[PL] Bytom 2011

Informacje i dyskusje o imprezach związanych z malowaniem - specjalnie dla rodaków :)
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

[PL] Bytom 2011

Post by Nameless »

26-27 lutego 2011, VIII Festiwal Modelarski w Bytomiu

Spora to byla impreza, wg nieoficjalnych danych 280 uczestnikow i 930 zgloszonych prac, uczestnicy dotarli z Czech, Slowacji, Wegier i Serbii.
Festiwal przeznaczony jest glownie dla modelarzy historycznych, wiekszosc z prac to oczywiscie militarne modele. Bylo okolo, a moze nawet ponad 40 kategorii - osobno dla samolotow, helikopterow, statkow, figurek, dioram, winiet, pojazdow na kolach, pojazdow na gasienicach, pojazdow cywilnych, pojazdow wyscigowych, motocykli... Kategorie mialy dodatkowy podzial na rozne skale czy okresy historyczne. osobne kategorie dla prac z "zimowym" motywem (i znow - figrki z zimowmym malowaniem, dioramy zimowe...). Zorganizowano dodatkowe nagrody za konkretne sprawy - np. Najlepszy niemiecki samolot z II Wojny... Nie pamietam czy akurat taka nagroda byla, podalem cos takiego jako przyklad :) Ponadto podzial kazdej kategorii na Seniorow i Juniorow (ponizej 18?). W kazdej kategorii sedziowie wybierali do 3 prac wyroznionych, bez okreslania kolejnosci zwyciezcow.

Impreze zorganizowano w duzej hali sportowej:

ImageClick to see full-sized image

Widok na glowna hale:

Bylem mocno zdziwiony, ze prace nie sa nijak zabezpieczone. Uczestnicy kladli je na stolach samodzielnie, oczywiscie przy odpowiednich kategoriach. Zwiedzajacy mogli podchodzic tak blisko jak chcieli, robic zdjecia itp. owszem, byly na stolach karteczki "Nie dotykac modeli", ale ciezko to nazwac zabezpieczeniem, szczegolnie biorac pod uwage ilosc dzieciakow krazacych po sali.
Przyklad stolu z pracami:

Jeszcze bardziej zdziwiony, zawiedziony a moze i zdegustowany bylem przy odbieraniu prac. Nikt nie kontrolowal sciagania prac ze stolow. W jednym przypadku poprosilem kogos z obslugi o podanie mi mojej pracy. dostalem ja do reki bez zadnych pytan o potwierdzenie wlasnosci. Coz, mam nadzieje ze zadna z prac sie nie "zgubila".

Poza wystawa i konkursem bylo sporo kramikow, glownie z plastikowymi modelami. Zorganizowano tez dodatkowe atrakcje dla meskiej czesci odwiedzajacych impreze:

oraz dla meskiej czesci:

Ponizej wkleilem pare fot prac. PELNA GALERIA jest duzo wieksza. Gdyby niektore zdjecia budzily zdziwienie - pewnie zrobilem je na prosbe syna ;)

Image
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Re: [PL] Bytom 2011

Post by Demi_morgana »

:WOW:
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
Wojto

Post by Wojto »

Wow ! Świetne Prace .Szkoda że o tym nie wiedziałem bo może jakimś cudem udałoby mi się wpaść .

Pozdrawiam
Zbuduj z nami nową lepszą ePolske
Camelson
Jarek Wędrowniczek

Post by Camelson »

kozaczunio! :D niezłe dioramki :D
Gildor

Post by Gildor »

Nie które dioramki.... :shock:
Zwłaszcza ta z tym samolotem. Mega pomysłowe! Jestem ciekaw jak to autor dowiózł w jednym kawałku.
Rispekt zarówno za modelarstwo jak i logistykę ;D
Image
mr_Denial

Post by mr_Denial »

Diorama z wybuchem jest kozaczna!
Generalnie jest mase fajnych prac, szkoda, że nie wiedziałem wcześniej, to może człowiek by się jakoś zorganizował na wyjazd ;|
No nic, może w następnym roku.

Dzięki za relację!
mr_Denial

Post by mr_Denial »

Gdyby niektore zdjecia budzily zdziwienie - pewnie zrobilem je na prosbe syna ;)
https://s36.photobucket.com/albums/e14/N ... G_2127.jpg

no...

sorry, nie mogłem się powstrzymać :bonk:
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

gole cycki to moja decyzja, smok ma dopiero 5 lat wiec wybieral raczej inne rzeczy :lol:
z pamieci - dinozaur, wszystkie talatajstwa "pociagowe", ciezarowka :)
Image
Marta

Post by Marta »

Ja przepraszam, że tak wyskoczę z pytaniem, ale co to jest winieta? Znaczy pod kątem modelarskim?

A impreza wydaje się bardzo udana. Szczególnie biorąc pod uwagę ilość zgłoszonych prac.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

@Marta - zazwyczaj jako winietę rozumie się mini-dioramkę. taka mini scenka - figurki na nieco rozbudowanej podstawce. za to w modelarskim ujęciu dioramy są zwykle trochę większe (jak widać) - wręcz czasem do rozmiaru perspektywy pola bitwy...

oczywiście oba pojęcia się trochę na siebie nakładają i podejrzewam że tylko puryści znają ścisłe znaczenia. często używane zamiennie...
Nameless wrote:gole cycki to moja decyzja, smok ma dopiero 5 lat wiec wybieral raczej inne rzeczy :lol:
z pamieci - dinozaur, wszystkie talatajstwa "pociagowe", ciezarowka :)
nasz Balrog chyba ma gust jak dorosły Nameless :lol:
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Post Reply