[PL] W.I.P. not R.I.P.

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
nokturnal

[PL] W.I.P. not R.I.P.

Post by nokturnal »

W zeszłym tygodniu udało mi się skończyć dwa projekty (jeden ekspresowo jak na moje tempo ogólne). Poniżej zdjęcia i linki do galerii z większą ilością zdjęć. Niestety nie udało mi się zrobić lepszych fotek, robiłem je na krótko przed 'sprezentowaniem'. Są dwie wersje zdjęć przy sztucznym oświetleniu i oświetleniu dziennym. Może obecni właściciele wyciągną swoje aparaty i zrobią lepsze.

1) Fallen Angel (Freebooter)
Skala ~50mm. Model co prawda mi się nie podoba, ale bezstresowo się go malowało, zajął mi ok. 14 dni. Składanie nie było już takie bezstresowe, powiesił bym projektanta za mocowanie ręki z mieczem.

Image
Image
2) Al Vianna(Studio McVey)
Figurkę robiłem od maja tego z różnymi przerwami. Jest jednym pasmem nieszczęść. Wielokrotnie spadała z biurka, ma złamaną rękę w nadgarstku, połamany miecz. Po pomalowaniu 3/4 figurki źle nałożyłem farbę(tak dwukrotnie) i figurka przechodziła w związku z tym dwukrotne skrobanie twarzy (bardzo widać? :) ).
Podstawka robiona ręcznie. Też robiona w dwóch podejściach, bo za pierwszym razem źle zmieszałem składniki i masa nie chciała zastygnąć, więc musiałem wszystko zrobić drugi raz i w sumie wyszło to figurce na zdrowie. To chyba najtrudniejsza figurka, którą malowałem (bardzo drobna i krucha). Może będzie kiedyś lepsza wersja mk II do mojej prywatnej gabloty ;).

Image
Image
Image

pozdr,
P.
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Re: [PL] W.I.P. not R.I.P.

Post by Maru »

hym ciężko coś powiedzieć bo na 1 fotce cały czas wzrok mi ucieka na pedzle ..
ale jest kontrastowo .. chyba nie nadmierne gładko ale jest kontrast chyba najlepszy na tym fioletowym i trochę dziwny na skórze

a Mac Veyka
pomalowana ogólnie chyba lepiej niż Aniołek ale włosy słabo - płaskie są jak makaron w keczupie - polecam obczaić jak Ana malowała włosy .. ałbo rzucić okiem na mojego Sigvalda
a i złoty NMM to nie tak - na forum jest temat jak malować NMM - polecam :)

co do wpadek z modelami - każdy na to sie ładuje kiedyś a niektóre sa bardzo nie fajne ...
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Marta

Post by Marta »

Maru wrote:polecam obczaić jak Ana malowała włosy .. ałbo rzucić okiem na mojego Sigvalda
Lol:D skromny to Ty nie jestes Maru;p

@:nokturnal: Gratuluje ukonczonych modeli:)

Bardzo podobaja mi sie blekity morskiej lali, na focie, ktora zamiesciles tu na forum.
Mam nadzieje, ze kolor jest wlasnie taki turkusowy bardziej:)
I fajowe fale, tylko czemu ta skalka z tylu taka plaska i czarna? Wiem, ze juz za pozno, ale lepiej chyba by wygladala z jakims delikatnym urozmaiceniem.

Na aniołku troche slabo wygladaja skrzydla, przydaloby sie im wiecej pracy. Ale tez nie widzialam rzezby na zywo i nie wiem jakim bolem w karku moga byc malowaniu;p

pzdr
'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

a moglbys zrobic foty na innym tle? wystarczy kawalek szmatki jednokolorowy - recznik, koszulka.
Image
Ignis

Post by Ignis »

Co do babeczki to szatki wydają się być naprawdę fajnie pomalowane.
W moim odczuciu najsłabszym elementem modelu jest mieczyk. Jakoś mi zupełnie nie leży.
Image
nokturnal

Post by nokturnal »

dzięki za komentarze :) Klikaliście na linki? (,bo tam jest więcej zdjęć) Pytam się tak dla pewności ;)..

maru: włosy wg mnie są ok. Zdjęcia są kiepskie (moja lampka przy której normalnie robię zdjęcia mi umarła) i oświetlenie to miks dziennego i zwykłej lampki. Z rudym to jest ten problem przy rozjaśnianiu, że albo włosy wychodzą za żółte albo za białe(jasne) i to nie wygląda jak rudy, a chciałem tego uniknąć. Widizałem sporo tutoriali, ale nic mi za bardzo nie podpasowało, więc zrobiłem po swojemu.
Odnośnie złotego na żywo wygląda lepiej. Są to moje pierwsze NMMy następnym razem pewnie będzie lepiej.

