[PL] Malunki REDAVA

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Re: [PL] Malunki REDAVA

Post by Demi_morgana »

wypas :clap:
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

No kufa taka ci fajną odpowiedz napisałem a tu "internal error .. bla bla bla reqired restart " .. :banghead: :censored: :censored:

no dobra pokrótce:
- bardzo fajna podstawka - taka proponowałem chyba lorelowi ?
- techniczne model dobry ale:
to na toporze to jest tam wytłoczone - jeśli wytłoczone to kaszana jeśli namalowane to za mocno (czasami mniej = więcej )
tu było coś ogólnie jakieś tam uwagi ... nie pamiętam wykasowało sie ...
ale pisałem że coś mi nie pasuje .. i że chyba chodzi o jakiś niski kontrast

potem było (3 minuty przerwy)
a wiem już co mi nie pasowało !! - sprawdziłem twój ludek w B/W - pancerz ma niekonsekwentnie położone rozjaśnienie i przez to wydaje sie płaski

poza tym praca bardzo udana :)
(a tak sie przyczepiłem bo chyba właśnie chodzi o konstruktywna krytykę a nie żebym ci napisał "fajne" i wysłał jako posta :wink: )
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
REDAV

Post by REDAV »

Dzięki za komentarze.
umpa wrote:Obie prace bardzo udane :clap: Wratihlord petarda, bardzo fajny koncept. Jedynie na Librarianie te, że tak to ujmę szlaczki troszke mocniej bym zaakcentował.
Pozdrawiam!
Ano zawijasy na toporku ogólnie mi się w tym modelu nie podobały i początkowo zastanawiałem się czy je nie spiłować no ale zostały i jakoś tam je pomazałem.
Maru wrote:No kufa taka ci fajną odpowiedz napisałem a tu "internal error .. bla bla bla reqired restart " .. :banghead: :censored: :censored:

no dobra pokrótce:
- bardzo fajna podstawka - taka proponowałem chyba lorelowi ?
- techniczne model dobry ale:
to na toporze to jest tam wytłoczone - jeśli wytłoczone to kaszana jeśli namalowane to za mocno (czasami mniej = więcej )
tu było coś ogólnie jakieś tam uwagi ... nie pamiętam wykasowało się ...
ale pisałem że coś mi nie pasuje .. i że chyba chodzi o jakiś niski kontrast

potem było (3 minuty przerwy)
a wiem już co mi nie pasowało !! - sprawdziłem twój ludek w B/W - pancerz ma niekonsekwentnie położone rozjaśnienie i przez to wydaje sie płaski

poza tym praca bardzo udana :)
(a tak się przyczepiłem bo chyba właśnie chodzi o konstruktywna krytykę a nie żebym ci napisał "fajne" i wysłał jako posta :wink: )
Jeśli chodzi o wzorki na toporze to patrz wyżej a jeśli o rozłożenie rozjaśnień to mógł byś bardziej konkretnie to pisać bo ja sam jakoś tego nie widzę.

Mam nadzieję komuś się ten model spodoba i będzie chciał zakupić a jak nie to zostanie na półce jako fajny element ekspozycji.

Pozdrawiam,
RED
Image
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

obie prace bardzo mi się podobają :clap:
Librarian ma bardzo ciekawą podstawkę i realistyczne metaliki. OSL na pistolecie wyszedł troszkę słabo i czerwone ostrze siekierki jakoś mi nie pasuje. Są to szczegóły i nieznacznie wpływają na końcowy efekt ;)
Wraithlorda - biel i zieleń super, freehandy ekstra, fioletowe kamyczki lipa :(
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

mógłbym napisać cos długiego i niezrozumiałego więc postanowiłem fotke obrobić :)
ImageClick to see full-sized image

co zrobiłem : zapuściłem algorytm który służy do wykrywana kierunku padania światła na fotografowany obiekt a potem podkręciłem "moc światła" co by uzyskać lepszy kontrast i większa trójwymiarowość
czerwone kreski to kierunek z którego dany element jest oświetlony - pomalowałeś model tak jak by był malowany w częściach a potem zmontowany .. tyle że wcześniej nie zastanowiłeś się jak to będzie razem wyglądało i jak są one umieszczone względem siebie i tak ramie jest oświetlone jakoś od boku i to z dwóch boków , topór z góry - ale już ostrze topora od lewej , głowa od prawej , pancerz od dołu , szata pionowo (tak samo jak but) ale klamra paska już od lewej ) czerwony naramiennik od prawej , hełm na podstawce w ogóle ,

a i na tej fotce zwiększyłem siłę światła tak o 30% a sa elementy które nadal wyglądają jak by świecono na nie żarówą od strony obserwatora (mankiet ręki z toporem, zwój na nodze prawej )

poza tym malowanie fajne i czyste - ale totalny bałagan z oświetleniem a przez to z kontrastami
Image
REDAV

