłem algorytm który służy do wykrywana kierunku padania światła na fotografowany obiekt a potem podkręciłem "moc światła" co by uzyskać lepszy kontrast i większa trójwymiarowość
czerwone kreski to kierunek z którego dany element jest oświetlony - pomalowałeś model tak jak by był malowany w częściach a potem zmontowany .. tyle że wcześniej nie zastanowiłeś się jak to będzie razem wyglądało i jak są one umieszczone względem siebie i tak ramie jest oświetlone jakoś od boku i to z dwóch boków , topór z góry - ale już ostrze topora od lewej , głowa od prawej , pancerz od dołu , szata pionowo (tak samo jak but) ale klamra paska już od lewej ) czerwony naramiennik od prawej , hełm na podstawce w ogóle ,
a i na tej fotce zwiększyłem siłę światła tak o 30% a sa elementy które nadal wyglądają jak by świecono na nie żarówą od strony obserwatora (mankiet ręki z toporem, zwój na nodze prawej )
poza tym malowanie fajne i czyste - ale totalny bałagan z oświetleniem a przez to z kontrastami
Click to see full-sized imageco zrobiłem : zapuściłem algorytm który służy do wykrywana kierunku padania światła na fotografowany obiekt a potem podkręciłem "moc światła" co by uzyskać lepszy kontrast i większa trójwymiarowość
czerwone kreski to kierunek z którego dany element jest oświetlony - pomalowałeś model tak jak by był malowany w częściach a potem zmontowany .. tyle że wcześniej nie zastanowiłeś się jak to będzie razem wyglądało i jak są one umieszczone względem siebie i tak ramie jest oświetlone jakoś od boku i to z dwóch boków , topór z góry - ale już ostrze topora od lewej , głowa od prawej , pancerz od dołu , szata pionowo (tak samo jak but) ale klamra paska już od lewej ) czerwony naramiennik od prawej , hełm na podstawce w ogóle ,
a i na tej fotce zwiększyłem siłę światła tak o 30% a sa elementy które nadal wyglądają jak by świecono na nie żarówą od strony obserwatora (mankiet ręki z toporem, zwój na nodze prawej )
poza tym malowanie fajne i czyste - ale totalny bałagan z oświetleniem a przez to z kontrastami
Noooo hehe to się nazywa szczegółowa odpowiedź. DziękiMaru wrote:mógłbym napisać cos długiego i niezrozumiałego więc postanowiłem fotke obrobić
Click to see full-sized image
co zrobiłem : zapuściłem algorytm który służy do wykrywana kierunku padania światła na fotografowany obiekt a potem podkręciłem "moc światła" co by uzyskać lepszy kontrast i większa trójwymiarowość
Librarian trochę za jednolity, przydało by się więcej rozswietleń ale ogolnie wygląda bardzo ładnie 
natomiast do zombiaka nie mam zastrzezen
natomiast do zombiaka nie mam zastrzezen
Ja dodam tylko od siebie jedno - ten drut kolczasty to mi bardziej wygląda na resztki drucianego ogrodzenia...
Takie gołe kable bardziej, niezbyt ostre (brakuje tych ostrych zwojów miejscami), no chyba że to resztki drutu 
No i to różowe ostrze topora...
No i to różowe ostrze topora...
-
Mike
Maru, przerażasz mnie swoim profesjonalnym podejściem.
Pomijając dzikie oświetlenie SM jest cacy, ładny niebieski kolor, fantastyczna twarz i widowiskowa podstawka. Jedynie toporek odstaje od reszty a kolor "plazmy" zlewa się z pancerzem, zielony dobrze komponowałby się z czerwonym.
Pomijając dzikie oświetlenie SM jest cacy, ładny niebieski kolor, fantastyczna twarz i widowiskowa podstawka. Jedynie toporek odstaje od reszty a kolor "plazmy" zlewa się z pancerzem, zielony dobrze komponowałby się z czerwonym.
niema czym być przerażonymMaru, przerażasz mnie swoim profesjonalnym podejściem.
natomiast prawdą jest to że jeśli się chce startować po nagrody w konkursach malarskich to albo trzeba tak jak w GW "oddać ducha firmy" i zaprezentować niezły poziom
albo trzeba mieć bardzo wysoki poziom i wtedy taki "detal" jak oświetlenie decyduje o miejscu punktowanym - zwłaszcza w konkursach gdzie niema sponsoringu GW i związanych z tym obostrzeń a konkurencja jest nieraz bardzo mocna i w zasadzie poziom techniczny wszyscy maja bardzo wysoki i niekonsekwencja w np zenitalu powoduje że model obok z konsekwentnie nałożonym przechodzi dalej a nasz nie
poza tym przez dość długi czas poziom ludków był jak na warunki dzisiejsze "średni" i te "mistrzowskie" modele teraz nie przeszły by "First Cuta " a jest to efekt właśnie tego że zabrano sie za to bardzo profesjonalne i zaprzężono do tego techniki typowo artystyczne a nie modelarskie
więc nie sądzę żeby takie podejście było złe - tylko że nie na każdym poziome - dla początkującego to bzdura ale dla kogoś kto myśli o konkursie malarskim to inna bajka
(a swoją drogą polecam pooglądać stare prace na CMON i zobaczyć jakie "kaszany" wygrywały konkursy kiedyś ... - co druga praca na tym forum to był by finalista z tamtych lat