marta: z tymi skrzydłami to masz rację (tak samo jak teraz oglądam te fotki to część zacieniona 'kaloryfera' wymagała by większej ilości pracy i ta szata), ale nie miałem wystarczającej ilości czasu na zabawy i miałem nieprzekraczalny termin na skończenie, bo to poszło już na prezent urodzinowy (całość zajęła mi ok. 14 dni - składanie plus malowanie, a jeszcze ciągnąłem równocześnie inne projekty).
Odnośnie fal to kolory to mieszanka róznych farb, ale to jest turkusowy z wiekszą ilością zielonego(cienie) i niebieskiego (to w rozjaśnieniach). Używałem dużo glazeów ,więc kolor nie jest tak jednolity.

nameless: z nowymi fotkami może być problem, figurki mają nowych właścicieli. Może kiedyś je wypożyczę, albo ktoś zrobi lepsze fotki(myśle że dałoby się to zrobić). W sumie musze popracować nad jakimś spójnym fotografowaniem modeli, ale nie zawsze mi się chce wszystko rozstawiać.
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

w aniołku przeszkadza mi to, że światło na jego torsie nie wygląda tyle na światło, co na zgniliznę/siniaka - coś takiego. jest po prostu ciemniejsze od skóry, na którą światło nie pada.

nasuwa się dziwny wniosek: chcesz coś przyciemnić, to oświetl to :bonk:

a to panienka jest zacniejsza - z wyjątkiem włosów, które wyglądają na nie skończone. ale zamiast cudować i poprawiać, maluj kolejne modele. chyba, że to dwa ostatnie jakie masz ^^
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
nokturnal

Post by nokturnal »

mahon: Odnośnie oświetlenia. Możliwe, że to przez cień. Ale możliwe, że masz trochę racji. Przywaliłem pewnie za dużo i za mocno glaze'ami. Ale za bardzo nie mogę sobie wyobrazić jakby to mogło być zrobione inaczej...
Procedura była taka, że najpierw pomalowałem ciało, potem przywaliłem glazem ciemno zielonym, następnie tego glaze'a prozjaśniałem (mieszanka koloru ciała z kolorem ciemno zielonym i dodawanie stopniowo, żółtego, żółty z białym) i na koniec wrzuciłem kilka glazów koloru ciałą na styku tego zielonego poblasku z normalnym rozjaśnieniem, żeby nie było jakichś dramatycznych przejść kolorystycznych na granicy zwykłe/sztuczne oświetlenie.
Nie wiem jak też fizycznie możliwe jest zrobienie, aby np. biały z zielonym odcieniem był jaśniejszy od rozjaśnienia z czystego białego. Czyli jak to jest na tej figurce pół klatki zielony odcień, pół klatki normalne rozjaśnienie. Pozatym zabarwienie też zależy od intensywnosci źródła, a nie chciałem robić jakiejś flary. Ale przyznam się bez bicia, że na bank rozkład tego światła nie jest zrobiony jak należy.
Modele mam zapewnione do końca życia. ;) Poprawek nie będzie, bo już tych modeli fizycznie nie mam (nie wiem nawet czy bym te poprawki przetrwał). Co do włosów następnym razem będą lepsze, rudy jest jednak trudny do zrobienia. Dodatkowo te figurki wyglądają na żywo lepiej, na zdjęciach mam zawsze przebarwienia i ginie mi masa szczegółów np. zdjęcia za czerwone (mój aparat Fuji s7000 ma taką tendencję). Te fotki powyżej nie były w ogóle fotoszopowane.
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

nie malujesz bieli bielą
całą pracę musisz potraktować trochę relatywnie - jeśli najjaśniejszy punkt jest oświetlony mocnym światłem rzuconym z bliska, to znaczy, że reszta nie jest oświetlona tak intensywnie i biel nie powinna być do końca biała. dzięki temu możesz biel wykorzystać tam gdzie masz rzeczywiście najjaśniejsze punkty modelu

podobnie z czernią

to na tym często się ludzie wykładają - czarny malują tak, żę jako kolor bazowy wybierają czerń, rozjaśniają szarościami, ale cieniować już nie mają czym...
biel odwrotnie - używają bieli jako koloru bazowego, pocieniują szarościami albo beżami lub błękitami, a rozjaśniać nie mają już czym...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

tak na szybko:

Image
-- Mahoń

Image