[PL] Kto ilu farb uzywa?

Offtop - wiecie, wszystko i nic...
Post Reply
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

w zasadzie cała linia Vallejo Game Color to zamienniki cytadelek. I chyba tylko metaliki mi bardziej odpowiadają z GW...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
florek

Post by florek »

A ceny tych farbek dużo sie rużnią?
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

vallejo wychodzą trochę korzystniej. ale tak naprawdę to nie ma co się na nie rzucać przed wypróbowaniem bo znam wiele osób którym nie podpasowały. w użyciu są zdecydowanie inne niż cytadelki...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
romek

Post by romek »

Z tego co zauważyłem to są bardzo gęste przez co lepiej kryją. Niektóre cytadelki się po prostu leją nawet po wcześniejszym wstrząśnięciu. jako podstawowe kolory były by chyba znakomite.
Szary

Post by Szary »

Miałem w zyciu nie jedna vallejke w ręce, a cytadelki mam na codzien w pracy - i mam zupelnie odwrotne doswiadczenia Romanie :roll:
Szary

Image
Pawel

Post by Pawel »

Witam wszystkich.
Zamiast tworzyć nowy wątek postanowiłem zadać swoje pytanie w tym, bo temat właściwie podobny. Jak dotąd malowałem tylko figurki w skalach od 1/35 do 1/6, malowałem farbami olejnymi, i popularnymi humbrolkami. Jeśli chodzi o umiejętności, to jestem chyba średnio zaawansowanym nowicjuszem. Chciałbym spróbować swoich sił w malowaniu mini figurek ale brak mi doświadczenia z akrylami. No i przede wszystkim brak mi samych farb. Z pewną fascynacją czytałem dyskusje o malowaniu zbroi i oręża figurek 28/30mm. Tyle różnych barw, stylów, technik... W skalach które znam każdy prawie metal można pomalować dwoma, góra trzema metalikami (nie licząc podkładówki) + tubka olejnej farby do cieniowania. Dlatego chciałbym zapytać ile właściwie różnych kolorów trzeba zakupić na dobry początek, żeby stworzyć podstawową paletę barw dla nowicjusza? Jakie byłyby to kolory? No i jakiej firmy farby wybrać? Pełna paleta barw, to zbyt duży wydatek, zwłaszcza, że można się okazać antytalentem i farby będą wydatkiem jednorazowym.
W modelarstwie redukcyjnym odpowiedź na takie pytanie byłaby bardzo prosta. Np. dla miłośników radzieckiej broni pancernej cała paleta barw to jeden kolor, zielony. Do tego biały na zimowy kamuflaż i rozjaśnienia + jakaś farba olejna na wash... Koniec.
Pozdrawiam
Pawel
PS. Czy naprawdę nikt nie maluje mini olejami?
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

witam, jesli chodzi o mnie to mam chyba ze 120-140 farbek ale na prawde nie uzywam wiecej niz ~30 :think:
chyba po prostu szybciej jest mi wymieszac kolory niz szukac gotowego :)
ale sadze ze i tak majac 15 kolorow mozna sie juz pobawic :)
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
Szary

Post by Szary »

Maluje się olejami. Tylko glownie duze skale: 1/16 i wieksze. A to juz ciezko nazwać mini :)
Choc niektorzy malarze sobie upodobali oleje i w skali 28mm, ale to chyba jednak wyjatki.

Podstawowa paleta kolorow to jak Demi powiedzial, ok 15 barw. Powinno wystarczyc. Jesli malowales figury historyczne, to na pewno nie okazesz sie antytalentem :) O to sie nie bój :)

Polecam poczytanie paru tutoriali, na tym etapie da ci to bardzo duzo.
A przesiadka z humbroli (malowanych w prostym stylu modelarskim) na akryle to ogromny przeskok. Spodoba ci sie :))
Szary

Image
kacpero

Post by kacpero »

siemka! ja zaczynalem od podstawowej palety farb: zolty, czerwony, niebieski, zielony, czarny, bialy, jakis cielisty, brazowy no i metaliki.. pozniej rozwijalem palete o kolory ktore mi sie podobają i ktore uznalem za przydatne..
jesli chodzi o producenta to teraz jest generalnie duzy wybor farb.. nie polecam jedynie metalikow vallejo (mysle ze inne osoby moga to potwierdzic) - za najlepsze uwaza sie metaliki GW..
sam uzywam glownie vallejo game color i vallejo model color.. mam tez troche zwyklych kolorow GW ale powoli zaczynam zastanawiac sie nad wymiana tych farbek na odpowiedniki P3 (privateer press).. kupilem juz czerwona i musze powiedziec ze jest super ;)
jezeli chodzi o malowanie farbami olejnymi to nie uzywa sie ich moim zdaniem glownie ze wzgledu na czas schniecia.. utrudnia to stosowanie niektorych technik (np. wielowarstwowego glaze'owania).. poza tym trzeba sie babrac w rozpuszczalnikach a do akryli teoretycznie wystarczy tylko pedzel, farba i woda..
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

@Szary - z tym skalami to troche przesadziles. Historyczni modelarze uzywaja olejow bardzo czesto, a ich ulubiona skala to 54mm (czyli 1:32/35).
ale racja - do 28mm rzadko kto je bierze. Ciekaw jestem czy to sprawa skali i technik uzywanych przy olejach, czy tez moze przyzwyczajenie "fantastow" do akryli.
Image
Post Reply