Zarejestrowałem sie na tym forum z jednego powodu. Wiem że bywa tutaj sporo "profesjonalnych malarzy". Sam od jakiegoś czasu również dostaje trochę zleceń i chciał bym jakoś zalegalizować tą działalnośc. Wiadomo że uprzejme donosy do US w Polsce to codzienność a i wyrywkowe kontrole często się zdarzają. Oczywiście płacenie kolejnych haraczy naszemu państwu jest jedną z ostatnich rzeczy na które mam ochotę ale z drugiej strony chciał bym się jakoś zabezpieczyc.
Szperając trochę w internecie natrafiłem na rózne informacje.
-Gdzieś wyczytałem że artyści i modelarze nie musza płacić podatków z tytułu swojej działalności. Muszą płacic tylko podatek VAT.
-Gdzieś indziej wyczytałem że prowadząc działalność nie ma obowiązku płacenia podatku VAT pod warunkiem że dochody nie przekraczają 100 lub 150 (chyba od 2011 tyle jest) tyś złotych rocznie (przekroczenie tego limitu raczej mi nie grozi

No i teraz pytanie - Czy ktoś z forum uprawia nasze hobby legalnie i mógł by się podzielić swoimi doświadczeniami? Jest to chyba sprawa dosyć ważna i warto było by ją gdzieś poruszyć. Niewiem czy trzeba zakładać firme (jako modelarz-artysta wydaje mi się że nie..), niewiem jak sie prowadzi ewidencje VAT i czy to zwolnienie z VATu będzie obowiązywało modelarzy którzy nie mają swojej firmy , itd itp.