[PL] Verlinden Productions - Full Metal Jacket - recenzja

Tu możemy rozmawiać o ciekawych produktach przydatnych w naszym hobby, o tym co chcielibyśmy zobaczyć, co nam się nie podoba...
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

[PL] Verlinden Productions - Full Metal Jacket - recenzja

Post by Slawol »

Witajcie!

Tym razem przyszedł czas na kolejny model historyczny ;) Parę miesięcy temu kupiłem i postanowiłem w końcu to opisać.

Mam jakiś głód pisania ostatnio, więc poleje się woda...

Kawał żywicy z dodatkowymi elementami od firmy Verlinden Productions. Produkt nosi dokładnie taką samą nazwę, jak jeden z najlepszych filmów Kubricka o tematyce wojny w Wietnamie: "Full Metal Jacket". Na pudełku jest też druga część nazwy: "G.I. Vietnam". G.I. to skrót używany przez wojska USA ogólnie do określenia jednostek sił zbrojnych (albo Government Issue lub Galvanized Iron), natomiast FMJ to nazwa popularnej amunicji strzeleckiej - pełnopłaszczowego pocisku. Film często jest tłumaczony jako "Pełny magazynek" czy też "Uzbrojony po zęby", co jest niestety błędne.

Dawno się już nosiłem z zakupem, bo obok II WŚ to mój drugi ulubiony okres historyczny, a takich scenek od VP jest więcej: "Good Morning Vietnam" (też filmowa nazwa, a sam film to rewelacyjny Robin Williams), "Flower Power" i inne... Myślałem o tym, żeby w przyszłości skompletować sobie wszystkie i zrobić jedno duże obozowisko, ale nie wiem, na ile mi tego pomysłu wystarczy, więc na razie poprzestałem na tej jednej scence :)

Póki co wybrałem - moim zdaniem - najlepszy produkt pod każdym względem: żołnierz leżący w swoich gratach i przeglądający Playboya. Klasyczna scenka, dużo detali, klimat i urok Wietnamu :)

Model wykonany jest w skali 1:35. W katalogu figuruje pod nr 329, o czym zresztą informuje nas napis na opakowaniu.

Zapakowany w woreczek i gustowne pudełko ze zdjęciem pomalowanego wyrobu. Wewnątrz znajdziemy 5 elementów, z których należy wykonać całość. Głowy są umieszczone na jednym kanale wlewowym, więc części jest w sumie 6: cała dioramka, 2 ręce, 2 głowy, no i radio.

ImageClick to see full-sized image

Ocenę można by zacząć od przedstawienia bliżej tej największej części zestawu: całego "grajdołka". Wykonany jest na najwyższym poziomie, a jeśli ktokolwiek miał kiedykolwiek styczność z tym producentem, to wie, że po dziś dzień wyroby spod tego znaku są uznawane za jedne z najlepszych na świecie. Verlinden produkuje mnóstwo gratów na pojazdy (skrzynki, beczki, broń i amunicję itp.), a także modele. Z reguły zaraz po wypuszczeniu na rynek np. takiego Abramsa można się spodziewać wysypu gratów na dioramy. Najbogatsza oferta zawiera oczywiście skalę modelarską 1:35.

Całość, mimo że odlana jako jeden element - jak widać na załączonych fotkach - jest zrobiona doskonale. Dołki, zagłębienia, detale i inne kształty - nie ma się czego czepić. Nawet mi jest ciężko :D Jest jedna rzecz, którą widać na zdjęciach - odcięcie całej scenki nie wiem, od czego, ale to widać. Może był robiony większy rzut i było to rozcinane... Mianowicie naokoło piachu widać ścięte kształty, ale w żadnym wypadku nie jest to uszkodzenie zestawu, tylko odcięte nadlewy produkcyjne. Trzeba to tylko wyrównać do linii ziemi i to wszystko.

Jakość i dokładność wykonanych detali jest po prostu oszałamiająca. Wystarczy chociażby wspomnieć o oprawkach okularów, zegarku na przegubie, skrzynkach z doskonałą fakturą drewna, czy też pacyfie na łańcuszku, która sobie leży na klatce piersiowej żołnierza. O detalach radia, puszkach, paczkach fajek, zaroście hippisowej głowy i podeszwach butów nie wspomnę.

