[PL] Nora Sławola [17.03.17 - Cornelius]

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Re: [PL] Nora Sławola (16.05.12 - Smart Max: Lord Baron Mant

Post by Slawol »

Mahoń Dewąs ;)

---------------------

Dobra, przydałoby się coś wrzucić w końcu. Najnowsze zlecenie, tzn. skończone już chwilę temu - Lord Baron Mantes ze Smart Maxa, poziom 3. Wielka frajda z malowaniem tego modelu, którego recenzję możecie znaleźć tutaj.

Malowanie wybrałem sobie katalogowe, bo mi się podobało i już :) Może mało oryginalne, dość odtwórcze, ale co tam - miałem wolną rękę od klienta, więc postanowiłem zrobić go w ten sposób. Od siebie dodałem gdzieniegdzie parę innych odcieni, efektów, no i podstawkę odrobinę wzbogaciłem o rozsypany gruz - kamyczki z tych małych woreczków pochłaniających wilgoć dodawanych do butów, czasami można je w nowych obudowach komputerowych znaleźć (sic!). No i do tego trawsko Army Paintera, jakiś tam tuft jasnozielony, chyba jungle.

Po uporaniu się z babolami modelarskimi, reszta pracy to już była bajka :)

Klient bardzo zadowolony, więc ja też cieszę się, że zlecenie do przodu.

Zapraszam do wyżycia się! :)

ImageClick to see full-sized image

Mahoń, dziękuję za zdjęcia.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
przemo

Post by przemo »

Fajny! Podoba mi się. I fotki też mi się podobają :) Wszystko spójne, metale wyglądają metalowo, spójna, dobra kompozycja kolorystyczna :clap: A skarpetka ze spadającym butem jest świetna! (chodzi o rzeźbę). Dopiero teraz to zauważyłem w tym modelu. Super :D Kręciołek na czole troszkę się odznacza sprawiając skupianie na niego wzroku :)

Jeżeli chodzi o krytykę:
-przejścia na metalach nie są zbyt gładkie. Rozumiem, że to stary metal, i w ogóle, ale mi to przeszkadza - szczególnie prawe ramię.
-paski na spodniach są jakieś niebardzo - grube, krzywe. Na 2. fotce wyglądają bardzo fajnie, ale na 4. już do kitu.
-niebieski płaszczyk jest dość nudno pomalowany -zero kontrastu, nic się nie dzieje.

gratulacje kolejnego fajnego modeliku :)
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Dzięki!
przemo wrote: Jeżeli chodzi o krytykę:
-przejścia na metalach nie są zbyt gładkie. Rozumiem, że to stary metal, i w ogóle, ale mi to przeszkadza - szczególnie prawe ramię.
Prawda, ale tu nie chodzi o płynne cieniowanie i świadomie tak zrobiłem, bo to jakiś tam smar czy olej od tych teleskopowych ramion i ma być na wierzchu, a nie jako cieniowanie metalu :) Zresztą wzorowałem się sporo na pracy jakovazora na CMON na zbliżeniach, tam jeszcze bardziej ma poplamione (nie, to nie wymówka :mrgreen:).
przemo wrote:-paski na spodniach są jakieś niebardzo - grube, krzywe. Na 2. fotce wyglądają bardzo fajnie, ale na 4. już do kitu.
True, zrobione są bardzo losowo, zarówno jeśli chodzi o grubość, jak i odstępy między nimi - tak dla funu, żeby te portki były takie jakieś byle jakie z jajem, a nie od Armaniego :)
przemo wrote:-niebieski płaszczyk jest dość nudno pomalowany -zero kontrastu, nic się nie dzieje.
Marta też już mi mówiła wcześniej, to rozjaśniłem trochę (bo był jeszcze ciemniejszy), ale i tak jeszcze za ciemny wyszedł, faktycznie :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Witanie!

Kolejne prace. Tym razem dwa z pięciu modeli malowanych dla Clash for a Cure. Możecie poczytać o tym tutaj --> https://www.clashforacure.org/ i tutaj --> https://www.facebook.com/ClashForACure

Malowanie zupełnie dowolne, więc bawiłem się, ile się dało :) Efekty poniżej, w sumie bezstresowe, przyjemne malowanie. Została mi jeszcze trójka: Perdita Alternative, Seamus Avatar i Manhunter z Khadoru. Ale to z czasem. I inne zlecenia...

Niestety czarne tło mi się popsuło i nie mogłem w okolicy trafić, będę musiał poczekać na jakąś dostawę... Kupiłem białe grafitowe i myślę, że to drugie też nieźle wypadło.

