[PL] Galeria Gimiaka

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
gimiak

Re: [PL] Galeria Gimiaka

Post by gimiak »

Gildor wrote:Możesz mi powiedzieć czego użyłeś na podstawce? Chodzi mi o tą posypkę, będę wdzięczny.
Pewnie, że mogę. :) Heki 3384 - kłaczki (do nabycia np.: tutaj). Pierwszy raz użyłem, efekt ciekawy. Skończę poprawiać i wrzucę typka. Dodam coś jeszcze, co wczoraj 'niechcący' wskoczyło na warsztat. ;)

Zdjęcie robiłem 'na szybko'. Posiadam Nikona D40. Może i to źle, ale generalnie nie wczuwam się jakoś super w zrobienie zdjęcia, dlatego też moje modele trochę tracą, gdyż na żywo wypadają lepiej. Tezę potwierdziło kilka osób. A wszystko przez euforię, która budzi się po skończeniu modelu. ;)
Kramik z różnościami Gimiaka... czyli mrocznyraj.pl.
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Dyskusję o aparatach i poradach fotograficznych wydzieliłem do tego tematu
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Potfur

Post by Potfur »

Kapelan w porównaniu z innymi Twoimi figurkami według mnie nie wyszedł tak dobrze, ale oczywiście nie jest też źle. ;) Metaliki IMHO genialne, czaszka i kamyki też super, podstawka fajna, ale sam pancerz trochę gorzej wyszedł.

Spodobał mi się Tyranid z pierwszej strony galerii i w ramach ćwiczeń w GIMP'ie postanowiłem coś przy nim pogmerać. Gdy teraz się patrzę na swoją przeróbkę i oryginał, to dochodzę do wniosku, że jednak mi nie wyszło. Ale cóż, do dopiero początki początków przy obróbce zdjęć. ;) https://img528.imageshack.us/img528/631/ ... gimiak.jpg
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

... bo niepotrzebnie odciągasz uwagę od samej figurki tymi graficznymi wodotryskami. takie coś nadawałoby się bardziej na fotkę na opakowaniu figurki niż na prezentację malowania.
chyba że taki był zamiar :think:
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Potfur

Post by Potfur »

Chodziło mi o to, żeby było zarówno dobre zdjęcie figurki, jak i w miarę ładna oprawa graficzna. Jako że to moje pierwsze zdjęcie, przy którym grzebałem coś więcej niż ustawianie ostrości itd., wzorowałem się na zdjęciach figurek ze stajni Scibor Miniatures. :)
gimiak

Post by gimiak »

Zachciało mi się poprawić tu i ówdzie u Lemartesa, efekt końcowy możecie zobaczyć poniżej.
ImageClick to see full-sized image

Ostatnio mnie wzięło na poniższego kolesia. Przyjemność z malowania - ogromna. Sam model to 6h pracy. Podstawka co prawda do zmiany, koncepcja dobra, jednakże żywica, z czego jest zrobiona, zaczęła się 'pocić'. Co prawda przykryłem to trawskiem, jednakże będę musiał pomyśleć o nowej podstawce. Jeżeli macie jakieś komentarze, to pisać śmiało.

Użyte kolory w kolejności nakładania:
* Skull White - podkład

* skóra:
Catachan Green
leviatan Wash
Catachan Green
Catachan Green + Camo Green 1:1
Camo Green + Bleached Bone 1:1
Bleached Bone

*złoto
Scorched Brown + Shining Gold 1:1
Shining Gold
Devlan Mud Wash
Shining Gold
Shining Gold + Mithril Silver 2:1
Mithril Silver

* pancerz
CHARADON GRANITE + scorched brown
dodać Codex Grey
dodać Fortress Grey
ostatnia warstwa czystym Fortress Grey

* 'błona' czy jak to się tam zwie na głowie
dark flesh
dark flesh + scab red
dark flesh + scab red + blood red
dark flesh + scab red + blood red + blazing orange
ostatnia warstwa czysty blazing orange

* tarcza
scab red
leviatan purple wash
scab red + blood red
+ blazing orange

* zwierzaki
regal blue
badab black wash
regal blue + ice blue
ice blue

dark angels green
dark angels green + sunburst yellow
sunburst yellow

dhenab stone
ogryn flesh
devlan mud
bleached bone

No i efekt końcowy prezentuje się tak:
ImageClick to see full-sized image
Za niedługo dołączy do niego 10 koleżków o takim schemacie skóry. Jak kiedyś pisałem, każdy oddział będzie w innym kolorze. ;)
Image
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

o czyżbyś WB skalibrował na fotkach ??
nadal są odrobinę przegrzane ale to zupełnie inna bajka :)
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
gimiak

Post by gimiak »

Coś kombinowałem, ale efekt wyszedł raczej średni. Jak całość wypada w miarę ok, tak tarcza zupełnie odbiega od rzeczywistości. ;/ Z drugiej strony, zastanawiam się czy aby jej nie przemalować odrobinę. ;)
Image
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

a tarcza czerwona jest ?? a nikonem fotke robiłeś ?? :) - to już jest fluoroscencyjna :bonk:

pokombinuj przy tych ustawieniach może ci sie uda pozbyć tego "dopalana czerwieni"
- nadal wszystko jest za czerwone (wyłączyłeś korektę szumów ??)
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

No wreszcie jakiś ciemny jaszczur. Dobrze, że ktoś maluje w trochę innej tonacji, niż goście w podręcznikach :)

Krótko - podoba mi się cały, jak na taki czas wykonania. Po prostu. Nie podoba mi się jedynie tarcza - jest faktycznie za ostra, a poza tym sam kolor trochę mi nie pasuje, bliżej bym brązu widział i łuski krawędziowaniem zaznaczył. Ale praca mi się podoba, świetna skóra! Dmuchawka też mi się podoba, oczy... No i grzebień jest udany. Boki podstawki osobiście wolałbym malowane Scorched Brown (jeśli w brązie) ;). Tylko czemu jaszczur tak dziwnie stoi na tej skałce? :)

Poprawiony Lemartes wygląda o wiele lepiej, zwłaszcza bolter. Oczy w czaszce to dalej latary (ale walą! :lol:), pieczęcie też lepsze już, a i kabura dostała krawędzie. No i cacy. Aaa, właśnie: granaty przy pasku bym jeszcze pomalował na jakiś kolor, bo mi się z klamrą zlewają i jakoś tak stalowo-nudno tam jest.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Post Reply