Dla nieco młodszego stare filmy też mają coś, bo też się na nich wychował i był oczarowany

Dzisiaj idzie do kina i ogląda efekty z próbką filmu (tzw. fabułę, buahahaha), a nie film z dodatkiem efektów. Tak samo, jak same freehandy na figurce, a nie figurkę z freehandami. Sztuka dla sztuki.
Z kolorami to dałeś mi ciężkie zadanie - dużo pomagają nazwy kolorów w tym artykule na CMON, ale ogólnie patrząc na zdjęcia ludzi - Scorched Brown, Bestial Brown, Vermin Fur, Snakebite Leather... Może też być Kommando Khaki lub jakiś żółty, bo czasami kolory skóry są takie ciepłe, miodowe, jak u Halle Berry, a nie takie zgaszone i balde, jak u innych.
Pamiętaj też, że te kwadratowe próbki są odzwierciedleniem kolorów na zdjęciach, a nie prawdziwej skóry tych ludzi. Zdjęcia były robione w różnych warunkach oświetleniowych, o różnych porach dnia itd. Dlatego też nie wiadomo, czy fotograf wiernie oddał rzeczywistość. No ale też nie o to chodzi. Skoro są kolory pod fotki, to niech się tutaj zgadzają i na tym opierają
Tutaj masz paletę z nowymi kolorami GW:
Click to see full-sized image
Niektórych farb już dawno nie ma w produkcji, więc trzeba szukać ogólnie od Scorched Brown do żółtego. Myślę, że najlepiej będzie, jak sobie weźmiesz spisy, na którym są wszystkie brązowe, ziemiste, żółte i cieliste farby GW, jakie kiedykolwiek zostały wyprodukowane i też możesz sobie to sprawdzić
Na przykład takie:
https://www.dakkadakka.com/wiki/en/Paint ... lity_Chart
https://www.warpuppy.com/Paints-&-Tools- ... index.html
Postaram się wyłapać kolory wg swojego oka i monitora oczywiście

Chciałem też dodać, że nie odpaliłem PS-a, żeby wycinać sobie te kwadraciki i przyrównywać do wzorników odcienie, tylko patrzyłem na oko, więc mogłem się pomylić
1.
Zdjęcie z panem po lewej to ciepłe odcienie czekolady, masła orzechowego, wnętrza marsów i snickersów
Kolory od lewej to:
- Vermin Brown/Vermin Fur (lub Scorched Brown + Bestial Brown: SB jest czekoladowy, a BB go ociepli i doda żółtego),
- Bestial Brown,
- Snakebite Leather,
- Desert Yellow,
- Kommando Khaki.
I na końcu ostatni kolor, to jakiś lekko szarawy biały. Ale na pewno nie czysty biały! Może rozjaśniony Ghostly Grey. Albo kolor naszej czcionki z forum + biały. Tylko pytanie, jaką Ty czcionkę widzisz, a jaką ja...

Farba GG nie istnieje już, a szkoda... Zresztą szkoda wielu kolorów, bo GW daje ciała równo, no ale nie o tym mowa
2. Fotka z panią po prawej to z kolei odcienie ziemiste, super konrast do porównania obu zdjęć - nie ma tu czekolady, nie ma miodu i marsa, jest ziemia, jest kolor cielisty.
Kolory od lewej to:
-Calthan Brown,
-Khemri Brown/Graveyard Earth,
- tutaj strzelam, bo musiałbym to sprawdzić: mam wrażenie, że jaśniejszy odcień jest mieszanką poprzeniej ziemi i różu, czyli Khemri Brown + Dwarf Flesh i trochę bieli,
- Dwarf Flesh może, ale to do rozjaśnienia, bo jest głębszy i bardziej różowy, a skóra elfów jest blada i wypłowiała i taki tu kolor widzę. Na pewno ten kolor jest bardziej różowy, niż poprzedni - środkowy!
- na koniec na pewno coś z białym i różowym, może ciut Elf Flesh, bo ma taki żółty zafarb. Ale próbowałbym ze skórą i dodawaniem rozjaśnień
Myślę też, że Marta mogłaby Ci pomóc w takim malowaniu, bo już coś takiego podobnego popełniła

Sorry, Martuś, że Cię wywołałem do tablicy
Tutaj jeszcze tutek z kolorami, ale trzeba sobie tam poczytać dokładnie
https://studiomcvey.blogspot.com/2009/09 ... orial.html
I na koniec: najlepiej będzie, jak moje nazwy z monitora porównasz z farbami trzymanymi w ręce

Podejrzewam, że gdzieś coś się może nie do końca zgadzać, bo to, co na CMON, to nie to samo, co w zestawieniu kolorów Vallejo, więc kicha - próbki farb w Internecie Cię okłamią zawsze, do tego monitor. A to, że farba inaczej wygląda mokra, a inaczej sucha, to już w ogóle
Spójrz na Denzela Washingtona:
Flat Brown #984 niby z CMON - pierwsza od lewej:
A tutaj Flat Brown z palety Vallejo -
też #984
Paleta Vallejo to jakaś z Google -->
https://scale-models.nl/cc-vallejo.html
Dla mnie to zupełnie inne kolory i to całe porównanie wzięło właśnie w łeb
Ale mam nadzieję, że punkt wyjścia jest i pomogłem.