Nawet hełm M-1 ma naciągnięty materiał i fałdki! Niech nikogo to nie zmyli i czasem nie szlifuje tego, bo to nie są moldy :) Można jedynie sie doczepić do braku widocznych paznokci na palcach, a są tam "jedynie" dokładnie wykonane ręce ;)

Zestaw nie posiada zbyt wielu nadlewów, a te, które są, są bardzo łatwe do usunięcia i wynikają tylko i wyłącznie z procesu produkcyjnego, a nie z kiepskiej jakości form. Linii podziału znalazłem niewiele i bardzo delikatnych - tutaj wystarczy jedynie delikatne piłowanie pilnikiem, potem papier ścierny i szlify końcowe. Można też (jeśli ktoś czuje się na tyle pewnie) zeskrobać to nożykiem, ale należy pamiętać o tym, że to żywica i łatwo o uszkodzenie, tym bardziej, że detale są naprawdę delikatne i cienkie.

Malowanie przewiduję w miarę wierne kolorystycznie, więc na pewno na pierwszy ogień pójdzie najlepszy (moim zdaniem) film traktujący o wojnie w Wietnamie: "Czas Apokalipsy" (oczywiście rozszerzona wersja, zresztą niedawno znów oglądałem ze 3 razy) z M. Sheenem (no i świetnym M. Brando), później pewnie "Pluton" z jego synem ;) Wielu znanych aktorów tam gra, a same filmy są zrealizowane bardzo dobrze. Zresztą wychowałem się na nich (a kto nie.. :)), więc tym bardziej miło będzie po raz kolejny je obejrzeć. Nie każdy może lubi tę tematykę, ale tytuły pewnie zna.

No i oczywiście mój ulubiony śmigłowiec ever i "koń roboczy" tej wojny - Bell UH-1 Iroquois... Ale o tym może kiedy indziej... :mrgreen:

Wracając do zestawu...

Malowanie w sumie nie powinno sprawić nikomu problemu. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w odpowiednią dokumentację fotograficzną i można działać. Kolorystyka z tego okresu jest ogólnie znana i nie są to stare informacje, więc na pewno można się wiele dowiedzieć chociażby na szybko z Internetu. A dla zapaleńców oczywiście odpowiednie pozycje książkowe, np. znanego wydawnictwa Osprey. Kolor umundurowania zielono-oliwkowy, do tego camo tiger stripes, fajki Marlboro, Winston i Lucky Strike i można działać ;) Malowanie skrzynek amunicyjnych też jest znane. Na pewno przydadzą się tutaj pastele i suche pigmenty dla zasymulowania ciemnej ziemi i kurzu.

Same gazety i rozkładówkę można sobie wydrukować w odpowiedniej skali (okładka Playboya na pewno nie będzie problemem) albo namalować, jeśli ktoś się czuje na siłach :)

Sam zestaw oceniam na 9,5/10. Prawie ideał. Małym minusem (wszędzie jakieś są) są te wszystkie małe śmieci i nadlewki oraz sporadyczne linie do usunięcia. Nie są to trudne rzeczy, ale jednak trzeba poświęcić im trochę uwagi, bo diabeł tkwi w szczegółach - a tych mamy tutaj sporo i każdy obserwator na pewno się na nich skupi.

Polecam! Zestaw jest dość drogi, ale myślę, że warto - mnie to kosztowało jakoś ok. 90zł + przesyłka. Za jakość trzeba płacić, a wiadomo, że modelarz nie lubi kupowania kota w worku i nie chce wydawać pieniędzy na ślepo na słabą jakość za dużą cenę, bo i też te wszystkie nasze zabawki są po prostu drogie. W tym przypadku na pewno wiadomo, że jest to porządnie wykonany produkt i sprawi wiele przyjemności przy malowaniu.