Bloat Thrall z Cryxu. Model beznadziejnie spasowany, dwa kawały żelastwa ze szparą (a raczej dziurą) jak stąd do Szczecina... Nic to, wypełniacza trochę, Milliputu i GS-u i się dało. Poza tym znośnie wykonany. Sam w sobie mi się bardzo podoba model, więc postanowiłem go zrobić. Gdzieniegdzie trochę się błyszczy, ale to efekt zamierzony - skóra potraktowana wodą Still Water od Vallejo, żeby ta bulwa była oślizgła i mlaskająca ;)

I Killjoy z Malifaux. Tutaj z kolei model wykonany bardzo dobrze. Jednoczęściowy. Super sprawa. Trochę linii było, ale łatwych i niegroźnych ;) Poza tym sama przyjemność. Dokładnie odlane detale, powierzchnia czysta, nie wymagająca wcale szlifowania. Miejscami oczywiście parę paprochów się znajdzie, ale to zdecydowanie dobry produkt jest :)

Zapraszam do krytykowania!
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Grabz

Re: [PL] Nora Sławola (12.07.12 - Killjoy i Bloat Thrall)

Post by Grabz »

Wyjątkowe paskudy, fajne choć szkaradne.
Pierwszy panopek:
Dobre metaliki na broni i odnóżach, śniedź w odpowiednich dla niej miejscach. Bardzo mi się podoba brzuszysko, świetne żyłki/przebarwienia. Z czepialstwa to prawa dłoń cuś niebałdzo, czerń między paluchami leciutko kłuje. Gluta z lufy nie rozumiem, oryginalny czy dorabiany?
Drugi panopek:
No ten podchodzi w całości :D . I znowu świetne brzuszysko, dokładniej rana bardzo przyjemna. Dodatkowo mnóstwo krwi i dobrej rdzy. Z czepialstwa tylko jedno: lewa ręka na bandażu to dżemik z truskawek? Wybacz drobny żarcik ale coś z kolorem w tym miejscu nie pykło, może tylko kwestia fotki ale w tym to wyjątkowo ciemny jestem.
Rentall

Post by Rentall »

takie oblechy, że szkoda gadac :P
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

Bloat thrall wyglada rewelacyjnie. Skora jest mega rewelacyjna i mysle, ze duuuzo lepsza niz malowanie studyjne. Metaliki tez sa ciekawe z tymi nalotami sniedzi (tak?).
Jedyne co moglbym sie przyczepic to rdza. Jak przyjzalem sie modelowi, to pomyslalem sobie, kurcze taki model a Slawol nie poszalal z bruzdingiem. Przyjzalem sie dokladniej i ta rdze dooiero zauwazylem. Jest ona moim zdaniem jakos taka niewyrazna i zupelnie niewidoczna na pierwszy rzut oka. Moznaby sie bylo tez przyczepic, ze ten glut moglby wygladac troszke bardziej toksycznie(kontrastowo), ale z drugiej strony wszystko jest bardziej stonowane :)

Drugi ludek powoduje u mnie mieszane uczucia. Jakos nie jestem milosnikiem takich zombie i ogolnie takowe prace sa dla mnie malo czytelne. Moze pomogloby tutaj bardziej podkreslenie detali? Jest ich tam cala masa i chyba w pewnym momencie by sie tego odechcialo ;)

Pozwole sobie skomentowac jeszcze ropedzonego dziadka :) wyszedl bardzo udanie. Jezeli klient jest zadowolony to chyba najwazniejsze, ale z metakikami mozna by bylo sie bardziej pobawic - wiecej przebarwien i jakis smarow ;)
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Dankeszynke za komentarze!

Rentalla odrzuciło i zwiał z tematu :mrgreen:

Po kolei:

- faktycznie, tam między paluchami Bloata coś trzeba podmalować,
- taa, na Killjoyu może to wyglądać jak dżem :D Jest to zwykła krew, świeża i jasna. Nie, to nie fotka, w rzeczywistości też jest taka soczysta,
- glut z broni jest fabryczny, ja go tylko zmalowałem, żeby wyglądał, jak jakiś szlam, czy coś ze ścieków, do tego dołożyłem coś podobnego na podstawce,
- rdzy jest faktycznie mniej i nie jest aż tak widoczna, bo tym razem nie chciałem, żeby wszystko było uwalone, skoro na skórze dałem dużo różnych flaków, żyłek i przebarwień.

I to chyba tyle :) Ze zdjęć i tak do końca zadowolony jeszcze nie jestem.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

No i skończyłem wreszcie wszystkie 5 modeli dla Clash for a Cure.

Poniżej zdjęcie zbiorowe, na pojedyncze zdjęcia nie miałem czasu, a paczkę trzeba wysyłać już.

Killjoy, Perdita Alternative, Bloat Thrall, Khador Manhunter i Seamus Avatar.

Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

przemo

Re: [PL] Nora Sławola (03.10.12 - modele dla Clash for a Cur

Post by przemo »

hehe, niezła ekipa :) banda porąbańców :)

Najfajniej wyszedł chyba pierwszy pan od lewej, choć wszyscy trzymają dość równy poziom. Średnio za to wyszła czerń na łachach pana po prawej.
Post Reply