[PL] Warsztat Kacpra

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Rentall

Re: [PL] Warsztat Kacpra

Post by Rentall »

niedlugo wszystko bedzie w MO... fajna figurka, na pewno bedzie przykuwac oko na kiedy pojawi sie na stole :)
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Największą frajde miałem przy malowaniu książki kiedyś przy tym modelu.

A Twoje malowanie bardzo czyste, bardzo staranne - i bardzo nie dla mnie :lol: Ale wykonanie świetne, najbardziej mi się podoba błękit. Kresek na rogach sam bym nie malował na całej długości, zostawiłbym ciemne miejsca przy kapturze. Złoto mogłoby się jeszcze troszkę mocniej błyszczeć (czyt. rozjaśnienia ze srebrnym). Zielone głowy na lasce też mogłyby dostać kilka jaśniejszych kresek. A podstawki nie komentuję, chociaż i tak mało miejsca jest :mrgreen:
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Flameon

Post by Flameon »

No model bardzo fajny, musiało się przyjemnie go malować, podoba mi się zwłaszcza malowanie szaty, przejścia między kolorami wyglądają bardzo gładko ( na plecach jest jednak już z tym gorzej ) poza tym nie podoba mi się to że nie ma żadnego brudzingu i nie ma gładkiego przejścia w kolorach pomiędzy laską a zielonymi duszkami ;)
IRKUCK

Post by IRKUCK »

niebieska szata świetna !! ale tył fioletowej i zielona pałka nie za bardzo... ale jak na model do armii bardzo pro :)
....::::Dar Makabere Tanza Des Vampires:::....
Image
kacper_gda

Post by kacper_gda »

taki mały upik ode mnie. Jest ich 15 ale nie chcialo mi sie wiecej fotografowac i tak wszystkie sa takie same ;p

ImageClick to see full-sized image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

No cóż, kolejne ładne, "standardowe" malowanie i oryginalna kolorystyka - żółte/piaskowe błony są jednak dla mnie za jasne trochę :) Przejedź też boki podstawek porządnie farbą, bo czarny plastik przebija! :twisted:
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

kacper_gda

Post by kacper_gda »

z tymi podstawkami mam zawsze problem bo sa tłuste od palców.. położyłem na to dwie warstwy a i tak słabo pokryło :/
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

kacper_gda wrote:z tymi podstawkami mam zawsze problem bo sa tłuste od palców.. położyłem na to dwie warstwy a i tak słabo pokryło :/
Co Ty mówisz? To nałóż tyle warstw, żeby pokryło albo spróbuj dodać do tego koloru trochę czerni i wyprowadź sobie dwiema-trzema (lub więcej) warstwami do koloru podstawowego :think: Ja tak robię z Red Gore i Blood Red na czarnym podkładzie czasami i nic mi po takim zabiegu nie przebija.

Aha, a jak podstawki są tłuste, to przed malowaniem boków przetrzyj chociaż wilgotną ściereczką albo chusteczką owiniętą wokół końcówki pędzla (dla większej precyzji) - powinno pomóc, a pewnie łapiesz za modele, jak je malujesz ;)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

albo użyj farbki typu podkładowgo - fundacion GW albo odpowiednik z P3 - kryje niewarzne cym usyfiłeś
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
JerzyK

Post by JerzyK »

A ja na pusty pojemniczek po farbie przyklejam kulkę z Blu Tacka i do niej przyklejam podstawkę. Dzięki temu nie dotykam podczas malowania podstawki od figurki (więc nie ma tłustych śladów) i jest łatwiej trzymać/manipulować figurką. Po pomalowaniu po prostu "odrywam" podstawkę od trzymadełka z Blu Tackiem i gotowe. Na podstawce nie pozostaje żaden ślad ani od masy (to tzw "plastelina niebrudząca") ani od palców (bo już figurka jest pomalowana i zawerniksowana).
Polecam ten patent.
Post Reply