Post by REDAV »

Maru wrote:mógłbym napisać cos długiego i niezrozumiałego więc postanowiłem fotke obrobić :)
ImageClick to see full-sized image

co zrobiłem : zapuściłem algorytm który służy do wykrywana kierunku padania światła na fotografowany obiekt a potem podkręciłem "moc światła" co by uzyskać lepszy kontrast i większa trójwymiarowość
czerwone kreski to kierunek z którego dany element jest oświetlony - pomalowałeś model tak jak by był malowany w częściach a potem zmontowany .. tyle że wcześniej nie zastanowiłeś się jak to będzie razem wyglądało i jak są one umieszczone względem siebie i tak ramie jest oświetlone jakoś od boku i to z dwóch boków , topór z góry - ale już ostrze topora od lewej , głowa od prawej , pancerz od dołu , szata pionowo (tak samo jak but) ale klamra paska już od lewej ) czerwony naramiennik od prawej , hełm na podstawce w ogóle ,

a i na tej fotce zwiększyłem siłę światła tak o 30% a sa elementy które nadal wyglądają jak by świecono na nie żarówą od strony obserwatora (mankiet ręki z toporem, zwój na nodze prawej )

poza tym malowanie fajne i czyste - ale totalny bałagan z oświetleniem a przez to z kontrastami
Noooo hehe to się nazywa szczegółowa odpowiedź. Dzięki :). Następnym razem bardziej to przemyślę chociaż staram się aby było to mniej więcej od góry no ale model jest 3d w przeciwieństwie do zdjęcia i łatwo jest się pogubić jak się maluje. Musiał bym chyba jeszcze nad tym modelem posiedzieć aby wszystko dopracować na tip top. Zobaczymy go może kiedyś wreszcie będe miał tyle zapału aby tak posiedzieć. Jak macie jeszcze jakieś uwagi to zapraszam hehe.
Image
IRKUCK

Post by IRKUCK »

Librarian trochę za jednolity, przydało by się więcej rozswietleń ale ogolnie wygląda bardzo ładnie :)
natomiast do zombiaka nie mam zastrzezen ;)
....::::Dar Makabere Tanza Des Vampires:::....
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Ja dodam tylko od siebie jedno - ten drut kolczasty to mi bardziej wygląda na resztki drucianego ogrodzenia... :( Takie gołe kable bardziej, niezbyt ostre (brakuje tych ostrych zwojów miejscami), no chyba że to resztki drutu ;)

No i to różowe ostrze topora... :twisted:
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Mike

Post by Mike »

Maru, przerażasz mnie swoim profesjonalnym podejściem.

Pomijając dzikie oświetlenie SM jest cacy, ładny niebieski kolor, fantastyczna twarz i widowiskowa podstawka. Jedynie toporek odstaje od reszty a kolor "plazmy" zlewa się z pancerzem, zielony dobrze komponowałby się z czerwonym.
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

Maru, przerażasz mnie swoim profesjonalnym podejściem.
niema czym być przerażonym :)
natomiast prawdą jest to że jeśli się chce startować po nagrody w konkursach malarskich to albo trzeba tak jak w GW "oddać ducha firmy" i zaprezentować niezły poziom
albo trzeba mieć bardzo wysoki poziom i wtedy taki "detal" jak oświetlenie decyduje o miejscu punktowanym - zwłaszcza w konkursach gdzie niema sponsoringu GW i związanych z tym obostrzeń a konkurencja jest nieraz bardzo mocna i w zasadzie poziom techniczny wszyscy maja bardzo wysoki i niekonsekwencja w np zenitalu powoduje że model obok z konsekwentnie nałożonym przechodzi dalej a nasz nie

poza tym przez dość długi czas poziom ludków był jak na warunki dzisiejsze "średni" i te "mistrzowskie" modele teraz nie przeszły by "First Cuta " a jest to efekt właśnie tego że zabrano sie za to bardzo profesjonalne i zaprzężono do tego techniki typowo artystyczne a nie modelarskie

więc nie sądzę żeby takie podejście było złe - tylko że nie na każdym poziome - dla początkującego to bzdura ale dla kogoś kto myśli o konkursie malarskim to inna bajka

(a swoją drogą polecam pooglądać stare prace na CMON i zobaczyć jakie "kaszany" wygrywały konkursy kiedyś ... - co druga praca na tym forum to był by finalista z tamtych lat :D )
Image
Post Reply