Edit:
Pomalowaną wersję można zobaczyć w tym temacie :)
viewtopic.php?f=13&t=3366&start=730
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Re: [PL] Verlinden Productions - Full Metal Jacket - recenzj

Post by sea.man »

Dziekuje!
Slawol wrote:Zestaw jest dość drogi, ale myślę, że warto - mnie to kosztowało jakoś ok. 90zł + przesyłka. Za jakość trzeba płacić, a wiadomo, że modelarz nie lubi kupowania kota w worku i nie chce wydawać pieniędzy na ślepo na słabą jakość za dużą cenę, bo i też te wszystkie nasze zabawki są po prostu drogie. W tym przypadku na pewno wiadomo, że jest to porządnie wykonany produkt i sprawi wiele przyjemności przy malowaniu.
90zl to drogo!? W porownaniu do innych producentow to moim zdaniem jest b. dobra cena i to jeszcze jaka jakosc...
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Jasne, że tak porównując zawsze można stwierdzić, że to niedrogo :)

Ale jednak ok. 100zł za kawałek żywicy to nie jest mało :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Adasko

Post by Adasko »

Bardzo fajna recenzja poszerzająca horyzonty figurkowe ludziom zapatrzonym w modele klasycznie bitewniakowe (takim jak ja :mrgreen: ). Jestem bardzo ciekaw wersji pomalowanej.
Slawol wrote:Ale jednak ok. 100zł za kawałek żywicy to nie jest mało :)
Powiedz to ludziom z FW ;)
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Dzięki!
Adasko wrote:
Slawol wrote:Ale jednak ok. 100zł za kawałek żywicy to nie jest mało :)
Powiedz to ludziom z FW ;)
Ano :) Ale na jakość FW nie narzekam, a Finecasta póki co omijam :mrgreen:
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

dobry model, świetna recenzja.

jakiś ochotnik do tłumaczenia na angielski? to pójdzie na główną... :curtain:

PS - Sławol, złapałeś fazę na Wietnam, czy to taki stały konik?
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Dzięki!
mahon wrote:jakiś ochotnik do tłumaczenia na angielski? to pójdzie na główną... :curtain:
No właśnie o tym myślałem, ale nie wiem, czy po moim angielskim nie będzie to podwójna robota dla kogoś :mrgreen:
mahon wrote:PS - Sławol, złapałeś fazę na Wietnam, czy to taki stały konik?
Jedno i drugie, a teraz to już raczej powrót do modelarskiej przeszłości i odkurzam sobie po kolei wszystko w głowie - wychodzę z GW na dobre, jeśli chodzi o mój osobisty fun. Pomału, bo pomału, ale zawsze. Pozostaną pewnie tylko zlecenia i/lub eBay, a może po drodze coś tam wpadnie, ale to będzie pewnie rzadkość :) Myślę, że epizod bitewniakowy (czyt. Games Workshop) zajął mi wystarczająco życia i już mi przeszło ;)

Zresztą - co tu dużo gadać, trzeba patrzeć ;)

Na przykład (rewelacyjną wodę ludzie robią):

https://www.track-link.net/gallery/6068
https://www.track-link.net/gallery/3341
https://www.track-link.net/gallery/3400
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

Slawol wrote:
mahon wrote:jakiś ochotnik do tłumaczenia na angielski? to pójdzie na główną... :curtain:
No właśnie o tym myślałem, ale nie wiem, czy po moim angielskim nie będzie to podwójna robota dla kogoś :mrgreen:
gotowe
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Dostałem PM. Dzięki!

Masz ode mnie piwo i lizaka z gumą w środku na Hussarze :mrgreen:
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

lisius

Post by lisius »

Taki mały offtopik - do tych odnosnikow na temat wody:)
Kiedys twardno sledzilem ten temat i tu jest "oryginał" - jak to było zrobione:)
https://www.diorama.ru/workshop/features/51/
https://www.diorama.ru/gallery/dioramas/347/

inne prace tego Autora
https://www.diorama.ru/gallery/dioramas/333/
https://www.diorama.ru/gallery/dioramas/2220/

I tak na marginesie - jak myslicie jakimi farbami bylo malowane???
Farbami temperowymi:)
https://www.diorama.ru/workshop/features/49/
Red goz FASTA wiz Da Hamsta!!!
Post Reply